Historie
O kávě existuje množství různých bájí a pověstí. Podle jedné z nich kávu objevil habešský pastýř jménem Kaldi, který pásl kozy. Všiml si, že se jeho kozy chovají obzvláště bujně a večer nechtějí spát a to vždy, když se napasou tmavě červených bobulí z nedalekého keře. Svěřil se opatovi z nedalekého kláštera a ten plody vyzkoušel sám na sobě a brzy začali kávu pít i ostatní mniši, aby byli svěžejší při večerních bohoslužbách.
Podle některých pramenů se začala káva pěstovat v Jemenu v roce 575 n. l. Kolem roku 900 n. l. byla káva známa v Persii a její léčivé účinky popisuje arabský lékař Rhazes, který také doporučoval odvar z kávy svým pacientům. Koncem 15. a 16. století se káva rozšířila do Mekky a Mediny, kam ji přinesli poutníci, kteří si s sebou nesli jako potravu červené, třešním podobné bobule – kávu. Káva se zde stala pro muslimy náhražkou za koránem zakázaný alkohol a v Mekce byly zřízeny první kavárny, které se nazývaly Kaveh Kanes. Po dobytí Egypta roku 1453 přivezla turecká vojska kávu do Cařihradu. Prostřednictvím benátských kupců se káva dostala roku 1615 do Evropy, tedy o pár let později než čaj, který byl do Evropy přivezen roku 1610. V Evropě začaly vznikat kavárny nejprve v Itálii a potom i v dalších zemích – ve Francii,
Německu, Anglii. Nejznámější londýnská kavárna, která existuje dodnes, byla otevřena Edwardem Lloydem roku 1688. Kavárny měly zpočátku v Anglii úspěch, ale po čase jejich obliba ustoupila ve prospěch čaje a čajových domů.
Prvními Čechy, kteří se seznámili s kávou při své cestě do Cařihradu, byli na přelomu 16. a 17. století Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Herman Černín.
V Praze začal kávu prodávat začátkem 18. století Jiří Theodato, původem z Damašku. Původně chodil po městě v orientálním oblečení, nosil nádobu s vodou, kterou ohříval dřevěným uhlím a měl u sebe konvici s kávou a šálky. Zpočátku kávu vařil ve svém bytě v domě „U Zlatého hada“ a v roce 1714 si otevřel i druhou kavárnu na Malé Straně v domě „U Tří pštrosů“.
V Brně byla údajně první kavárna otevřena v roce 1702 a otevřel ji Turek Ahmed. A je možné, že zde je i původ nám dobře známého nápoje – českého „turka“.
Světu jako první představili kávu Holanďané, kteří začali pěstovat kávovníky a založili plantáže na ostrově Cejlon, v Indii a na Jávě. Na Cejlonu ale kávové plantáže napadla plísňová choroba a ty zde musely být vypáleny. V současné době se na Cejlonu s velkým úspěchem
pěstuje čaj. Byli to opět Holanďané, kteří věnovali rostlinu kávovníku francouzskému
králi Ludvíku XIV., který jí umístil do skleníku a věnoval mu náležitou péči. Ze semen tohoto
kávovníku byly vypěstovány další kávovníky, kterými byly osázeny mnohé francouzské kolonie v Jižní a Střední Americe a v Karibiku.
A do třetice, jedním z mála dodnes existujícím výrobcem kávy je nizozemská
společnost D. E MASTER BLENDERS 1753, která kávu pod tradiční značkou Douwe Egberts
dodává jejím milovníkům již od roku 1753.
Data a fakta
Roku 1820 chemik F. F. Runge poprvé vyextrahoval kofein z kávových zrn a díky tomu byl vysvětlen povzbuzující účinek kávy na lidský organismus.
Roku 1901 vznikla první rozpustná káva. Roku 1903 byla poprvé vyrobena káva bez kofeinu.
Káva se stala univerzálním nápojem, který byl opěvován důležitými osobnostmi historie, jako je Bach, Napoleon, Beethoven, Voltaire, Balzac, Rossini...
Slovo káva vzniklo buď z názvu etiopské provincie Kaffa či z arabského slova „qahwak“, což byl ovšem původně výraz i pro jiné nápoje, například víno.
Největším producentem kávy na světě je Brazílie. V průměru vyprodukuje kolem 30 % celosvětové produkce. Na druhém místě je Vietnam s 18 %, třetí je Kolumbie s 10 % a následuje Indonésie, Etiopie, Indie, Guatemala, Mexiko, Uganda a Pobřeží slonoviny. Těchto deset zemí patří mezi největší vývozce kávy na světě, ale existují i další pěstitelé velmi kvalitní kávy, jako například Kostarika, Jamajka nebo Keňa. Střední a Jižní Amerika včetně Karibské oblasti vyprodukuje cca 70 % celkového objemu světové sklizně, Afrika přibližně 10 % a Asie cca 20 %.