Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orchidej, co vypadá jako orchidej!

Autor: Filip Holič

Která to je?

Jedná se samozřejmě o kruštík bahenní (Epipactis palustris), která je jednou z našich nejkrásnějších orchidejí. Když jsem jí byl ukázat svému kamarádovi na známé lokalitě, Marschnerova louka u Chřibské, která je i přírodní rezervací, prohlásil právě tu větu, která je v nadpisu článku. Myslel ovšem, že kruštíky jsou podobné těm orchidejím, které můžeme koupit ve velkých supermarketech a květinářstvích, jako je třeba rod Phalenopsis.

1.jpg   2.jpg

Kde ji můžeme najít?

Tuhle orchidej určitě v obchodech nenajdeme. Kruštík bahenní, jak už jeho jméno napovídá, se vyskytuje především na vlhčích, až podmáčených místech nebo dočasně zaplavovaných jako jsou například rašeliniště, slatiniště, prameniště, podmáčené louky apod. vyskytující se především na vápenci.

Čím je kruštík ohrožován a jakou má ochranu?

Kruštík bahenní je ohrožován úbytkem svých mokřadních biotopů, proto ho také neustále ubývá. Další ohrožení pro kruštíky je spojeno s porušováním vodního režimu, kdy ho nenajdeme na místech, kde není alespoň vlhká půda. Jelikož, nemá rád trvale zastíněná místa, je ohrožován postupnou sukcesí, kdy ho ostatní rostliny přerostou a vytvoří tak stín. A určitě ne poslední možné negativní působení mají imise na houbovou složku mykorrhizy.

Kruštík bahenní patří podle Červeného seznamu (Grulich 2012) k silně ohroženým druhům naší flóry - C2t (C2 = silně ohrožený druh; t = (trend, 50 – 90 % úbytek historických lokalit), ve stejné kategorii je chráněn i zákonem (§2) a podobně jako i další naše orchideje je také zařazen do ochrany mezinárodní úmluvy CITES (www.botany.cz). 

3.jpg

Použitá literatura a zdroje

Štěpánková J., Chrtek J. jun. & Kaplan Z. [eds] (2010): Květena České republiky 8., Praha: Academia.

Grulich V. (2012): Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. – Preslia 84: 631–645, Praha.

http://botany.cz/cs/epipactis-palustris/

4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář