Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamarádi jsou mrtví

19. 8. 2023

Kamarádi jsou mrtví, celá jednotka rozprášená. Ranění Američané líčí jatka na ukrajinské frontě

dnes 17:59

Petr Jemelka

Zhruba dva měsíce po začátku ukrajinské protiofenzivy prosakují do amerických médií špatné zprávy z bojiště i od zpravodajských služeb. Stanice ABC News přinesla svědectví o vyřazení celých jednotek po ztrátě až 85 % vojáků a masivní destrukci západní techniky. Deník Washington Post (WP) zase od svých zdrojů v americké rozvědce vyslechl, že v klíčový úspěch ofenzivy už administrativa nevěří.

Článek

Děsivé ukrajinské ztráty na bojišti stanici ABC News líčili mimo jiné dva někdejší příslušníci americké armády, kteří se přidali k ukrajinské zahraniční legii. Oba leží zranění v nemocnici v Kyjevě a čekají na převoz do Německa, kde by jim měli z těla vyoperovat šrapnely. Zranění utrpěli při pokusu o osvobození vesnice na předměstí Doněcku.

Texasan vystupující pro přezdívkou „Tango“ vypověděl, že po útoku ruské armády jeho jednotka sestávající z desítek vojáků utrpěla 85 % ztráty a padli jeho dva kamarádi. Celkově prý bylo z útvaru 40 % vojáků zraněno tak těžce, že byla celá jednotka prohlášena ze nebojeschopnou.

Druhý zraněný Američan vystupující pod přezdívkou Goldfish upozornil, že ruská armáda na bojiště nevysílá jen nevycvičené a špatně vyzbrojené brance, jak uváděla některá média. „Rozhodně proti nám stála velmi profesionální armáda,“ soudí.

Americký pesimismus

Americké tajné služby jsou nicméně jiného názoru. Deník The Washington Post ve čtvrtek s odkazem na informace od zdrojů obeznámených s utajovanou prognózou napsal, že zpravodajci nevěří, že by se Ukrajincům letos podařilo osvobodit město Melitopol na jihu Ukrajiny a zůstanou několik kilometrů od něj. V Melitopolu se kříží dvě dálnice a vede jím železnice, která Rusům umožňuje zásobování okupovaného poloostrova Krym. Jedná se tedy o místo obřího strategického významu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

objednatel