Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením vzroste až o 1 500 korun. Návrh MPSV schválila vláda

25. 3. 2024

 

Vláda v minulém týdnu schválila návrh nařízení vlády o maximální částce příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce, který předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Maximální částka příspěvku 14 200 Kč se od dubna tohoto roku zvýší o 1 500 Kč, čímž nově dosáhne 15 700 Kč. 


„Lze očekávat, že zvýšení maximální částky příspěvku bude mít pozitivní dopad nejen na zachování dosavadních pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením na chráněném trhu práce, ale také bude působit jako motivační prvek pro zaměstnavatele, aby vytvářeli další pracovní místa vhodná pro tyto osoby,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 


Chráněný trh práce je tvořen zaměstnavateli, kteří zaměstnávají více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu svých zaměstnanců. Příspěvkem jsou jim nahrazovány vynaložené prostředky na mzdy nebo platy osob se zdravotním postižením ve výši 75 %. Mzdový příspěvek je však omezen maximální částkou, která bude nově činit 15 700 Kč. 


Zaměstnavateli k příspěvku rovněž náleží paušální částka 1 000 Kč měsíčně na každou osobu se zdravotním postižením. V případě, že zaměstnavatel nevyčerpá příspěvek za mzdové náklady, může uplatnit také nárok na zvýšení příspěvku o další náklady, které vynaložil na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Toto zvýšení však nesmí přesáhnout rozdíl mezi nově zvýšenou maximální částkou 15 700 Kč a již poskytnutým příspěvkem na mzdové náklady. 


K zvýšení maximální částky příspěvku, který je poskytován čtvrtletně zpětně, dojde od 1. kalendářního čtvrtletí roku 2024. S tím souvisí i navrhovaná účinnost nařízení vlády od 1. dubna 2024. 

 

zp.jpg

ilustrační foto (Pixabay)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPSV

redakčně upraveno