Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technické kroužky – hit letošního grantu Chytré hlavy

23. 10. 2018

 

 

Kroužky s technickým zaměřením ovládly devátý ročník grantového programu Chytré hlavy pro Sever. Loni Vršanská uhelná nabídla příspěvek na jejich rozjezd nebo rozvoj v rámci e-shopu Chytrých hlav vůbec poprvé. Letos tato nabídka směle konkurovala zájmu škol o vybudování nových učeben.

Vršanská uhelná umožní například vznik RoboKlubu v základní škole v ulici Okružní v Mostě a dalších deseti badatelských kroužků v základních školách na Mostecku a Litvínovsku nebo nákup vybavení do dvou elektro kroužků pro začátečníky a pokročilé v centru AMAVET. V mosteckém Středisku volného času se díky příspěvku těžařů děti začnou učit základům frézování na CNC strojích. „Doufáme, že zájem o zřizování zájmových kroužků s technickým zaměřením dál poroste a že si udrží svou přitažlivost i vzdělávací akce. Semináře, exkurze i Uhelná maturita, vzdělávací projekt pro střední školy, který realizujeme společně s mosteckým ekologickým centrem, opět zmizely z e-shopu jako první,“ zhodnotila zájem škol mluvčí Gabriela Sáričková Benešová.

Největší pozornost již tradičně patřil nabídce Edisonův kabinet, do níž školy přihlašují projekty na zkvalitnění přírodovědného a technického vzdělání. Podporu na realizaci získalo sedm základních a dvě střední školy. Poprvé v grantu uspěla základní škola v Hamru, kde chtějí modernizovat přírodovědnou učebnu, dále mostecké základní školy v ulici Vítězslava Nezvala, která chce žákům dopřát pomůcky do učebny chemie a fyziky a ZŠ v ulici Obránců míru s projektem nazvaným Přírodní vědy badatelsky, kde se žáci mohou těšit na nové vybavení kabinetu přírodních věd.

Mezi středními školami uspěla střední průmyslová škola v Mostě se zónou technického vzdělávání. Počítačové vybavení si mohou pořídit v mosteckém gymnáziu. Obě školy finanční podporu od Vršanské získaly v minulosti již několikrát, průmyslovka v součtu více než milion korun a podpora mosteckému gymnáziu přesáhla dva miliony. Podrobný přehled všech podpořených projektů najdou zájemci na www.chytrehlavy.cz.

„Všechny přihlášené projekty by si podporu určitě zasloužily. Jsem rád, že jsme mohli pomoci alespoň některým a zvýšili náš příspěvek na vzdělávání za dobu existence grantu Chytré hlavy na 17 milionů korun,“ uvedl Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné.

Vršanská uhelná v závěru letošního roku ocení ještě držitele ceny v kategorii Nový Einstein za přínos v rozvoji technického vzdělávání, který získá finanční odměnu.

 

 

 

 

 

 

 

Autor, zdroj: Seven Energy