Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ježíš Kristus - dětství

15. 1. 2014

Ježíš Kristus - dětství

Každý rok na Vánoce si připomínáme narození Ježíše. Na tuto událost se připravujeme během doby, které říkáme ADVENT (advent = příchod). Advent trvá 4 týdne (4 neděle) – tolik máme svíček na adventním věnci.

Ježíšovo narození

K dívce Marii, zasnoubené s Josefem, přišel jednoho dne anděl a řekl jí, že porodí děťátko, které vysvobodí všechny lidi na světě – bude Bohem a Spasitelem. Maria důvěřovala Bohu, a tak tento velký úkol přijala. S děťátkem v bříšku navštívila svou příbuznou Alžbětu, která také čekala dítě – Jana (později o něm budeme mluvit jako o Janu Křtiteli).

Ježíšek se narodil v Betlémě, v chudém chlévě, ale protože andělé všem v okolí oznámili, že se narodil Boží syn, přišlo se na Ježíška podívat mnoho lidí. Radovali se z jeho narození a přinášeli mu dárky. Hvězda na nebi zavedla do Betléma i tři mudrce (krále) z dalekého východu. Přinesli Ježíškovi zlato, kadidlo a myrhu.

Zlý král Herodes se bál o svůj trůn (proroctví říkala, že se narodil nový židovský král), a tak nechal zabít všechny chlapce mladší dvou let. Josef s Marií a Ježíškem na radu anděla utekli z Betléma do Egypta.

Uvedení Ježíše do chrámu (Hromnice)

Maria s Josefem přinesli Ježíška do chrámu v Jeruzalémě, aby ho jako prvorozeného syna „odevzdali“ Bohu. Potkali se tam se Simeonem a Annou. Byli to proroci, kteří v malém Ježíškovi okamžitě poznali Mesiáše.

Mesiáš – znamená „pomazaný“ od Boha; někdo, kdo vysvobodí svět od zla

Dvanáctiletý Ježíš v chrámě

Když se po později vrátili z Egypta, usadili se v Nazaretu. Tam malý Ježíš rostl a pomáhal rodičům. Když mu bylo 12 let, vydali se Maria s Josefem do Jeruzaléma, aby navštívili Chrám. Ježíš se jim tam ztratil. Našli ho po několika dnech, jak rozmlouvá s dospělými moudrými muži a klade jim otázky. Svým rodičům vysvětlil, že musel zůstat „v domě svého Otce“.


Izrael

- země, ve které Ježíš žil

- Ježíš s rodiči žil ve městě, které se jmenovalo Nazaret

- nejdůležitějším městem v Izraeli byl Jeruzalém – stál v něm chrám, v němž přebýval Bůh a židé v něm uchovávali Desatero Božích přikázání; každý rok tam židé chodili obětovat a modlit se; jeruzalémský chrám je nejposvátnější místo židovského náboženství (dnes z něj zbyla jenom „Zeď nářků“)

 

Zapamatuj si:

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MĚSTO V IZRAELI JE JERUZALÉM – NACHÁZEL SE V NĚM CHRÁM, V NĚMŽ PŘEBÝVAL BŮH.

JEŽÍŠ S MARIÍ A JOSEFEM ŽILI V NAZARETU.