Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hasičské soutěže a hasičský sport

25. 11. 2013

 

Hasičské soutěže a hasičský sport

  Původním smyslem soutěží, spolu s prováděním námětových cvičení, bylo zcela jistě zdokonalování se v dovednostech a příprava na boj s živlem. Pravidla soutěží z 50. - 60. let jsou toho dokladem. Sací vedení muselo být zajištěno dopravním a ventilovým lankem. Hladina vodního zdroje byla pod úrovní základny. Stroj se natáčel (klikou nebo pákou) až po odstartování družstva k pokusu. Voda se musela nasát. Hadice se rozkulovaly. Nejrychlejší byl nejlepší. To vše mělo logické jádro a smysl.

 

  Pak nastala léta, kdy byl naším vzorem sovětský požárník. Myslíme tím zejména léta po roce 1970. Léta absurdity i na poli hasičském, pardon, požárnickém. Nejhorší bylo období tak zvaných „útoků na sucho“. Soutěž se skládala ze čtyř disciplin. Byla zahájena politickou přípravou, odpověďmi na otázky typu: „Kdo je náš největší přítel?“, „Co je Národní fronta?“. Další disciplína - pořadová příprava. Následovala štafeta, která během let nedoznala větších změn, stále to je o kladině, bariéře, spojování hadic, atd. Zlatý hřeb soutěží, požární útok byl prováděn bez jediné kapky vody a bez mluvení. Byl přesně stanoven způsob pohybu závodníka: způsob otáčení, překračování a spojování hadic, zakleknutí u rozdělovače i útočníků s proudnicí. Za odchylky od předpisu byly trestné body, stejně tak za každé slovo. Nakonec dostalo družstvo za čas v útoku a ve štafetě body (co vteřina to bod). K tomu se přičetli trestné body ze všech disciplín a kdo měl bodů nejméně, byl vítěz - na rychlosti tedy moc nezáleželo.

   Soutěže jak je známe v dnešní době fungují s menšími úpravami již od 80. let 20. stol.

  I. kolo(okrsek): požární útok a 100m překážek - jednotlivci. II. kolo(okres): PÚ, jednotlivci a štafeta 4x 100m s překážkami. Následuje krajské kolo a nejlepší se setkávají na celorepublikovém kole.

  Někomu může připadat, že dnešní hasičský sport má s původním smyslem soutěží také málo společného. Ale současným soutěžím rozhodně nechybí dramatičnost, rychlost, požadavek na vysoký stupeň dovedností a šikovnosti závodníků, týmová práce s velkými nároky na souhru.

   V kterékoliv době se z našeho sboru  I. kola soutěží účastnilo jedno nebo dvě družstva mužů a umisťovala se většinou v první polovině pole soutěžících. Několikrát družstvo postoupilo do II. kola. Ve druhé polovině 80. a na začátku 90. let nás zastupovalo také družstvo žen. Po úspěšné účasti v I. kole nejednou postoupilo i do II. kola. V roce 2003 po sedmileté přestávce obnovilo družstvo žen činnost. Na startovní čáru nastoupila mladinká děvčata sotva odrostlá kategorii MH. Svojí houževnatostí se postupně probojovávala k předním příčkám.

   SDH Dolní Třešňovec patří mezi sbory, které jsou vždy spojovány s hasičským sportem. Doufáme, že tomu tak bude i nadále.

 

Zdroj: 125 let Sboru dobrovolných hasičů Dolní Třešňovec, kráceno