Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájmové tvůrčí psaní

9. 11. 2020

Kurz tvůrčího psaní

Základní kurz tvůrčího psaní trvá obvykle 2 měsíce (8 – 9 lekcí) a má přísně zájmový charakter. Zklamáni proto budou všichni, kdo by se do něj přišli učit psát marketingové texty, reklamní slogany nebo popisky na web v duchu SEO. Přihlásit by se naopak měli ti, které baví psát články, úvahy, fejetony, povídky, popř. básně, vedou si blog nebo publikují na literárních serverech.

 

Kurz je určen dospělým a dospívajícím od 15 let a předpokládá ochotu psát texty "za domácí úkol" - tedy z jedné lekce na druhou.  Účastníci musí počítat s tím, že jejich díla budou předmětem společného rozboru a posuzování a naopak oni sami se budou vyslovovat k pracím svých kolegů. Interpretace textů tvoří významnou část kurzu.

 

Optimální počet účastníků v jednom běhu je 5, v odůvodněných případech (předem vytvořená skupina) jej lze navýšit na 7. Ne víc. Tyto kurzy nás neživí, nepotřebujeme naplnit učebnu a z každého běhu vydělat šedesát tisíc. Naopak potřebujeme mít při každém setkání tolik času, aby se skupina mohla věnovat textu každého účastníka.

 

Respektujeme současně, že někteří účastníci se alespoň zpočátku cítí bezpečněji v anonymitě větší skupiny a oceňují možnost sledovat dění v kurzu spíše z pozice zapojeného diváka. Vnímáme takovou potřebu jako zcela legitimní, ale v rámci našich kurzů ji neumíme ani nechceme uspokojit. Tyto zájemce odkazujeme na některý z mnoha desítek komerčních kurzů, kterými český internet přetéká.

 

Ukázka práce účastníka kurzu publikovaná v elektronickém literárním časopise Dobrá adresa, excerpovaném Ústavem pro českou literaturu AV ČR, str. 28 - 29.

Michal Ševčík: Dneska