Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokyny z ekonomickeho useku druzstva pro spravce

Pokyny z ekonomickeho useku druzstva pro spravce, poverene vlastniky a cleny vyboru SV

S ucinnosti od 1.1.2014 plati novy pravni predpis, zakon c. 67/2013 Sb., kterym se upravuji nektere otazky souvisejici s poskytovanim plneni spojenych s uzivanim bytu a nebytovych prostor v dome s byty.
Upozornujeme zejmena na ustanoveni § 5, rozuctovani nakladu na sluzby. Rozuctovani sluzeb dle tohoto predpisu se poprve provede za zuctovaci obdobi roku 2014, tj. v roce 2015. Pokud nedojde k rozhodnuti spolecenstvi, rozuctuji se naklady na sluzby podle poctu osob rozhodnych pro vyuctovani. Osobami rozhodnymi pro rozuctovani sluzeb dle zneni zakona jsou:
-najemce, pripadne osoby, u kterych lze mit za to, ze s nim budou zit v byte po dobu delsi nez 2 mesice v prubehu zuctovaciho obdobi
nebo
-vlastnik jednotky, pokud jednotku neprenechal do uzivani a osoby, u kterych lze mit za to, ze s nim budou zit v jednotce po dobu delsi nez 2 mesice v prubehu zuctovaciho obdobi.
Rozuctovani sluzeb podle osob rozhodnych pro rozuctovani tak, jak je popsano v zakone, povede k dohadum v domech, nepresnostem a muze nepriznive ovlivnit jak cinnost druzstva, tak spravcu, poverenych vlastniku a clenu vyboru spolecenstvi. Proto doporucujeme, aby rozuctovani sluzeb probihalo tak jako dosud. Naklady na sluzby se rozuctuji dle spoluvlastnickych podilu na spolecnych castech domu s vyjimkou dodavky vody a odvadeni odpadnich vod (dle vodomeru), teple vody a tepla k vytapeni (je reseno samostatnym pravnim predpisem vyhl.372/2001 Sb.).
Pro rozuctovani sluzeb dle spoluvlastnickych podilu je tedy potreba udelat nasledujici kroky :
Tam, kde jiz vzniklo Spolecenstvi, projednat a odsouhlasit na shromazdeni vlastniku usneseni tohoto zneni:
Rozuctovani sluzeb s vyjimkou dodavky vody a odvadeni odpadnich vod, teple vody a tepla k vytapeni bude provedeno dle spoluvlastnickych podilu na spolecnych castech domu. (Vetsina SVJ ma prijaty vzorove stanovy - potrebne kvorum pro prijeti usneseni o rozuctovani sluzeb je 75% spoluvlastnickych podilu pritomnych na Shromazdeni vlastniku jednotek, ktere je usnasenischopne - za pritomnosti vice jak 50% spoluvlastnickych podilu.).
Tam, kde nevzniklo Spolecenstvi, projednat a odsouhlasit na schuzi vlastniku usneseni tohoto zneni:
Rozuctovani sluzeb s vyjimkou dodavky vody a odvadeni odpadnich vod, teple vody a tepla k vytapeni bude provedeno dle spoluvlastnickych podilu na spolecnych castech domu. (potrebne kvorum pro prijeti usneseni o rozuctovani sluzeb je 50% spoluvlastnickych podilu pritomnych na schuzi vlastniku, ktera je usnasenischopna - za pritomnosti vice jak 50% spoluvlastnickych podilu).
V obou pripadech musi byt na pozvance uveden v programu bod jednani - Zpusob rozuctovani nakladu na sluzby.

Zpracoval: Roland Stroblik, ekonomicky namestek