Jdi na obsah Jdi na menu
 


První zkoušky loveckých psů

 

První zkoušky loveckých psů.

Význačný český lesník písecký lesmistr Josef Zenker dal první podnět k organizaci české lovecké kynologie. V roce 1880 spolu s několika dalšími kynology předložil pražskému místodržitelství návrh na ustavení "Spolku pro chov a drezúru psů v Království Českém". Jeho stanovy byly schváleny 20.prosince 1880. Prvním sídlem spolku, který měl v době svého založení 143 členů, byl Písek. Tam také lesmistr Zenker redigoval německo-český časopis spolku pro chov a drezúru psů, jehož první ročník začal vycházet již v r.1881.
Velký zájem o loveckou kynologii umožnil uspořádání polních zkoušek psů, které se konaly 23. srpna 1881 v Uhříněvsi. Byly to první zkoušky loveckých psů nejen v Čechách, ale v celém Rakousku a staly se prvním krokem na cestě k racionálnímu chovu psů.
Prvních zkoušek se zúčastnilo pouze sedm psů (krátkosrstí ohaři a jeden setr), protože nikdo neměl v této soutěži zkušenosti. Daleko více bylo však těch, kdo v koroně zkouškám se zájmem přihlíželi, aby poznali, jaké výkony se od psů požadují.
Výkony psů jako rozhodčí posuzovali redaktor Schmiedeberg, V. Rauch a V. Křen. Zkoušky byly rozděleny do tří kategorií: byly to zahajovací soutěž, mezinárodní soutěž a soutěž o spolkovou cenu, které se mohli zúčastnit pouze psi myslivců z povolání.
Při zkouškách se hodnotilo hledání, vystavování, přiznávání, postupování, poslušnost, přinášení, klid před zvěří a nos.
Teprve později se při zkouškách psů hodnotila práce ve vodě, hledání ztracené zvěře a vlečka se srstnatou zvěří. První zkoušky psů měly velký propagační význam a vzbudily nejen zájem o výcvik psů, ale i o jejich čistokrevný chov.
A z těchto malých začátků se zrodila dnešní vysoká úroveň české lovecké kynologie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář