Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sev.en Energy se stává mezinárodním energetickým hráčem

25. 6. 2019

 

 

Skupina Sev.en Energy se definitivně stala významným mezinárodním hráčem. Australský úřad Foreign Investment Review Board schválil v těchto dnech dohodu o převzetí 50 % akcií v nadnárodní energetické společnosti InterGen N.V. Po předcházejícím souhlasu úřadů ve Velké Británii a EU tak Sev.en Energy získává podíl mimo jiné na třech funkčních plynových elektrárnách, jedné dokončované elektrárně a také na projektu velkokapacitního bateriového úložiště v britském Spaldingu.

 

Celková instalovaná kapacita InterGen přesahuje 4000 MW a letos by se měla rozrůst o dalších 300 MW. Vedle rozsáhlé obnovy a ekologizace elektrárny ve Chvaleticích ve výši 7 miliard korun a dohodnutého nákupu dvou domácích tepláren společnosti Alpiq jde o další významnou akvizici skupiny Sev.en Energy. Dohromady bude mít Sev.en Energy v Evropě a Austrálii podíly v energetických zdrojích o instalovaném výkonu 5870 MW (vč. energetické kapacity tepláren Alpiq).

 

„Akvizicí InterGenu se skupina Sev.en Energy významně posouvá k čistým zdrojům energie. Podíl plynových elektráren nyní převýší podíl elektráren spalujících uhlí a připravujeme ještě několik projektů včetně nejmodernějších způsobů uchovávání elektrické energie,“ říká Alan Svoboda, šéf mezinárodní expanze Sev.en Energy.

 

InterGen je přední nezávislý výrobce elektřiny s aktivy ve Velké Británii a Austrálii. Společnost vlastní a provozuje tři plynové elektrárny s kombinovaným cyklem ve Velké Británii (Rocksavage, Coryton, Spalding) a má podíl ve dvou superkritických uhelných elektrárnách v Austrálii (Millmerran, Callide C). Skupina Sev.en Energy koupila 50 % akcií této firmy od kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan.

 

Druhou polovinu akcií InterGenu vlastní významná čínská energetická společnost China Huaneng Group a Guangdong Energy Group. „Jednání s čínskými partnery nám ukazují řadu možností spolupráce v další energetické expanzi i ve využití nově vyvíjených energetických technologií. Jsme přesvědčeni, že společně dosáhneme růstu a zhodnocení investic,“ zdůrazňuje Alan Svoboda.

 

Sev.en Energy ohlásila ambiciózní program mezinárodní expanze v loňském roce. Skupina v Česku dosud provozuje dva hnědouhelné lomy a čtyři uhelné elektrárenské bloky, které aktuálně procházejí opravou za 7 miliard korun. Před měsícem oznámila koupi tepláren Alpiq ve Zlíně a na Kladně. Zaměstnává více než 3200 lidí. Hodnota konsolidovaných aktiv (před akvizicí) je více než 850 mil. EUR.

 

rk-5000-noc.jpg

ilustrační foto

 


 

 

 
Zdroj, foto: Sev.en Energy