Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Králík: Končím v ODS

Současná vláda připravila novelu zákona o vysokých školách, ale školné se v ní opět neobjevilo. ODS opouští svojí dřívější programovou prioritu o zavedení školného na veřejných vysokých školách. Osobně mám pocit, že se snaží urvat voliče, kde se dá. Slovní spojení „konzervativní strana“ se hodí pouze na plakát. Levicové strany srdnatě a dlouhodobě bojují proti školnému, ale bohužel většina vysokoškoláků je stejně nevolí.

 

Slova o tom, že školné znevýhodní talentované studenty ze sociálně slabších rodin, je pouze levicová propaganda, která nemá reálný základ. Investice do vzdělání je investice do budoucnosti každého občana. V dnešní době, celá řada občanů nemá ani na zaplacení obědů dětem na základní škole. To je tvrdá realita. Tento tragický trend dorazil i do Prahy. A stát není schopen tento narůstající problém systémově řešit. Na Praze 6 dokonce vzniká finanční sbírka na obědy pro sociálně slabší děti. Skutečně jsem netušil co je v 21. století možné.

 

olím několik nepřesných statistických údajů. V loňském roce ukončilo medicínu téměř 1.000 studentů a zhruba polovina z nich odešla pracovat do zahraničí. Přibližné náklady na studium ze strany státního rozpočtu na jednoho studenta je 1 milión korun. Každý průměrný občan si spočítá, že 500 miliónů je nenávratně pryč. Dřívější teorie o tom, že vysokoškoláci mají nadprůměrný plat a tím platí, vyšší daně, se v tomto případě rovněž nedá uplatnit. Jedinou drobnou náplastí pro nás může být, že v případě úrazu u našich severních sousedů na nás někdo promluví česky, ale osobně si kladu otázku není to trochu málo? Lékaři a právníci patří k nejlépe honorovaným lidem ve společnosti. Medicína již dávno není poslání, ale výborný byznys. Studovat na principu solidarity a vydělávat na tržním principu je nemorální. Společnost se nemůže do nekonečna nechat vydírat „špatně placenými lékaři“, kteří mají několikanásobně vyšší platy než většina občanů. Mohou pouze soupeřit s politiky a tuneláři.

 

Pokud někdo tvrdí, že školné někoho znevýhodňuje, tak to rozhodně není pravda. Je třeba si uvědomit, že již v současné době celá řada rodičů má problém uživit své děti na střední škole a vysokou školu si rozhodně nemohou dovolit i bez školného. Se zavedením školného je třeba přijít i nástrojem osvobození od školného ze sociálních důvodů. Rovněž zavedení půjček na studium musí být jeden z nástrojů k možnosti dosažení vzdělání. V současné době existuje možnost požádat o osvobození např. od soudních poplatků, tak proč by neměla existovat možnost požádat o osvobození od školného. Další možností by bylo zavedení státní půjčky za zvýhodněný úrok a odložení splátek po skončení studia. Pokud chce někdo tvrdit, že by to zadlužilo budoucnost studentů, tak nemá dostatek informací. Bohužel již v současné době je více než třetina studentů zadlužená na různých spotřebitelských úvěrech, které většinou spotřebují na konzumní způsob života.

 

Studium na vysoké škole je určitou přidanou hodnotou a svobodným rozhodnutím každého jednotlivce. Prvek solidarity v této oblasti by měl sloužit pouze talentovaným a sociálně slabším studentům.

Jiří Králík, nyní už bývalý člen ODS