Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 10. 2017

Rasa! Ta Murrayho kniha IV

Ale koneckonců, o co jde?
Je mnoho úžasných věcí, které paleos (3), konzervativci a libertariáni mohou oslavovat na tomto revolučním kulturním obratu ohledně rasy. Prvně a především a navzdory obecnému špinění paleos jako teokratů a oponentů svobody slova, paleos jsou nejvíce nejzapálenějšími a ryzími advokáty svobody slova a svobody bádání v této zemi. Konec umlčování a špinění hledačů pravdy na poli rasy a inteligence je úžasnou věcí samo o sobě. A za druhé, samozřejmě, rovnostářský mýtus je hlavním ideologickým zázemím pro stát blahobytu, a v jeho rasovém aspektu, pro celý rozsáhlý, pořád expandující aspekt lidskoprávních afirmativních státních kvót státu blahobytu. Rozpoznání dědičnosti a přirozené inteligence mezi rasami stejně jako mezi jednotlivci knokautuje podpěry systému státu blahobytu.


Ale, když je vše řečeno a uděláno, pravda o rase a IQ znamená mnohem více pro levičáky a neokonzervativce než pro paleos. Co se týče levičáků a neokonzervativců, kteří jsou etatisté až do morku kostí, jsou povinni získat kontrolu nad zdroji a alokovat je nějakým způsobem mezi různými skupinami populace. Levičáci-neokonzervativci jsou "třídiči", směřují k vytřídění lidí, k jejich subvencování zde, řízení a regulování onde. Tak, pro neokonzervativní a levičáckou mocenskou elitu, etnická anebo rasová věda je velkou věcí, protože říká těmto třídičům, koho přesně by měli subvencovat, koho by měli řídit, koho by měli regulovat a omezovat. Měli by použít zdroje od plátců daní k subvencování "znevýhodněných" nebo geniů? Co je více sociálně produktivní, co škodlivé pro rasu? Vzpomínám si, že jedinkrát jsem se setkal neokonzervativním Kmotrem Irvingem Kristolem; bylo to před mnoha lety na konferenci kritizující rovnostářství ve Švýcarsku. Netrvalo to dlouho před tím, než jsme se dostali k hořké rozepři, protože Kristol chtěl genie prohlásit za "národní zdroje"; dychtivě jsem oponoval, že takové prohlašování znamená (a) že daňoví plátci by měli býti přinuceni podporovat génie jako "národní zdroje"; a (b) že následovně podporovaní by byli potom předmětem vládní kontroly. Kristol, jak si vzpomínám, nikdy nepopíral takové implikace.


Zatímco neokonzervativci a levičáci chtějí plánování a národní statistku k třídění, subvencování a řízení, pro které potřebují vědecká data takové inteligence jako vodítko, paleos se v tomto velmi liší. Paleos věří ve Svobodu; věří v práva člověka a vlastnictví a nechtějí žádné vládní dotace anebo kontrolory. Paleos chtějí dostat velkou vládu z našich zad, ať jsme chytří nebo hloupí, černí, hnědí nebo bílí.


Je opravdu fascinující, že bílí levičáci a neokonzervativci se vysmívají paleolibertariánům roky, jako notorickým "rasistům", "fašistům", "sexistům" a tak dále, ve skutečnosti my, jakožto libertariáni, jsme poslední skupinou, která si zaslouží takovéto nálepky: které ve skutečnosti si levičáci a neokonzervativci, jako lidé, kteří všichni stojí s mocenskými elitami nad řadovými Američany, daleko více zaslouží etatisticko-rasisticko-fašistickou nálepku.

 

Tak: Proč mluvit vůbec o rase?
Jestliže, potom rasová otázka je opravdu problém pro etatisty a ne pro paleolibertariány, proč bychom se měli vůbec bavit o rasových otázkách? Proč by to měla být pro nás politická záležitost; proč neponechat tuto věc zcela vědcům?


Dva důvody jsme již zmínili; oslava vítězství svobody bádání a pravdy pro tyto samotné; a kulku do srdce rovnostářsko-socialistického projektu. Ale je zde rovněž také třetí důvod: jako mocná obrana výsledků svobodného trhu. Jestliže a když my jako populisté a libertariáni zrušíme sociální stát ve všech ohledech, a vlastnická práva a svobodný trh znovu budou triumfovat, mnoho jednotlivců a skupin předvídatelně nebude mít rádo výsledný efekt. V tomto případě, ty etnické a jiné skupiny, které mohou být koncentrovány ve skupině s nižšími příjmy nebo v méně prestižních povoláních, vedené svými socialistickými mentory, předvídatelně začnou křičet, že kapitalismus volného trhu je zlo a je "diskriminační", a že tak je tedy nutný kolektivismus pro nápravu rovnováhy. V tomto případě se stane argument o inteligenci užitečným pro obranu tržní ekonomiky a svobodné společnosti před ignorantskými útoky anebo útoky sloužícími vlastnímu prospěchu. Ve zkratce; rasová věda je, jak se patří, ne aktem agrese anebo pláštíkem pro útlak jedné skupiny nad ostatními, ale naopak, činností na obranu soukromého vlastnictví proti útokům agresorů.


V každém případě máme důvod slavit, poněvadž to vypadá jako by levičácko-rovnostářské omezování bádání a gang špinící odpůrce byl udělen vskutku smrtící úder.

 

Poznámka:

(3) Paleolibertariáni a paleokonzervativci.  „Paleo“ lze přeložit jako „starý“. Paleokonzervativci odmítli degeneraci a infiltraci poválečného konzervativismu trockisty, z nichž vznikli neokonzervativci. Koncem osmdesátých a počátkem devadesátých let se angažovali v kulturní válce s levicí. V této době utvořili koalici s paleolibertariány – tedy libertariány, uvědomující si provázanost ochrany vlastnických práv a západní civilizace. Ti též vznikli jako reakce na šířící se nihilismus u některých členů libertariánského hnutí. Společně odporovali americkému imperialismu, centralismu, masové imigraci, zabezpečovacímu státu (či alespoň jeho velké části) a obecným jevům sociální patologie a civilizačnímu úpadku.