Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

Chov fjordského koně je jeden z nejstarších a nejčistších chovů na světě. Středisko chovu se nacházelo na západě Norska, v oblastech More og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland a Rogaland, tedy skutečně v oblasti fjordů. Koně byli tudíž známi jako „Vestlandhesten“ (koně ze západu země).

O původním chovu toho víme velmi málo. Existuje několik podobných znaků (jako je barva, primitivní znaky) mezi fjordským koněm a koněm Převalského. Fjordský kůň je též dost podobný, ve volné přírodě již vyhynulému, evropskému divokému koni - Tarpanovi. Proti příbuznosti s koněm Převalského však mluví rozdílný počet chromozomů: kůň Převalského jich má 66, naproti tomu fjord stejně jako tarpan 64.

Předci dnešního fjorda přicházeli do Norska pravděpodobně z východu (z jihu Švédska a Dánska) již od období starší doby ledové. Archeologické vykopávky odhalily, že fjordský kůň byl domestikován v době bronzové, cca 1200 let před naším letopočtem, a Vikingové jej podle nálezů v hrobech chovali před více jak 2000 lety. fjordský kůň je tedy potomkem nejstarších koní v Norsku. Díky stykům Norska s Islandem a Británií se fjord neubránil vlivům tamních koní a poníků. Dnes se však již více než sto let (od roku 1907) chová zásadně bez příměsi cizí krve.

(Zdroj: FHI, The official Handbook for Fjord horse Judges, Stryn, 2003)