Jdi na obsah Jdi na menu
 


NĚCO O MĚLI A JARNÍM LÉČENÍ

7. 3. 2021

NĚCO O MĚLI A JARNÍM LÉČENÍ

Pomalu nám opět začíná včelařská sezóna a tak bych ráda připomněla článek od Dr. Ing. Františka Kamlera, který shrne práce včelaře na podzim a na jaře včetně léčení a vyšetření měli:


 

OPATŘENÍ V BOJI PROTI VARROÁZE NA JAŘE

Rád bych uzavřel celý včelařský rok pojednáním o základních poznatcích a pravidlech nekonečného boje s tímto zákeřným parazitem. Dnes se budu věnovat období od odběru zimní měli včetně až po případná ošetření včelstev do 15. dubna.

Cílem podzimních ošetření včelstev je minimalizovat počet samiček roztoče Varroa destructor v přezimovaném včelstvu na minimum, nejlépe na jednotky nalezených případů. S jakou účinností jsme to udělali, to nám má ukázat vyšetření zimní měli. Výsledkem je průměrný počet roztočů spadlých do zimní měli na včelstvo na stanovišti. Pro objektivní výsledek tohoto vyšetření je nutné především dodržet:

• Asi jeden týden po posledním ošetření v prosinci je nutné očistit podložku zakrývající celou plochu dna od předešlých spadů;
• Minimálně po 4 týdnech, tj. v lednu se z podložek omete veškerá měl a nechá se vyschnout, pokud jsou podložky se spadem mokré, odeberou se a nechají vyschnout mimo úl;
• Měl se přeseje přes pletivo s oky přibližně 4x4 mm;
• Veškerá měl z podložek se vloží do prodyšného obalu a s příslušnými seznamy se nejpozději do 15. února odešle na vyšetření do laboratoře, tuto akci organizuje ZO ČSV;
• Po obdržení výsledku a v případě spadu nad 3 roztoče na včelstvo se natírá zavíčkovaný plod vodním roztokem M-l AER s následnou fumigací Vari-dolem 125 mg, podrobné údaje jsou uvedeny v Metodice zdraví hospodářských zvířat a vakcinace pro daný rok a návodech na použití léčiv.

Při odběru měli je užitečné si „přečíst“ podložky. Ty nám poskytnou užitečné údaje o stavu včelstva - jeho síle, množství zásob apod. Pokud chceme znát nákazovou situaci v nosematóze, odebíráme zimní mrtvolky na vyšetření. Při odběru měli vyřadíme pasáže, části podložek s jemnou drtí (např. z polystyrenu, papíru), která ztěžuje vyšetření vzorku flotační metodou. Pokud používáme podložky z umělé hmoty, potýkáme se zpravidla s loužičkami vody nebo kousky ledu. Pro tento účel je výhodnější používat podložky ze silného jedno-vrstevného papíru. Podložky z několikavrstevné lepenky se vlivem vlhkosti rozlepují.

PROČ ODEVZDÁVÁME VEŠKEROU MĚL ZE VČELSTVA?

Výsledkem vyšetření má být celkový počet spadlých samiček roztoče na včelstvo zprůměrovaný na celé stanoviště. Pokud se stane, že část měli „sfoukne vítr“ z podložek při odběru, případně dojde v průběhu 4 týdnů před odběrem k proletu včel, musíme výsledek upravit násobením koeficientem 1,5 respektive 2, a tak získáme přibližně skutečný stav. Při hodnocení si musíme uvědomit, že na jednoho roztoče spadlého na podložku za 4 týdny jich zůstává ve včelstvu ještě asi dvacet. V průběhu sezóny se pak každý roztoč může za příznivých podmínek namnožit až 150krát. Nepodceňujte výsledky vyšetření na vašem stanovišti a v blízkém okolí!

Pokud je výsledek vyšetření - nález více jak 3 roztočů na včelstvo v zimní měli, je nutné včelstva na stanovišti v období nejpozději do 15. dubna ošetřit nátěrem zavíčkovaného plodu vodní emulzí přípravkem M-l AER a následnou fumigací Varidolem 125 mg. V některých případech se ošetřují nátěrem stanoviště v obci, okrese, to upravují mimořádná veterinární opatření v potřebných případech vydaná Krajskou veterinární správou.

Nátěr provádíme co nejdříve tak, abychom nenatírali více jako 10 dm2 zavíčkovaného plodu. Pokud je zavíčkovaného plodu více, je nutné jej z hygienických důvodů vyřezat. Následná fumigace je důležitá v případech, kdy plochy plodu jsou minimální, obě metody se doplňují. Nátěr zabíjí roztoče pod víčkem buňky, fumigace roztoče na včelách.

Při nátěru postupujeme podle návodu. Na 0,5 dcl (50 cm3) dáváme 5 kapek přípravku M-l AER, vytvoří se emulze. Pokud budeme natírat více včelstev, připravujeme emulzi z 1 dcl vody a 10 kapek přípravku. Počet včelstev, které ošetříme z jedné lahvičky, je dán především plochami plodu v ošetřovaných včelstvech. Emulzi nanášíme na víčka plodu nejlépe plochým štětcem šíře 4-5 cm s jemným chlupem.

Štětec otřeme o okraj nádoby tak, aby z něj emulze neokapávala. Tahy vedeme přes víčka nejlépe dvěma na sebe kolmými směry, víčka se musí lesknout. Pokud bude štětec příliš mokrý, při přetahu nad otevřený plod v sousedství zavíčkovaného zalijeme otevřený plod kapkami emulze a můžeme ho usmrtit. Nátěr můžeme provádět i při teplotách pod 10 °C, lze ho spojit s fumigací. Důvodem je skutečnost, že při nátěru se rozruší případný stažený chomáč včel.

Ošetření nátěrem je možné provádět i v případech, když je výsledek vyšetření měli nižší jak 3 roztoči na včelstvo. Opakuji, že případný nátěr zavíčkovaného plodu na všech stanovištích v určité oblasti je dán vyhlášením Mimořádných veterinárních opatření vydaných příslušnou krajskou veterinární správou. Nátěr plodu patří mezi vysoce účinné ošetření v boji s varroázou.

Po 15. dubnu až do medobraní lze použít pouze přípravky s kyselinou mravenčí. Při případném jarním ošetření kyselinou mravenčí je nutné mít na paměti, že včelstva na jaře jsou na poškození kyselinou daleko citlivější než v podletí.