Jdi na obsah Jdi na menu
 


Studie dopadů ukončení těžby uhlí v lomu ČSA na Mostecku

16. 4. 2015

 

 

Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM) si nechala zpracovat studii, která by měla zhodnotit dopady na ukončení těžby v lomu ČSA. Stanovisko Hospodářské a sociální rady je neměnné, což nám včera potvrdila tajemnice Gabriela Nekolová. Rada je pro plné prolomení takzvaných limitů.


Jak se píše už v dřívějších prohlášení rady, regionální tripartita Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje, která již více než 10 let zastupuje zájmy regionu a sdružuje desítky organizací, firem, obcí a měst, považuje argumenty některých odpůrců tzv. prolomení limitů těžby uhlí za liché, protože zrušení sporného usnesení Vlády ČR z roku 1991 k žádné likvidaci „desítek“ obcí na Mostecku nepovede. Platný Horní zákon, v jehož naplnění usnesení z roku 1991 brání, dostatečně chrání práva všech dotčených subjektů. Bez souhlasu obyvatel obcí stejně uhelné společnosti v těžbě pokračovat nemohou.


Důvodem, proč se HSR-ÚK tomuto tématu věnuje, je snaha o nastolení právního řádu ve smyslu platných zákonů tedy i Horního zákona, jedině tak se k věci mohou vyjádřit přímo dotčení obyvatelé a nikoli populisté, kteří si na strašení veřejnosti budují politickou kariéru. O tom, zda těžba v Ústeckém kraji bude pokračovat fakticky nerozhodne stát, ale obyvatelé na dotčeném území, říká prohlášení.


Dopady na kraj jsou už dnes zřejmé. V kraji, kde je nouze o práci, by po uzavření lomu hrozil další nárůst nezaměstnanosti. Naopak pokud nedojde k uzavření lomu, zvýší se zaměstnanost o nejméně 600 lidí včetně dalšího nárůstu v zaměstnanců v podpůrných organizacích. Zcela jistě by v blízké době došlo také k tomu, že by se uhlí muselo dovážet a nikdo dnes neumí říct jaký by to mělo dopad na vývoj cen tepla a elektřiny na obyvatelstvo. Pro plné prolomení limitů se ozývá čím dál více hlasů. Nahradit uhlí jiným zdrojem je v současné situaci téměř nemožné a zcela jistě neekonomické. Předkládáme tedy studii, kterou vypracoval Výzkumný ústav pro hnědé uhlím (VÚHU).

 


Studie na stránkách VÚHU

 

 

 

 

 

 

(ivz)