Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plavání dětí     Kojenecké plavání

Plavání  "vaničkování" miminek od narození

Soukromé lekce plavání 

 

Plavání s miminky je z mého pohledu a zkušennosti tou nejkrásnější činností. Jsou to překrásné chvíle, kdy maminka (tatínek)  plně vnímá své miminko a miminko vnímá svojí maminku (tatínka), kdy vzniká vazba mezi maminkou (tatínkem) a miminkem. Oba se navzájem obohacují novými překrásnými zážitky, které také napomáhají budovat jejich vztah

 

Plavání kojenců, batolat a dětí je hra ve vodě. Společná aktivita děťátka a rodiče, časový úsek ve kterém se poznává rodič a děťátko, ve kterém se učí novým věcem společně. Základ pro návyk aktivního odpočinku, vztahu ke sportu, k činnosti.

Mezi rodičem a děťátkem se prohlubuje a utužuje láskyplnější, hlubší citová vazba. Rodič se zároveň učí rozumět potřebám svého děťátka, hrát si s ním. Motivuje ho to věnovat se děťátku více, než vyžaduje základní péče. Lépe se poznávají, získávají o sebe zájem.

 

Čeho docílíme pravidelným plaváním s kojencem?

Plaváním přiměřeně namáháme srdečně-cévní systém dětí, tím zesilujeme srdeční sval a dochází ke zvětšení srdečních komor.

  • U plavajících dětí v kojeneckém věku je počet pulsů za min. o 10-15 tepů nižší než u neplaváčků. Správná technika dýchání, která je součástí lekcí kojeneckého plavání, zajišťuje dětem dostatečnou a správnou výměnu kyslíku i v okrajových částech plic.

  • Příznivým následkem je zvýšení vitální kapacity plic, pružnosti a rozpínavosti hrudního koše kojence. Objem plic je u plavajících dětí v kojeneckém věku o 10-15% větší než u neplavajících. Dýchání je kvalitnější, neboť funguje celá plicní plocha.

  • Vlivem aktivní činnosti dolních končetin ve vodě se zlepšuje střevní peristaltika, dochází k všestrannému posilování celéhé tělíčka, zvláště svalů páteřního korzetu, plotýnek, svalů břicha a vnitřních stehenní svalů. Posílení břišních svalů a podpora střevní peristaltiky výrazně pomůže dětem, které mají potíže s kojeneckou kolikou.

Psychický význam kojeneckého plavání

Nezanedbatelný je i vliv na upevnění vazby mezi dítětem a rodičem, s kterým miminko plave. Oba dva se musí během lekce na sebe plně soustředit, vnímat se a reagovat na sebe. Vzniká tak krásné citové pouto a rodiče se učí znát své miminko mnohem lépe. Rodiče i miminko se ale také seznamuje s ostatními dětmi a jejich maminkami a tím rozvíjíme první kontakty s vrstevníky. To vše pomáhá jeho osobnímu rozvoji a psychické vyrovnanosti.

Nakonec je třeba říci, že pohyb ve vodě příjemně unavuje a podporuje chuť k jídlu.

 

Nitroděložní život miminku nabízí teplé, měkké prostředí, kde vnímá šum proudící krve maminky, tlukot srdce maminky, její hlas. Plodová voda miminko chrání, tlumí zvuky, nárazy. Miminko se v plodové vodě pohupuje. Po narození se toto vodní, klidné tmavé prostředí dosti radikálně změní a je jen na rodičích, jak mu tuto změnu ulehčí a pomohou se s ní zdárně vyrovnat. Voda děťátko i po narození nadlehčuje a umožňuje vykonávat jakýkoliv pohyb, který odpovídá jeho povaze a momentální náladě. Pohybem ve vodě získává děťátko nové zkušenosti - tělíčko je lehčí, než na tvrdé podložce, aktivními pohyby se posouvá vpřed, klouže po hladině. Voda novorozeňátku připomene nitroděložní život. Je ve známém přirozeném prostředí, nadlehčováno teplou vodou. Děťátko zanořené tak, že mu z vody kouká jen obyčejová část, tudíž i zvuky slyší tlumeně přes vodu se uklidní a lépe se vyrovnává se všemi změnami spojené s příchodem na svět. Čím rychleji a snadněji se děťátko s těmito změnami vyrovná, tím lépe. Děti přirozeně vodu milují. Pohyb ve vodě je pro ně snazší. Voda jim nabízí mnoho impulsů k radosti. Nechat děti milovat vodu, naučit je orientaci pod vodou, nad vodou je z mého pohledu neskutečně důležité jak pro fyzickou i psychickou stránku života tak v prevenci proti utonutí. S vodou se budou setkávat v průběhu celého svého života a tak je dobré, když si zachovají či vybudují k vodě kladný vztah. My, rodiče, jim k tomu můžeme pomoci. Velmi záleží na našem přístupu k činnostem, které chceme děťátko naučit!

S děťátkem by se mělo vždy manipulovat klidně, pomalu, bezpečně a láskyplně. Správné zacházení s děťátkem a podněty, které mu nabídneme v prvních měsících života a které by měly být v souladu s jeho psychomotorickou vyspělostí, výrazně ovlivní řadu oblastí jeho celkového dlouhodobého vývoje i prospívání. Má vliv na správné zapojení zádového a břišního svalstva, tudíž správné postavení páteře, později držení těla – rozvoj rovnováhy, koordinaci pohybů, orientační dovednost, dobrou funkci vnitřních orgánů.                     

Správná manipulace je velmi významná zejména tehdy, jestliže je dítě v důsledku minimálního postižení nervové soustavy během porodu ohroženo možným rozvojem mírných odchylek v budoucnu, které by mohly vyústit až do diagnózy lehké mozkové dysfunkce. Nesprávná manipulace může rozvoj jeho potíží zhoršit.

 

 

Fotoalbum