Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis ze shromáždění SVJ domů Klímova 2 až 10 a Zborovská 33 konaného 9. 6. 2016

27. 6. 2016

1) Zahájení

2) Nabídka nové kabelové televize (UPC) Za účasti zástupce kabelové televize byla představena možnost zřízení kabelové televize společnosti UPC. Po krátké diskusi o výhodách a nevýhodách nabídky, bylo odhlasováno většinou přítomných, kdy pouze 3 hlasy byly proti, že společnosti UPC bude udělen souhlas SVJ s umístěním sítě elektronických komunikací (SEK). Dále bylo odsouhlaseno, že podmínkou k zahájení prací je předchozí odstranění starých a nevyužívaných skříní pro rozvod kabelové televize, umístěných ve sklepě domu Klímova 4 a ve vestibulu domu Klímova 8 včetně přívodních kabelů a lišt, které zde byly umístěny v 90. letech bez našeho souhlasu. Opominutí této okolnosti bude považováno za nesplnění podmínky pro udělení souhlasu s umístěním SEK.

3) Fond oprav roku 2015 Přítomní byli seznámeni s příjmy a výdaji na fondu oprav, který díky poskytnuté zápůjčce zaznamenal kladný zůstatek. Připomínka byla pouze k navýšení celkové ceny za rekonstrukci výměníkové stanice, což bylo způsobeno havarijním stavem elektroinstalace (osvětlení a zásuvek), netěsnícího čerpadla a dalšími náklady na stavební práce (odstranění betonových soklů pod starými kotly).

4) Zajišťování úklidu v domech Zástupcům jednotlivých vchodů, kteří vybírají hotovost pro uklízečku, byla předána písemná informace o ukončení dosavadního způsobu vyplácení ročních odměn ve výši 200 Kč za výběr hotovosti s tím, že odměna ve výši cca 2 Kč za měsíc a byt bude v příštím roce vybírána přímo od vlastníků spolu s částkou určenou pro uklízečku. Nový měsíční příspěvek by měl přinést výsledných 200 Kč roční odměny, která výběrčím byla dosud vyplácena z fondu oprav. Odměny za rok 2015 a 2016 byly výběrčím již vyplaceny. Důvodem pro tuto změnu je, mimo jiné, skutečnost, že v domě Klímova 2 byla uzavřena smlouva o dílo na úklid domu a úhrada za úklid jde pravidelně na účet uklízečky, aniž by se dále musela vybírat v hotovosti třetí osobou. V případě zájmu, lze zajistit tento způsob financování úklidu i v dalších domech.

5) Nové stanovy od roku 2017 Otázka nových stanov dle NOZ nebyla projednávána. S ohledem na povinnou účast notáře bude řešena koncem roku samostatným shromážděním. Modelové stanovy zpracované právním referátem SBD Průkopník, které reflektují zákonné právní náležitosti, budou včas předány vlastníkům v písemné podobě.

6) První vyúčtování s měřiči tepla Jak vlastníci dostávali vyúčtování za energie 2015, ozývaly se připomínky na vyšší zaúčtovanou spotřebu tepla proti loňskému roku. Svou roli sehrál i nový způsob měření pomocí měřičů tepla, což bylo v rozporu s původním tvrzením technického referátu SBD, podle něhož se výsledky měření neměly účtovat. Nakonec ale převládl výklad právního referátu, podle něhož, jsou-li již měřiče instalovány, vzniká povinnost jimi měřit.

7) Tepelné ztráty na rozvodech vody Opakovaně diskutovaná otázka, k jejichž odstranění už máme nabídku potencionálního dodavatele z loňska. V této otázce ale nepanuje jednotný názor na to, nakolik může nová izolace ležatých rozvodů vody přispět ke snížení nákladů na ohřev TUV.

8) Projekt na zateplení domu a stavební povolení Projekt je zpracován od loňska, stavební povolení je platné. Způsob financování nákladného projektu, i přes nabízenou zápůjčku SBD Průkopník, ale nebyl dosud schválen.

9) Různé – výměna neplatných bytových vodoměrů Otázka výměny je, s ohledem na zastaralé měděné rozvody, technicky natolik složitá, že její projednávání zabralo nejvíce času. Z nabízených řešení, od celkové rekonstrukce rozvodů za nové plastové s hliníkovou vložkou (nabídka firmy Enbra za cca 1,4 mil. Kč), přes dílčí zásahy do stávající mědi s vloženými vodoměry (Imos, cca 0,5 mil. Kč) a novými ventilovými vodoměry včetně výměny ventilů (LS Mont, cca 0,5 mil. Kč) až po využití stávajících ventilových vodoměrů na TUV s nutností jejich přecejchování a výměny vodoměrů na SV (LS Mont, cca 70 tis. Kč) – tato možnost byla nabídnuta až po konání shromáždění, se nakonec nepodařilo žádné vybrat. Další odkládání výměny přitom nepřipadá v úvahu, pokud nechceme porušovat právní předpisy, na což poukázal jeden z vlastníků.

10) Diskuse Diskuse se týkala především vodoměrů, snížení nákladů na ohřev TUV, izolace potrubí, montáže kalorimetru do výměníkové stanice a jiných možných technických úprav ke snížení spotřeby.

11) Usnesení

a) Souhlas SVJ s umístěním sítě elektronických komunikací (SEK) bude vydán pro spol. UPC Česká republika, s.r.o. za předpokladu, že zároveň dojde k odstranění starých a nevyužívaných skříní pro rozvod kabelové televize, umístěných ve sklepě domu Klímova 4 a ve vestibulu domu Klímova 8 včetně přívodních kabelů a lišt.

b) Úhrady za úklid ve společných prostorách domu, který je zajišťován uklízečkami, lze nově hradit v rámci pravidelných měsíčních úhrad za služby. Podmínkou je souhlas uklízečky s uzavřením smlouvy na SBD Průkopník. Odměny za výběr hotovosti nově nebudou výběrčím vypláceny z fondu oprav, ale výběrčí si je zakalkulují do vybírané částky za úklid.

12) Závěr

Shromáždění bylo usnášeníschopné, přítomnost 56,93 % podle členských podílů.

Zapsal: správce domů Pavel Hromada Brno, 9. června 2016