Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 5. 2020

Koronavirus a soukromý sektor II

Roušky, respirátory a podobné věci podruhé

Ekonom č. 12 dále uvádí: „Navzdory nepříznivým podmínkám se soukromí výrobci i samotní jednotliví občané snaží pomáhat ze všech sil. Do výroby roušek se mezitím zapojilo mnoho menších firem, družstev a jednotlivců, kteří je nyní sami distribuují zdravotníkům a dalším ohroženým profesím.“ Pro příklad, v Písku, kde má česká nanotechnologická firma nanoSpace výrobu protiroztočových lůžkovin, se improvizovaně rozběhla produkce nanoroušek. Zde získali materiál, ze kterého se mělo do dvou týdnů vyrobit 150 tisíc roušek, ty měli jít přednostně do nemocnice v Českých Budějovicích a v Písku. (13). Pěkný článek k firemní i jiné výrobě roušek najdete třeba zde (14). A tady k tisku respirátorů na 3D tiskárnách ve spolupráci s ČVUT: Škoda Auto je vyrábí pomocí 3D tisku, do hotových masek se následně pouze našroubuje filtr. Denně ve firmě vznikne asi 60 kusů. Na výrobě masek prostřednictvím 3D tisku se podílí také společnost 3D Tech z Ondřejova u Prahy. Denně firma vytiskne asi 100 masek a potřebného příslušenství. Dále vyrábí těsnění a membrány odléváním silikonu do 3D tištěných forem a také gumové uchycení respirátorů (15). Vodárenská společnost Veolia pořídila 15 tisíc ochranných štítů tuzemské výroby za 1,5 milionu korun a tyto pomůcky postupně distribuovala nemocnicím, domovům pro seniory a dalším institucím, které je naléhavě potřebovaly. Veolia, středočeští a královéhradečtí vodohospodáři a jejich dodavatelé k době vzniku citovaného materiálu darovali 3,4 milionu korun na boj s koronavirem. Kromě toho se snažili postarat i o seniory z řad svých bývalých zaměstnanců. V Praze ve spolupráci s restaurací Tiskárna Veolia zabezpečili rozvoz obědů zdravotníkům a seniorům pod názvem "Menu, které pomáhá" (16).

 

Do distribuce zdravotnického materiálu se zapojilo dobrovolně také mnoho soukromých letců: do projektu Piloti lidem se za krátkou dobu zapojilo přes 300 letců. Během posledních dnů piloti obsloužili zdravotníky z nemocnic v Olomouci, Brně, Břeclavi, Ostravě, Mostě, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Znojmě nebo Zlíně. Zájem o dobrovolné lety dále stoupá. Koordinátoři projektu spustili na svých stránkách možnost přímo poptat let. Této služby mohlo využít jakékoli sdružení, společnost nebo jedinec, který vyráběl například ochranné pomůcky a nezištně je chtěl dopravit na místo potřeby (17).

 

Testování na přítomnost koronaviru prováděly běžně i soukromé laboratoře. Ba i levněji, již začátkem března žena z Prahy 6 za test zaplatila přes 1200 korun, podle státu byla oficiální cena čtyřikrát vyšší. Prý kvůli dražšímu vybavení laboratoře. Ostatně později samotný Státní zdravotní ústav oslovil asi sto státních i soukromých laboratoří v ČR s výzvou, aby se zapojily do testování na koronavirus. Zájem (do doby vydání této zprávy) projevila třetina z nich (18). 

 

A co stát?

hamacek.jpg

 

Ekonom č. 12 cituje šéfa Asociace nanotechnologického průmyslu Jiřího Kůse: „‘Přístup státu se nezměnil, trvá snaha o rigidní centralizaci dodávek ochranných pomůcek, na to váže i případnou finanční pomoc při jejich výrobě,‘ říká šéf Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs. A jak dodává, i tato státem poskytovaná finanční pomoc beztak není využitelná, protože je její zprocesování pomalé a firmám neumožňuje být dostatečně operativní. ‚Nakonec to financujeme pomocí záloh a vlastních zdrojů," říká Kůs.‘.“ (19). Stát respektive centralizované řešení škodil i jinde. Známou se stala kausa moravského lihovarníka Žufánka. Pan Žufánek se rozhodl, že začne z potravinářského lihu, ze kterého běžně destiluje, vyrábět dezinfekční gel, který by pomohl těm, co ho v době koronavirové krize potřebují. Jistě neměl na to papíry, ale usoudil, že situace je vážná, a že by mu to mohlo projít. No, neprošlo to a výroba mu byla promptně zakázána. (20). Pořádek musí být, vy kluci pitomí, řekl by Josef Švejk!

 

Ventilátory

Asi nejúžasnější byla sbírka na 500 plicních ventilátorů typu CoroVent nejen do českých nemocnic, která byla pořádána na crowfundingovém webu Donio.cz v podstatě ve prospěch státního ČVUT a nemocnic. Bylo požadováno 10 milionů korun (na 100 ventilátorů) a vybralo se jich během 12 dní 14,2 milionu. Celkem přispělo 7 483 dárců s průměrnou výší daru 1 898 korun (21). K tomu mimochodem vypichuji jeden názor z diskuse: „Velmi zjednodušeně: Velká část peněz, které jdou na vědu je skrze nějaké granty a je prakticky nemožné je využít na něco jiného, než na co byly původně určeně. Navíc všechny byrokracie s tím spojené jsou časově dost náročné. Takže, ano, opravdu je snazší a rychlejší založit sbírku, než získávat finance ‚oficiálně‘.“ (22). A pak ještě tento, z pera člověka, který byl v tomto projektu zainteresován: „…ČVUT nám maximálně vychází vstříc, máme veškeré jejich technologie, lidi, stroje ... vyrábí se tam tak např. tisíce respirátorů a masek pro zdravotníky v první linii, vyrábí se nanovlákenné roušky a tak dále. Nevím, proč by toto měla platit škola, když už, tak ministerstvo zdravotnictví či průmyslu, případně rovnou z krizových rezerv. Ale to vše s sebou prostě přináší ohromné množství byrokracie a my nyní nemáme čas a chuť to řešit a nechceme riskovat, že někde zapomeneme na něco a kvůli tomu se zasekneme a budou umírat lidé.“ (23). Podle jiného novějšího materiálu, zajistilo komunitní financování prvních 250 kusů. Firma, která ventilátor již vyrábí, měla v době vydání citovaného pramene, nasmlouvanou kapacitu na pět tisíc kusů do konce měsíce a na 500 kusů měla nakoupený materiál. Dle jejího představitele: „Ozývá se nám řada zájemců jak z českých nemocnic, tak ze strany různých subjektů, které ventilátory chtějí koupit a nemocnicím pak darovat. Těch prvních 500 kusů bez problémů udáme, poptávka se spíš blíží k 700 ventilátorům.“ Hlásí se již i zahraniční odběratelé. (24). Na Doniu vedle toho běžely další akce spojené s tematikou koronaviru (25).

 

500-ventilatoru.jpg

 

Vedle toho se objevilo několik dalších menších sbírek na ventilátory. Třeba ta od severočeské vietnamské komunity. Svaz Vietnamců v Teplicích věnoval teplickému špitálu peníze na nákup plicního ventilátoru. Vybralo se 240 tisíc korun a částka byla rozdělena mezi teplickou nemocnici a Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem. Každé z těchto zdravotnických zařízení dostalo 120 tisíc korun (26). Pouze během 26 hodin se podařilo shromáždit 300 tisíc korun pro litoměřickou nemocnici na jednu plicní ventilační jednotku (27). Fotbalový klub (hráči, realizační tím, zaměstnanci i mládežnická akademie) v Liberci vybral 700 tisíc korun, za něž se měla pořídit plicní ventilační jednotka, která je potřebná u těžkých případů v případě nákazy koronavirem (28). Na ventilátor se vybíralo i v Benešově u Prahy (29). A tak podobně. Když jsme u Vietnamců, tak tato komunita srdcem označila ty své obchody, které zdravotníkům dávají zdarma kávu či další nápoje. Vyhlásila též sbírku na roušky. Pivo zdarma nabídl záchranářům i pivovar Svijany, přirozeně šlo o nealko pivo. Tentýž pivovar řešil výpadek v prodeji čepovaného piva navýšením prodeje v obchodech a vlastním e-shopu (30). I jinde měly složky záchranného systému kávu zdarma, třeba u mobilních kiosků v Brně, kde se akce vztahovala i na řidiče zdejšího dopravního podniku. O tom ale viz dále.

 

Poznámky:

(13) Richter, J. a Kain, P. Firmy zachraňují Česko. Ekonom č. 12 zde dne 12.III.2020, str. 12. Dostupné pod jiným názvem i zde: https://ekonom.ihned.cz/c1-66737200-firmy-zachranuji-cesko.
(14) Brejlová, Iv. Luxusní i dětské roušky nebo maska jako Darth Vader aneb jak Češi hledají v koronavirové krizi nové záměry [online, 13.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.czechcrunch.cz/2020/04/luxusni-i-detske-rousky-nebo-maska-jako-darth-vader-aneb-jak-cesi-hledaji-v-koronavirove-krizi-nove-zamery/.
(15) Stodolová, El. Respirátory pomocí 3D tiskárny začínají vyrábět další firmy [online, 24.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://nasregion.cz/praha/respiratory-pomoci-3d-tiskarny-zacinaji-vyrabet-dalsi-firmy/.
(16) Veolia navrhla vlastní ochranné štíty, darovala jich už 15 tisíc
[online, 9.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://doporucujeme.denik.cz/doporucujeme/veolia-navrhla-vlastni-ochranne-stity-darovala-jich-uz-15-tisic.html.
(17) Historická Baťova Electra dopravila z Prahy do Brna stovky masek pro zdravotníky [online, 13.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://brnenska.drbna.cz/koronavirus/17244-foto-historicka-batova-electra-dopravila-z-prahy-do-brna-stovky-masek-pro-zdravotniky.html
(18) Soukromé laboratoře testují na koronavirus čtyřikrát levněji. Ministerstvo začíná couvat [online, 5.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.kurzy.cz/zpravy/533355-soukrome-laboratore-testuji-na-koronavirus-ctyrikrat-levneji-ministerstvo-zacina-couvat/. A: A Test na koronavirus: Vzorky na koronavirus testuje již osmnáct laboratoří (seznam laboratoří) [online, 12.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.kurzy.cz/zpravy/534376-test-na-koronavirus-vzorky-na-koronavirus-testuje-jiz-osmnact-laboratori-seznam-laboratori/.
(19) Richter, J. a Kain, P. Firmy zachraňují Česko. Ekonom č. 12 zde dne 12.III.2020, str. 12. Dostupné pod jiným názvem i zde: https://ekonom.ihned.cz/c1-66737200-firmy-zachranuji-cesko.
(20) Dezinfekce už místo ginu nebude. Lihovarník Martin Žufánek chtěl nezištně pomáhat, ale celníci mu to zakázali [online, 23.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.czechcrunch.cz/2020/03/dezinfekce-uz-misto-ginu-nebude-lihovarnik-martin-zufanek-chtel-nezistne-pomahat-ale-celnici-mu-to-zakazali/.
(21) 500 ventilátorů (nejen) do českých nemocnic [online]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.donio.cz/CoroVent.
(22) Tamtéž, Ondra Micka.
(23) Tamtéž, Tomáš Kapler.
(24) Do výroby jde ventilátor CoroVent. Lidé se na něj složili ve sbírce [online, 8.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.seznamzpravy.cz/clanek/do-vyroby-jde-ventilator-corovent-lide-se-na-nej-slozili-ve-sbirce-98720.
(25) Viz třeba: https://www.donio.cz/CovMask nebo https://www.donio.cz/rousky.
(26) Svaz Vietnamců věnoval teplické nemocnici 120 tisíc na plicní ventilátor [online, 5.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://teplicky.denik.cz/zpravy_region/svaz-vietnamcu-venoval-teplicke-nemocnici-120-tisic-na-plicni-ventilator-20200405.html.
(27) Plicní ventilace pro litoměřickou nemocnici [online, 6.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://www.litaksipomaha.cz/plicni-ventilace/.
(28) Když fotbal pomáhá! Liberec sbírkou v klubu koupí nemocnici plicní ventilaci [online, 26.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): http://www.24zpravy.com/sport/kdyz-fotbal-pomaha-liberec-sbirkou-v-klubu-koupi-nemocnici-plicni-ventilaci/412254-zpravy.
(29) https://www.ventilatorprobenesov.cz/.
(30) Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. In. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 31 a 32.