Jdi na obsah Jdi na menu

 

HISTORIE KAPELY NEW PLUS

 Kapela PLUS vznikla v roce 1978, kdy se dala dohromady parta výborných muzikantů : Bicí nástroje - Karel, který se podílel na vzniku kapely a stal se jejím kapelníkem, klávesové nástroje - Láďa; baskytara Arnošt a elektr.kytara Cieslaw. Je velkou škodou, že tato sestava muzikantů neměla dlouhého trvání.

V roce 1982 kapelník Karel vypsal konkurz na nové obsazení kapely, který skončil velice skvělým výběrem hudebníků. Karel přešel z bicích nástrojů na klávesové nástroje, baskytaru hrál  Olda, bicí Milan a elektrickou kytaru Jirka. Velkým přínosem pro kapelu byla ženská polovička v podání zpěvačky Xenie, kvalitní zpěvačky s velice specifickým zabarvením hlubokého altu. V tomto seskupení byla PLUS velice žádanou a úspěšnou kapelou, hlavně v severomoravském kraji. V této podobě  vystupovala celých 13 let a během této doby si v ní měli možnost vyzkoušet svůj talent i jiní nadějní hudebníci a zpěváci, avšak hlavním doplňkem byla stále  Xenie. Kapela se prezentovala na velice úspěšných prestižních akcích, vybraných podnicích, ale i zábavách a společenských večírcích. Po narození syna, se Xenie  rozhodla věnovat rodinnému životu a kapelu v roce 1989 opouští a tím skupna PLUS ukončuje svou činnost.

Po revoluci měly kapely menší distanc, jelikož se do popředí dostávaly diskotéky a laserové show. O rok později, v roce 1991 tento druh reprodukce začal upadat a opět začaly být prosazovány a žádány živé kapely. Navíc toto období začíná být érou nových elektrofonických přístrojů, nástrojů a zvukové techniky, které se dovážely z Německa, Rakouska atd..a proto se kapelník Karel rozhodl obnovit skupinu PLUS a vzniklo nové sestavení v podání: Karel - klávesové nástroje, Mirek - bicí nástroje a novou tváří kapely se stala mladičká zpěvačka Mariana, která byla velice talentovanou , charismatickou zpěvačkou a stala se brzy  oporou kapely.  Začali  vystupovat díky výborným jazykovým schopnostem hlavně zahraničí: Slovensko, Polsko, Německo atd..Můžeme uvést, že Mariana se zúčastnila natáčení jednoho z dílů pěvecké soutěže DO-RE-MI  a suverénně ho vyhrála. Plus měla vynikající vyhlídky, avšak kvůli vážné mozkové příhodě mladé zpěvačky Mariany, kapela po úspěšných létech ukončuje svou činnost.

V roce 2013 došlo k nové spolupráci s vynikající zpěvačkou Renátou Švenkovou(Pohánkovou), kdy oba hudebníci se setkali na Plese hokejistů HC Orlová, Karel jako hlavní kapela a Renáta jako host večera. Po vzájemných sympatiích vzniklo nové seskupení s novým názvem NEW PLUS.

Renáta je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, kde vystudovala obor akordeon a dva roky absolvovala hodiny operního zpěvu. Od malička však tíhla k populární hudbě a po absolvování konzervatoře odjela studovat obor populární zpěv do Prahy, kde ji vyučovala skvělá hlasová poradkyně a zpěvačka - paní profesroka Lída Nopová. Renáta měla možnost vystupovat ve sborech muzikálu Dracula, dále na velkých prestižních společenských akcích a rovněž vystupovala i koncertně.

Karel a NEW PLUS nyní vystupuje v této sestavě:

Karel BAIM - klávesy, bicí,zpěv; Lubomír Klaput - klávesy,akordeon,zpěv a Renáta Švenková -zpěv,klávesy,akordeon. Díky profesionalitě a širokému spektru repertoáru vystupuje kapela nejen koncertně, ale i na společenských akcích, večírcích, zábavách apod.