Jdi na obsah Jdi na menu

Pěkný dar nejen junákům

13. 2. 2014

Reprezentační publikace, jejíž přední stranu máme na snímku, vyšla nedávno v Plzni. Vytvořili ji Zdeněk Fairaisl a David Koura s kolektivem spolupracovníků. Přes tři sta fotografií s bohatým textem zachycují dějiny skautingu v Plzeňském kraji k současnosti, takže nechybí působení Junáka - svazu skautů a skautek na Rokycansku.

I zde byla organizace nemálo poznamenaná opakovaným zákazem v době u nás neexistující demokracie. Zejména oldskauti mají nač i neradostně vzpomínat. Ideály a zaměření celosvětové organizace, u nás založené K. B. Svojsíkem (1) a J. Foglarem (2), se v západních Čechách uskutečňovaly nejdříve právě na Rokycansku a Chodsku.

Sté výročí našeho skautingu si zaslouží připomínat během celého letošního roku. Skautskou historii ve Strašicích píše na pokračování ve zdejším Barňáku Vlastimil Šmolík, škoda že junácký oddíl tu umlkl (3) podobně jako v Dobřívě, kde se tak stalo po úmrtí obětavého Jana Cipry. Rokycanský Rarášek žije naplno a má vlastní rušnou historii, jeho klubovna pod nemocnicí je plně využívána. Každoroční letní táboření u Jablečna si junáci neodepřou . Dobrý kontakt máme se zdejším vedoucím oddílu Miloslavem Žákem (4). Žije středisko Omahy v Radnicích, také Čertovka ve Zbiroze.

Takže "Buď připraven" a rozrůstej se, Junáku, u nás.

Připomeňme závěrem ještě Skautský reprezentační ples v Plzni v pátek 21. února a Sokolské šibřinky v Rokycanech, chystané za účasti skautů na sobotu 22. února ve zdejší sokolovně od 20 hodin. Obě složky budou mít vlastní vystoupení.

Autor: - jz -

Převzato z: www.podbrdskenoviny.cz

Poznámky redakce k6r:

(1) má být A. B. Svojsíkem

(2) J. Foglar nebyl zakladatelem Junáka

(3) ve Strašicích skautské středisko existuje, ale jeho činnost je převážně zaměřena na hraní českého lakrosu

(4) má být Miloslavem Žánem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář