Druhy kávy
Existuje více než 60 různých druhů kávy, ale pro obchodní účely jsou nejdůležitější arabika
a robusta.
Kávovník Arabika – Coffea arabica je velký keř s tmavozelenými oválnými listy. Plody vypadají jako malé třešně zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Káva arabika je aromatická káva s dobrou chutí a obsahuje méně kofeinu než robusta, která má poněkud výraznější, zemitější chuť a obsahuje méně kyselin.
Robusta – Coffea canephora je keř nebo strom (dosahuje výšky až 10 m). Byl objeven teprve v roce 1860 v Ugandě a tento druh je odolnější vůči chorobám než káva arabika. Plody jsou poněkud menší než u arabiky a menší a kulovitější jsou i vlastní zrnka této kávy. Oba druhy potřebují ke svému růstu slunce a vydatné srážky, optimální podmínky pro arabiku jsou teploty 15–24 °C a pro robustu 24–29 °C.
Oba druhy hynou, pokud se teploty dostanou pod
bod mrazu. Zrna kávy jsou semena kávovníku a jsou uložena v plodech, které jsou podobné třešním, zrají průměrně osm měsíců a u kávovníku robusta někdy až jedenáct měsíců po odkvětu. Původně zelená barva těchto plodů se v průběhu dozrávání vybarvuje do červena až tmavě fialova. Všechny plody nezrají současně a pro získání nejkvalitnější kávy je proto potřeba sklízet plody postupně, protože pouze plně vyzrálé plody poskytují plnohodnotná
kávová zrna. Káva z výše položených oblastí dozrává pomaleji, má jemné delikátní aroma a chuť a pěstuje se na plantážích ve výšce 600 až 1 800 metrů nad mořem. Káva z nížin roste rychleji a má aroma méně výrazné a její chuť je silnější a výraznější.