Jdi na obsah Jdi na menu
 

speciálka mondénů - Maďarsko 2017

002.jpg

 

V letošním roce se konala speciálka maďarského klubu chovatelů mondénů ve městě Székesfehérvár, v termínu 7.1. - 8.1.2017

Po zrušení evropské speciálky (opatření v souvislosti s ptačí chřipkou), která měla proběhnout v Kerekegyházy a kde jsem měl přihlášeny svoje mondény, to byla prakticky jediná příležitost k setkání s maďarskými chovateli mondénů a tuto příležitost jsem si nemohl pochopitelně nechat ujít. Vystavit své holuby na této speciálce jsem nemohl, protože nejsem členem maďarského klubu.

Tak jsme se, v sestavě Miro Dobiš, Peter Cedula, Alexander Szombath (ten nám tlumočil) a já, vydali v neděli, v časných ranních hodinách, na cestu. Po trase jsme v Maďarsku přibrali ještě Miklóše Šimóna, vynikajícího chovatele mondénů barvy bílé.

Vystaveno bylo celkem 350 mondénů v různých barvách a taky kvalitě. (škoda, že mi "klekly" baterky ve foťáku) crying

Na tuto výstavu jsem jel s cílem doplnit svůj chov o dva holuby, na barvě (kromě dominantních) ani tak nezáleželo, důležitá pro mne byla pouze a jen kvalita, zejména tvar a velikost hlavy. Ovšem ...... situace byla taková, že z pěti kusů, na které jsem si postupně ukázal, nebyl ani jeden z jejich chovatelů ochoten žádného z nich prodat. Když se ale výstava blížila časově ke svému závěru, tak začalo přibývat i prodejných holubů. Nakonec jsem byl přece jen úspěšný a zakoupil jsem dva plavé, z velmi dobrého chovu Ference Nagy. Takže spokojenost. A to nejen s nákupem, ale i s celkovým zážitkem a úrovní letošní speciálky mondénů v Maďarsku.

Zpátky jsme se vraceli za krásného, slunečného počasí, teplota nějak kolem -5 st., cesty nádherné a suché. Ale.....? Přijel jsem k nám zpět na Valašsko a tady 35 cm sněhu, 15 km jsem jel prakticky krokem a -23 st.C.  yes

  

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky speciálka mondénů - Maďarsko 2017