Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis z členské schůze konané dne 12.6. 2018

Zápis z členské schůze

družstva Janského 2194/77 bytové družstvo,

se sídlem: Praha 5, Janského 2194/77, PSČ 155 00,

IČ: 25674307

zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze v oddílu Dr., vložka 4096,

konané dne 12. června 2018

 

Pozvánka na členskou schůzi družstva tvoří přílohu č. 1 tohoto zápisu.

 

Dle platných stanov družstva je třeba přítomnosti alespoň 8 členů družstva, aby byla členská schůze družstva usnášeníschopná. Na členské schůzi je přítomno 15 členů družstva, z toho paní Chyba Procházková pověřila ověřenou plnou mocí svého zástupce paní Fejfarovou a paní Süssová svého syna Michaela Süsse, tzn., že členská schůze je usnášeníschopná. Členská schůze platně rozhoduje prostou většinou hlasů přítomných členů družstva.

 

Členskou schůzi zahájil ve 20,04 hod. pan Jiří Svoboda, když přivítal všechny přítomné členy a navrhl sebe jako předsedajícího členské schůze a p. Jiřího Fafejtu jako zapisovatele a skrutátora. Seznámil přítomné s programem schůze, proti programu neměl nikdo z přítomných námitky.

1. P. Tuma podal zprávu za kontrolní komisi družstva k účetní uzávěrce za rok 2017 a předal písemný zápis. Krátce informoval o stavu firemního účtu a pokladny a konstatoval, že kontrolní komise neshledala v uzávěrce žádné závady.

2. Ing. Ježková následně seznámila členy družstva s příjmy a výdaji za rok 2017 a předala každému přítomnému zprávu o hospodaření a hospodářský výsledek za rok 2017. Zároveň navrhla úpravu záloh na tento rok tak, aby nevznikaly velké nedoplatky. Do rozpravy o účetní uzávěrce se nikdo z členů nepřihlásil, proto předsedající schůze dal hlasovat o schválení účetní uzávěrky za rok 2017.

Pro schválení 15 členů

Proti                0 členů

Zdržel se         0 členů

Účetní uzávěrka za rok 2017 byla schválena.

3. P. Svoboda informoval přítomné o nutnosti zaplatit nedoplatky do 30. června 2018 na účet družstva a předal každému platné číslo účtu družstva. Zároveň požádal členy, kteří mají přeplatek, o zkontrolování svých čísel účtu, aby při zasílání přeplatků nedošlo ze strany BD k chybnému převodu. Nové číslo účtu dodala pouze pí. Fejfarová a pan Tuma, ostatním členům budou přeplatky zaslány na dříve poskytnutá čísla účtů.

3. Předsedající p. Svoboda předložil předběžný rozpočet rekonstrukce balkonů (cca 1 200 000 Kč) a informoval o možnostech jeho financování z hlediska družstva i s ohledem na možný převod do SVJ. Vysvětlil, že v průběhu čerpání úvěru není možné převod uskutečnit a dal členům k rozhodnutí, zda rekonstrukci financovat v rámci družstva nebo provést nejprve převod do SVJ a pak teprve žádat o úvěr. Část nákladů na rekonstrukci by bylo možno hradit z běžného účtu družstva (cca 500 tisíc).

Byly předloženy tři varianty:

1. Úvěr na rekonstrukci řešit v rámci BD, vzít úvěr na družstvo a tento úvěr splatit v době 2-3 let.

2. Provést převod BD na SVJ a po převodu vlastnictví zažádat o úvěr již jako SVJ. Tím by se rekonstrukce posunula až na dobu po převodu a zapsání bytových jednotek do katastru nemovitostí. Zároveň informoval o tom, že vyřízení úvěru pro SVJ bývá složitější a někdy je třeba, aby každý vlastník ručil i vlastní nemovitostí. To by v našem případě pravděpodobně ale nebylo nutné, protože výška úvěru by tak vysoká.

3. Každý člen BD by vložil na účet družstva dodatečný členský vklad (cca 30 tisíc), aby bylo možné rekonstrukci uhradit v hotovosti a nežádat o úvěr.

Po diskusi ke všem variantám vyplynulo, že většina členů družstva se kloní k první variantě. Následně dal předsedající o této variantě hlasovat, tj. provést rekonstrukci v rámci BD.

Pro schválení   12 členů

Proti                  2 členové

Zdržel se            1 člen

Návrh byl schválen.

P. Burian dále informoval o metodě zateplení pěnou v tloušťce cca 3 cm, která zajistí stejné izolační parametry jako 10 cm polystyrenu, ale nezmenší prostor balkonu tolik, jako obložení polystyrenem. V projektu bylo také doporučeno použít na balkonová zábradlí hliníkové profily, které jsou podstatně lehčí, balóny tolik nezatíží a montáž je jednodušší. Finančně je hliníkové zábradlí sice dražší, ale montáž železného zábradlí vyžaduje jeřábovou techniku, takže ve výsledku je cena prakticky stejná jako zábradlí hliníkové.

4. Pan Svoboda dále informoval členy družstva o důsledcích přijatého zákona o ochraně osobních údajů (GDPR) pro družstvo. Vysvětlil, které osobní údaje členů má představenstvo k dispozici, jakým způsobem je bude využívat a jak jsou tato osobní data členů chráněna a uložena. Poskytování kontaktu třetím osobám pro účely správy družstva nevyžaduje souhlas nájemníka, v ostatních případech bude souhlas družstvem vyžadován. Přítomnost kamery ve výtahu bude oznámena štítkem ve výtahu a na dveřích domu.

 

5. Pan Svoboda informoval o vývoji situace ohledně měření spotřeby teplé a studené vody v uzlu 2191-2195 a kontrolním měření. V loňském roce se družstvo finančně podílelo na zakoupení certifikovaného měřidla (schváleno členskou schůzí 28.11. 2017). Po kontrolním měření bylo zjištěno, že patní vodoměr studené vody proměřuje o cca 20%. Kontrolní měření Českým metrologickým institutem dne 20.3. t.r. toto potvrdilo a tento stav byl reklamován s požadavkem na dobropis dodávek vody za rok 2017 a 1.-3. měsíc 2018 ve výši cca 100 000 Kč. PVK vyměnil vodoměr 10.4. t.r., nicméně dle aktuálních zpráv odmítá proplatit kontrolní měření a snížily zálohy pouze o 3%. Bude dále postupováno právní cestou.

V případě TUV byl požadavek na Veolii o snížení ceny za dodávky. Veolia předložila návrh, který povede k mírnému snížení ceny díky rekonstrukci výměníkové stanice, kterou provede na vlastní náklady. Veolia pošle nové smlouvy ke schválení, za závazek na 5 let by se mělo dosáhnout a snížení fixních plateb, což by mělo vést ke snížení nákladů na uzel o 10% na uzel (cca 100 000 Kč). K tomuto návrhu se připojila družstva zmíněných vchodů a doporučila ho i správcovská firma. Představenstvo se proto k tomuto návrhu rovněž připojilo.

Předsedající schůze pak po diskusi požádal členy družstva o schválení dosavadních kroků představenstva v této věci.

Pro schválení 15 hlasů

Proti                 0 hlasů

Zdržel se          0 hlasů

 

6. Diskuse

    1. V diskusi vystoupil pan Burian s návrhem instalovat ve výtahu tlačítko   

        urychlující zavírání dveří a výměny osvětlení výtahu za LED žárovky.

        Současně by se měla vyměnit na chodbách světla před výtahem za   

        spolehlivější. Odhad nákladů cca 10 + 10 tisíc Kč. O návrhu bylo   

        hlasováno:

       Pro schválení 15 hlasů

       Proti                 0 hlasů

       Zdržel se          0 hlasů

       Návrh byl schválen.

   2. Pan Kadeřábek vystoupil s informací o zřízení květinové zahrádky ve

        vnitrobloku, kterou osobně projednal na stavebním úřad MČ. Tato

        žádost již byla stavebním úřadem schválena. Bylo navrženo financovat

       tuto akci z prostředků družstva. O návrhu bylo hlasováno.

       Pro schválení 13 hlasů

       Proti                 0 hlasů

       Zdržel se          2 hlasy

       Návrh byl schválen.

3. Pan Burian poděkoval paní Chyba Procházkové a panu Kadeřábkovi za péči o květinovou předzahrádku a květinový záhon ve vnitrobloku.

 

Po ukončení diskuse předsedající členskou schůzi ve 21:15 hod. ukončil.

 

V Praze, dne 19.6. 2018

 

Předsedající členské schůze:                         ……………………………………

                                                                        Jiří Svoboda

Zapisovatel:                                                 …………………………………….

                                                                      Jiří Fafejta