Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHUDOBA NENÍ DUCHOVNÍ NEMOC!

22. 2. 2014

p1050021.jpgChudoba ještě nikdy nebyla překážkou na duchovní cestě, zatímco bohatství téměř vždycky.

Určitě každý z vás už mnohokrát slyšel, že chudoba je duchovní nemoc. Že člověk, který má finanční problémy nebo žije z měsíce na měsíc, dělá něco špatně, především ale špatně myslí. Tento názor vzniknul v Americe v dobách, kdy se rodilo hnutí New Age, a kupodivu se v tomto hnutí nejenom udržel, ale tak silně zakořenil, že efektivní pozitivní myšlení už je dneska vlastně synonymem finančního úspěchu. A vzhledem k tomu, že se většina lidí v dnešní době dostává k duchovnu právě skrze tuto masivní vlnu New Age, dochází často k velkým zmatkům v hlavě kolem tématu peněz a bohatství. Všichni přední autoři a řečníci New Age, kteří dnes nejhlasitěji mluví o duchovních principech, jsou na prvních místech žebříčků nejprodávanějších knih, a vydělávají miliony. A aby své čtenáře ještě více oslovili, slibují jim, že pokud budou myslet jako oni, budou i oni brzy vydělávat miliony, protože se narodili proto, aby žili v blahobytu a nadbytku. Já vím, že to spektrum je široké a nejde všechny házet do jednoho pytle, ale bohužel celá tahle škála New Age se časem slila do jednoho odvaru a co se týče peněz, rozsudek zní jasně: pokud nejsi finančně hodně v pohodě, děláš něco blbě!

Na tomhle místě chci ještě říct, že nechci kritizovat žádné autory ani směry. Mnoho z těchto autorů mě na začátku hodně pozitivně ovlivnilo a právě díky nim a tomuto ohromnému hnutí se po celém světě zrodil neuvěřitelný zájem o esoteriku, byť jsou pohnutky k tomuto zájmu zpočátku čistě materialistické. Chci jenom nabídnout jiný pohled na věc:

Peníze mají z duchovního hlediska asi takovou hodnotu jako loňský sníh. Lidi vždycky museli řešit jak přežít, vždycky museli sehnat jídlo, aby uživili sebe a svoje rodiny. Na tom se nic nezměnilo. Chudoba určitě není ctnost, ale bohatství taky ne. Úspěch v životě si musíme zasloužit. Podle dnešních světských měřítek není úspěch možná vždy založený na zásluhách, ale tato měřítka jsou příliš krátkozraká. Není úspěch jako úspěch, ale kdo má v něčem opravdový zdravý úspěch, tak si ho zasloužil svými předchozími činy, ať už v tomhle nebo jiném životě. 

Člověk, který zažívá úspěch nebo žije v bohatství, je v mnohem větším nebezpečí duchovního úpadku než člověk, který má akorát na to, aby přežil. Tohle se nebude líbit hodně lidem, ale je to pravda a vy to někde hluboko v sobě taky víte. Život je moudrý a často nás chrání před námi samými tím, že nám nedává věci na zlatém podnose, ale nechává nás potit krev, abychom něčeho dosáhli, protože ví, že touhle urputnou prací a utrpením se zoceluje naše duše a až bude dostatečně silná, začne se nám zase dařit, ale úspěch, který vstoupí do našeho života, nás nesvede na špatnou cestu, protože budeme už příliš prozřetelní na to, abychom se nechali zhypnotizovat třpytivým pozlátkem. Vezměte si staré lidi, kteří celý život tvrdě pracovali jenom proto, aby se mohli uživit. Kdybyste jim v osmdesáti nabídli luxus a bohatství, odmítnou ho. Život je naučil opravdovým hodnotám a díky těžkému životu zmoudřeli a jsou proti takovým lákadlům zcela imunní.

Z hlediska blahobytu žije většina z nás krásný život, o kterém se našim předkům ani nesnilo. To, že máme práci, která nás nebaví, nebo že musíme počítat každou korunu, není ve skutečnosti vůbec nic nového, divného ani nezdravého. A že nás to štve? Myslíte, že našeho pra pra pra pra pradědečka neštvalo, že musí ráno brzy vstát, aby nakrmil zvířata, posekal trávu, zoral pole, nanosil vodu ze studně a tak dál? Ale štvalo! A pra pra pra pra prababičku jakbysmet, když musela podojit krávu, uvařit z mála pro deset lidí, zaštupovat ponožky, vyprat na valše atd. Je přirozenou reakcí člověka, že nemá rád to, co je namáhavé a bolestivé, a přesto je to pro jeho duši většinou to nejlepší. Jenže naši předci se s tím prostě smířili, protože neměli na výběr, většina z nich se naučila žít s tím, co měla. Nespekulovali jako my celé dny, jak by mohli přijít k rychlému zisku. Díky tvrdé práci a častému nedostatku se naučili pokoře, trpělivosti, ohleduplnosti a disciplíně. Naučili se vážit si hodnot, které stojí nad hmotou. Doba je teď jiná a nedá se všechno srovnávat, co chci ale říct je, že na našem životě není nic divného, ani špatného, pokud nežijeme v nadbytku a nemáme na rozhazování. Rozhodně to není ve většině případů chyba myšlení, ale obyčejná součást pozemského života! 

Nemůžeme všichni psát knížky, točit filmy nebo vlastnit finanční impéria. Někdo musí odvézt odpadky, sedět v supermarketu za kasou, roznést poštu a utřít nemohoucímu pacientovi zadek! Pokud nás opravdu zajímá náš duchovní pokrok, přestaňme řešit peníze do té míry, do jaké je to možné. Přijměme práci, kterou máme, a soustřeďme se na opravdové životní hodnoty, na to, jak se stát lepším člověkem, na svůj duchovní růst a to, abychom si užívali svého volného času, když ho zrovna máme. Žádná noc netrvá věčně a i naše problémy a strasti jednou pominou a zase bude líp. Ale nestavme svůj život na snaze se někým stát, něco dokázat, vydělat jmění. Pokud se něco takového stát má, život nás k tomu postupně dovede. A pokud se to stát nemá, tak se to stejně nestane. Naše životy jsou stále z velké části řízeny inteligencí, která náš rozum nesčetněkrát přesahuje, a tato inteligence ví přesně, co je pro nás dobré, co nám pomůže, co nás posílí a zkvalitní. Důvěřujme jí a přijměme to, co nám dává. Pamatujme, že za všechno, co uděláme, budeme odměněni, a že vždy máme to, co si zasloužíme a co je pro nás dobré. Možná jsme zrovna ve fázi, kdy se nám nedaří, sotva přežíváme a život je opravdu těžký. Udělejme, co musíme, ale snažme se být dobří, čestní a pokorní. Málokdy víme, proč se nám děje to či ono, ale dvěma věcmi si můžeme být vždy jistí: 1) že se to děje z nějakého přesného a logického důvodu, který jenom zatím neznáme a 2) že cokoliv uděláme dnes, se nám dřív nebo později vrátí. Z toho vyplývá, že nejlepší návod na život je přijmout ho takový, jaký je, a dělat všechno proto, aby byl dál jenom lepší a lepší. Dlouhosáhle analyzovat, proč Franta odvedle má víc než my, je ztráta času. Ve světě, kde pornoherec vydělává 10x víc než zdravotní sestřička a kde hollywoodská herečka má plat jako sto vědců dohromady, je zbytečné hledat logiku. Když se ale zamyslíme nad životem z duchovního pohledu, zjistíme, že člověk vždycky dostane to, aby mohl přežít, a že všechno, co se mu v životě děje, ho zoceluje a posouvá. To, že si v nějakém životě „vybíráme“ dobré skutky a narodíme se zlatou lžičkou v puse a v jiném životě zemřeme v dětství hlady, je to samé, jako když někde na světě svítí celý rok slunce, šumí moře a rostou banány, zatímco na jiném konci je jen hnusná zima, sníh a tma. Celé to řídí jeden dokonalý zákon, který se stará o to, aby vždy a za všech okolností panovala rovnováha. To, že to zatím nechápeme, ještě neznamená, že je něco špatně. 

Já vím, že je spoustu lidí, kteří mají děti, a je pro ně těžké přijmout, že nemůžou svým dětem dát všechno, co by chtěli, nebo co mají ostatní děti, ale vzpomeňme si na svoje dětství. Málo vzpomínáme na značkové boty nebo drahé hodinky a mnohem víc na legraci, kterou jsme zažili, na hezké chvíle, kdy jsme si povídali, zkrátka na jednoduché lidské věci a hluboké momenty. Ještě žádné dítě duchovně neutrpělo hmotným nedostatkem (a v našich poměrech se ani nedá mluvit o nedostatku), zatímco tolik dětských charakterů zničilo bohatství.

Hojnost a nadbytek je jako příliv. Jedinci, rodiny a celé národy ho měli a zase neměli. Po každém přílivu přijde odliv a po každém odlivu přijde příliv. Co chcete vy? Chcete žít svůj život naplno, ať si moře šumí, jak chce, nebo ho chcete strávit neustálým čekáním na radost, která vás bude vždy a znovu opouštět, dokud bude měsíc růst a ubývat?


foto: Petra Rozhoňová Paličková, Indie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dregbedcaster@gmail.com

(Barca, 28. 4. 2023 19:53)

Jmenuji se Barča Izak a jsem zde, abych ocenila Dr. SUNNY. Vždy jsem měla se svým přítelem komplikovaný vztah. Tolikrát jsme se pohádali kvůli nejistotě na obou stranách a oddělili jsme se. Moc dobře jsem věděla, že ho stále miluji a potřebuji ho zpátky ve svém životě. Zanedbal mou prosbu a snahu dát věci do pořádku a bylo mi sděleno, že se již schází s jinou dámou. Situaci jsem nemohl pomoci, a tak jsem musel kontaktovat DR SUNNY, povídali jsme si a já jsem mi vše vysvětlil. Ujistil mě, že mi pomůže a postará se, abych ho dostal zpátky ke mně. Neztrácel čas, aby mi pomohl, obnovil lásku a radost, kterou jsme sdíleli, a já dostal svého muže zpět ke mně. Vím lépe, že vše, co tolik lidí říká o DR SUNNYM, je ve skutečnosti pravda, když jsem dostal výsledek jeho práce do 48 hodin, jak jsem slíbil. Věřte mi, že i vám může pomoci, pokud věříte. Kontaktujte ho tedy nyní. Jeho e-mailový kontakt: drsunnydsolution1@gmail.com a můžete mu také poslat SMS přes WhatsApp +2348082943805.///

Ano, nadbytek je postaven na nedostatku

(GVKB, 5. 7. 2016 17:43)

Parazitování na pracujícím lidu, začíná být globálním problémem, protože práce díky; modernizaci, optimalizaci, automatizaci, transformaci, kontejnerizaci, globalizaci, robotizaci, digitalizaci, atd. rychle ubývá, a začíná být neřešitelný problém s odbytem zboží a služeb.
Nízké ceny a agresivní reklama, je poslední zoufalý pokus, jak si zajistit odbyt, statistiky o ekonomice a nezaměstnanosti, se začínají globálně falšovat, aby politici vypadali hezky, problém s ekonomikou a nezaměstnaností je ale starý, v okamžiku vzniku centralismu, se brzo dostavuje problém s ekonomikou a nezaměstnaností, protože sobecké centrum, bohužel nerozumí optimálně ekonomice a zaměstnanosti.
V minulosti zde nebyl centralismus, co si každý vyprodukoval to si i spotřeboval, bylo to jednoduché a fungovalo to velmi dlouho, potom se armáda rozhodla zavést násilně centralismus, a to bylo složité, a pořád to nefungovalo, pokud se někdo, drze ozval proti centralismu, tak byl násilně eliminován. Je obecně známý fakt, že při velikém daňovém zatížení, se už nevyplatí podnikat a obchodovat, protože místo zisku, zde jsou jenom dluhy.
Proč tedy nedojde globálně ke snížení; daní, poplatků, cla, atd. vysvětlení je prosté, parazitování je pro centrum návykovou drogou, a tak nám vládnou ekonomičtí upíři. Na jedné straně zde jsou dolaroví milionáři, co mají svoje veliké domy plné sluhů, a na druhé straně zde jsou bezdomovci, co mají hlad a je jim zima.
Z utrácení poznáme jak je kdo skutečně bohatý, pověz mi, jak bydlíš, a já ti povím, jak jsi bohatý, běžně se hovoří o ekonomické pyramidě, kde na vrcholu jsou milionáři a dole jsou bezdomovci, nadbytek je postaven na nedostatku. Otroctví je jako náš stín, před kterým nemůžeme utéci, místo okovů na nohou, zde jsou dluhové okovy, a život od výplaty k výplatě, za ubohou mzdu.
zdroj
http://gvkb.blogspot.cz/2016/07/ano-nadbytek-je-postaven-na-nedostatku.html

Co říká Ježíš?

(Jana, 24. 2. 2014 20:40)

Nejprve hledejte Boží království, vše ostatní vám bude přidáno..... Nedělejte si starosti, co budete jíst a pít, do čeho se oblékat, váš nebeský Otec Otec ví, co potřebujete..... Co taklhe vzít tyto slova vážně a zkusit žít podle nich. Mě nikdy nezklamaly a stále mám za co děkovat.

Re: Co říká Ježíš?

(Tai, 1. 2. 2016 12:22)

Mate pravdu, vesmir nam může poskytnout cokoliv. Tak proč je chudoba a nedostatek? Protože si lidé, z různých důvodů, nedovolí to přijmout. Pro vás to je možná snadné, ale pro ně ne. Nejde o to řict si" tak ja si dovoluji". Bloky jsou hluboko v nevědomí. A tito lidé potřebují praktickou pomoc, aby se otevřeli a uměli to přijmout. Je to o jejich osobni hodnote,sebelásce. ;-)

"Povinností každého člověka je být bohatý. Být chudý je hřích." -- George Bernard Shaw

(Turija, 8. 3. 2014 20:44)

Milý Honzíku, díky za skvělý článek, jako ostatně všechna tvoje zamyšlení. Níže přikládám k dobru několik úvah o penězích. Některé souhlasné, některé protikladné. Těším se na tvé další články. Turija

Úvahy o penězích

"Peníze neučiní nikoho šťastným, ale radši budu naříkat v Jaguáru než v autobuse." -- Francoise Sagan

"Povinností každého člověka je být bohatý. Být chudý je hřích." -- George Bernard Shaw

"Svůj cíl stát se milionářem si nestanovte kvůli penězům, ale kvůli tomu, co z vás bude, až se milionářem stanete." -- Earl Schoff

Earl Nightingale -- Tajemství úspěchu
Zbavme se mýtu, že peníze jsou špatné nebo nedůležité. Nejsou špatné a jsou důležité. Jsou životně důležité. Jsou tak důležité jako jídlo a oblečení, které kupují, jako bydlení, které umožňují, jako vzdělání, které zajišťují a doktor, kterého zaplatí. Peníze jsou důležité pro kteréhokoliv člověka, který žije v civilizované společnosti. Nic nenahradí peníze tam, kde se peníze používají.

Lidé říkají: "Peníze nepřinesou štěstí." Je však jasné, že peníze přinesly více štěstí než chudoba. Netvrdím, že hromadění peněz je důležité. Jenom říkám, že peníze jsou důležité, protože je to jediná odměna, která je naprosto převoditelná a může být použita všemi.

Wallace D. Wattles -- Jistou cestou k bohatství
Není nic špatného na tom chtít být bohatý. Touha po bohatství je opravdu touha po životě, který je bohatší, plnější a hojnější - a tato touha je chvályhodná. Člověk, který netouží žít bohatším životem je nenormální. Stejně tak není normální člověk, který netouží mít dost peněz, aby si mohl koupit všechno, po čem touží.

Těch citátů je hodně a pokračování najdete zde: www.cintamani.cz/uvahy/

Re: "Povinností každého člověka je být bohatý. Být chudý je hřích." -- George Bernard Shaw

(Janka z Arku, 21. 12. 2015 21:42)

Plne souhlasim.
A, zima neni hnusna, kdyz se narodim zs lyzemi na nohou a ziju minimalne cele detstvi v horach vysokych, pid sjezdovkou a v dalsich letech v jeste vyssich.
Chudoba je nemoc, selhani jasneho mysleni, stejne jako omezene nazory a predsudky, i kdyby je nekdo popsal tisicem slov.
Chci zit svuj zivot naplno, a kazdej mesic musim neco jist, zaplatit najem a koupit si knihu nebo prednasku k osobnimu rozvoji a na nejakem zarizeni precist tenktery clanek v jazyce, ktery si chci udrzet. To mi da nekdo zdarma? Nebo nejaky tzv poradce se se mnou bude mazat zadarmo hodiny?

To nie je vize, ale iluze...

(Degon, 9. 3. 2014 12:00)

Pane Jane, krásne napísané, ale má to jedinú chybičku krásy. To nie je vize, ale iluze. Ale je príjemné snívať o pekných veciach, aj keď je to veľmi vzdialené realite...

Re: To nie je vize, ale iluze...

(Degon, 13. 3. 2014 11:38)

Svoj komentár som napísal k článku "Vize budoucnosti" a nie k článku "Chudoba srdce nie je duchovní nemoc", kde sa to zverejnilo. S článkami pana Menděla plne súhlasím a želám mu všetko najlepšie, najmä svetlo Pravdy.

Nový web a článek

(Jiří Nižňanský, 2. 3. 2014 18:33)

Vše se podařilo na jedničku :-) Nový web i nový článek... Ať vám oběma přináší radost... :-), J

Krása duše

(Káta, 28. 2. 2014 10:13)

Krásný článek ,stvořený a psaný krásnou duší. Moc děkuji,ve vašem článku je bohatá pravda. Největší bohatsví se skrývá v naších duších. Není víc co k tomu dodat.

Souhlas i nesouhlas

(Dýfí, 26. 2. 2014 13:35)

Článek je parádní. Vy byste bez problému mohl psát do novin. Na jednu stranu s nadpisem článku souhlasím a na druhou tak úplně ne. Souhlas s tím, že ne všichni mohou být úspěšní a bohatí, protože aby mohl být člověk jedničkou, potřebuje aby tisíce ostatních byly nuly... Taky souhlasím s tím, že to není jeho vina (když se člověku nedaří), protože každý je tak nějak ovlivněn minulostí, kterou si nevybral. Na druhou stranu je ale pravda, že naše myšlení často sabotuje náš potenciál dokázat víc ...(Čili je to svým způsobem duchovní nemoc, ale ne ve smyslu, že by to byla naše chyba, za kterou bysme se měli peskovat).

nebojme se žít život, jaký chceme žít!

(Eliška, 26. 2. 2014 10:37)

Děkuji za hezký článek, i krásné komentáře. Cítím, že odpovídá tomu, co vás v životě potkává - je možné, že máte kolem sebe lidi, kteří jsou touhou po materiálním nadbytku unášeni a snaží se k němu dostat duchovní, pozitivní cestou. Já se zase v životě setkávám s lidmi a jejich zakódovanými vzorci z minulosti, které říkají, že bychom pro vývoj měli trpět, vše si zasloužit tvrdou prací, říkají ať nevěříme, že si bez opravdové dřiny zasloužíme něco dobrého. Tyto vzorce náv s naší cestě brzdí. Ano, vývoj a práce na sobě není brnkačka. Ale je jen na nás, jestli se u něj rozhodneme žít v pohodlí či nepohodlí. Jak už tady bylo řečeno, každý z nás máme uvnitř sebe své vlastní sny. A jsou to právě tyto hluboké sny, které nás každého dělají sama sebou. Nebojme se podívat na své sny a žijme život, jaký chceme žít! :)

Hluboce se skláním před tímto článkem...

(Petr Růžička, 25. 2. 2014 15:51)

Není, co k tomu více dodávat.

Děkuju

(Hanka, 25. 2. 2014 8:49)

Honzo,
za prvé - vaše nové stránky jsou moc pěkné.
Za druhé - zase jste mi pomohl srovnat si všechno v hlavě. Máte můj velký obdiv. A děkuju. Krásný den :-)

ezobyznys

(Monika, 22. 2. 2014 22:38)

...a co duchovní guruové, vydělávající obrovské peníze?

Re: ezobyznys

(Radek, 25. 2. 2014 8:32)

Já myslím, že toto nejsou ti praví duchovní guru, ale pouze lidé, pasoucí se na neštěstí či hlouposti druhých, kteří se za duchovního guru pouze vydávají...
Kolik takových znám ve svém okolí - a jak falešní lidé to jsou... Bohužel i naočkovávají své žáky svým jedem a ti se potom honí za stále vyššími stupni zasvěcení, novými certifikáty a novými praktikami, přičemž skutečná podstata a smysl věci jim úplně uniká...

Možná se ale mýlím, toto je jen můj vnitřní pocit...

Bohatství, nebo chudoba, obojí je volba

(Katka, 24. 2. 2014 19:43)

Děkuji za Váš článek, ve kterém jste popsal svoji realitu a svůj pohled. (Nemůžeme všichni psát knížky, točit filmy nebo vlastnit finanční impéria.) Znáte přísloví: Nic není nemožné? Všichni máme možnost se rozhodnout a jakýkoli krok v životě učiníme, je jen na nás samotných a naší hlavní výhodou je, že každý z nás má úplně jiné sny. Kdyby jste se zeptali lidí v Africe z různých zemí, jak si představují bohatství, každý by Vám dal jinou odpověď, totéž i v různých částech planety. Všimli jste si toho kolik "úspěšných" lidí, mělo těžké dětství, kolik lidí začínalo od nuly a protože si dokázali splnit své sny, tak teď ukazují druhým cestu, můžeme to nazvat návody. Pokud uvidíme překážky a budeme věřit tomu, když nám někdo řekne, že je někde zeď, jiný, který o té zdi neslyšel dokáže to, co jsme chtěli dokázat mi. Výhodou je, že každý z nás považuje za "bohatství", něco jiného, někdo, že má o tisícovku víc v peněžence, jiný, že má krásné zdravé děti. (rozsudek zní jasně: pokud nejsi finančně hodně v pohodě, děláš něco blbě!) Ona je to v 90% ale pravda. Lidé, kteří mají málo peněz si často chtějí „na něco hrát“ aspoň trochu se ostatním vyrovnat, místo toho, aby přijali skutečnost, poděkovali za ní a ve svém životě něco změnili. Tím něčím může být, naučit se vážit si peněz a tím druhým hospodařit s nimi, někdo to může nazývat základy finanční gramotnosti. Lidé často lpí na zbytečnostech. Setkala jsem se s hodně chudýma lidma a nechápala jsem. Jedni neměli skoro co jíst, hlavně, že měli vysavač za 80 tisíc na splátky. Ten vysavač chtěli i kdyby neměli vůbec co jíst. Druzí taktak táhli kreditní karty, které si nabrali samozřejmě s 25% úrokem a přitom měli několik pozemků, které jim byly k ničemu- ležely ladem, ale oni na nich lpěli.. A různých příkladů můžu dát spousty. Řešení bývá někdy přímo před námi, jen ho bohužel nevidíme. Znám spoustu lidí, kteří mají jiné sny, než mít spoustu peněz, ano peníze jsou důležité, každý kdo si jich váží a umí s nimi zacházet, většinou je do svého života přitahuje. (To, že máme práci, která nás nebaví, nebože musíme počítat každou korunu, není ve skutečnosti vůbec nic nového, divného ani nezdravého. A že nás to štve?) Někteří lidé, žijí v negacích a ve špatné práci, protože si to zvolili, nedělají ji dobře, dělají jí s nechutí, ale nechtějí se jí vzdát. Přišli jste někdy za člověkem a nabídli mu práci, která by ho bavila, naplňovala a kde by byl šťastný? A ten člověk, hledal desítky až stovky důvodů proč ji nevzít. A pak ho vídáte jak je strhaný, negativní a stále má ty své důvody. Vše v našem životě je volba. Takže co chci říct je, dělejte pouze to co Vás bude bavit, dělejte vše s láskou a srdcem a ať Vám tvrdí kdokoli důvody proč něco nelze, Vy najděte aspoň jeden jediný proč ano a to ten vlastní. Opravdu říkám nebuďte „přizdi sráči“. Kdo toho víc dokázal, ten kdo zůstává stále na místě a nebo ten kdo šel a bořil zdi, když jiní tvrdili, že je to nemožné. Bojíte se změn? Vždyť život je plný změn. Pokud Vám někdo říká, že děláte něco blbě, tak to změňte. V životě není čeho se bát, jen zlých lidí. A ty zlé jsme taky schopni změnit, protože jim většinou chybí základní věci, jako je radost, láska, nebo prosté objetí. Pokud lze něco udělat proto, aby jste byli šťastní a žili v bohatství a hojnosti, což na štěstí pro každého z nás znamená něco jiného, tak jděte a udělejte to. Je to Váš život, Vaše volba. Nic Vám nepřijde jen tak z ničeho nic, většinou si to sami do života přitáhneme. Takže pokud přijde změna, nápad cokoli, využijte ho a změňte svoji aktuální realitu. Minulost nezměníme, ale můžeme změnit všechno, co máme právě teď.

Díky

(Alice, 24. 2. 2014 18:12)

Mluvis mi z duše, Honziku, máš naprostou pravdu. Kez by takto smýšlejících a citicich lidi byla většina. Diky moc za Tve clanky, je v nich hluboká pravda a lidskost.

Pravda je to, čemu věříte

(Standa, 23. 2. 2014 16:44)

Pokud jste na duchovní cestě tak daleko, že netoužíte po majetku, pak je to dobře a blahopřeji vám. Pokud si však majetek odpíráte a jenom si namlouváte, že po majetku netoužíte (nalháváte si u podobných článků, že chudoba je ctnost - a pokud se vám po přečtení minulé věty spustila negativní obranná emocionální reakce, tak jste druhý případ ;) ). Já osobně v současnosti podnikám a dělám to pro peníze a pro tu radost z překonávání sebe sama a z výzev. To je to, co mě jako povahový typ baví a je to pro mne to správné koření života. Je jasné, že flegmatici jsou spíš ty rodinné typy, co raději teplo krbu a rodinnou pohodu. Celkově nejsem příznivcem takových článků, protože je na něm bezpochyby kus pravdy, ale naprostá většina lidí to dle mého nepochopí a jenom tím omluví svoji chudobu a stanoví si alternativní cíle. A ke komentáři paní Věrky níže - pravda je to, čemu věříte. Pokud věříte, že není dostatek pro všechny, tak máte pravdu. Tahle myšlenka se manifestuje ve Vašem světě a tím se Vám i potvrdí, že je "správná". Já osobně věřím, že své zdroje si každý tvoří sám svým nastavením mysli. Jestli znáte někdo Marka Dzirasu, víte, o čem mluvím. Já sám taky musím ještě zamakat, protože u mě vzbudil článek negativní emocionální odezvu, takže taky zatím nemám ten správný "mindset"...

Re: Pravda je to, čemu věříte

(Standa, 23. 2. 2014 16:50)

A ještě bokem - věřit tomu, že není dost pro všechny je největší peklo, protože to způsobuje soupeřivé přemýšlení - já tam musím být dřív a urvat co nejvíc pro sebe. Doporučuji knihu Jistou cestou k bohatství. Ta vám na články o chudobě zcela změní názor.