Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonsko pomohlo virtuální měně bitcoin

10. 2. 2018

Virtuální měna bitcoin překonala hodnotu 1700 dolarů za jeden a je tak na historických maximech. Jen za poslední měsíc hodnota bitcoinu vzrostla zhruba o třetinu. Jednou z příčin je poptávka po po měně v Japonsku, kde byla uznána jako legální platební prostředek.

  Virtuální měna se vrátila do povědomí investorů v průběhu politicky turbulentního roku 2016. Podstatnou část objemu bitconu drží čínští investoři, kteří do této kryptoměny ukládají své bohatství a slibují si od toho možnost obejít čínské kapitálové kontroly.

  Bitcoin je na postupu v podstatě nepřetržitě od roku 2015. Poslední dvě velké korekce jeho kurz zaznamenal v letos lednu, když se propadl o 28 procent kvůli obavám z čínských regulátorů, a v březnu, když americký regulátor SEC neschválil žádost o uvedení obchodovatelného ETF fondu podloženého bitcoinem na americké trhy. V obou případech se bitcoin octl pod hranicí 1000 dolarů, ale vždy dokázal navázat na předchozí růst.

  Tentokrát však regulátoři pro změnu bitcoinu optimismus dodali. V Japonsku byl v dubnu bitcoin uznán za legální platební prostředek, což zvýšilo poptávku po kryptoměně na tamním trhu. Měně pomohlo i to, že ji začali přijímat některé maloobchody. Podle serveru bitcoin.com mezi ně patří například populární tokijská restaurace Sushi-Bar Numazuko Ginza 1st. Tento způsob placení si prý oblíbili zejména japonští muži mezi 20 a 40 lety, mezi cizinci moc uživatelů bitcoinu ještě není. Počet plateb zatím není nijak závratný – v březnu došlo jen k 70 platbám. Jedná se však o mnohonásobný nárůst oproti předchozím měsícům.

  Kryptoměnu však možná čekají další dobré zprávy. Americkým regulátorům totiž na stole leží další žádosti, které se v některých podstatných detailech liší od těch odmítnutých. Bitcoinové ETF obchodované na amerických trzích jsou tak stále ve hře.

  Analytici oslovení televizní stanicí CNBC dávají bitcoinu šance na to, aby během zhruba roku posílil až na hodnoty okolo 4 000 dolarů za jeden. Krátkodobě však varují před korekcí – bitcoin ostatně zůstává i nadále vysoce volatilní investiční příležitostí.

 

 

 

Václav Prokůpek