Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov arabů podruhé

16. 3. 2014

Naervon se ptala, zda netrpí nějakými genetickými vadami, když se u nich používá inbreeding (příbuzenská plemenitba). Na webu ASIL CLUBU (registruje všechny asilní koně, ať jsou čistě egyptští nebo i odjinud, pokud všichni předci rodokmenu vedou ke koním z pouště) jsem se dočetla, že právě z tohoto důvodu byly prováděny testy na myších. Do nějaké 65 generace se genetické vady prakticky nevyskytují pak jen občas (do 85 generace). Ovšem ve chvíli kdy je do chovu zařazen kříženec, dojde k rozvoji genetických vad podstatně více.
Ovšem u myší jim to přece jen může vycházet jinak, než v případě koní.
 
Asilní arabové mají svoji specifickou genetickou vadu. Mohou ji mít i jiné linie arabů, ale u asilních se vyskytuje nejčastěji. Syndrom levandulového hříběte, kdy má novoroznec stříbřitou, narůžovělou nebo nafialovělou srst. Jedná se o jakési neurologické onemocnění jehož příčina není přesně známá (možná se jedná o chemické reakce v mozku?). Hříbě má křeče, není schopné se postavit a není možné ho jakkoli zachránit.
Hodně o této i jiných genetických nemocech arabů je na webu ACHPAK.
 
Horseen se v komentu zmínila, že o asil arabech ještě neslyšela a tak i je trochu rozvedu.
Hlavní line arabských plnokrevníků jsou:
Čistě egyptské/asilní
Jedná se o koně, jehož všechny linie rodokmenu vedou do arabské pouště. Tyto koně sledují dvě organizace. Pyramid Society předpokládá, že většina beduinských koní skončila v rukou egyptských vládců a tak je nazývá čistě egyptské. Asil Club bere jako asilní všechny koně, jejichž předky lze vysledovat až k beduinským koním i pokud pochází z jiných zemí (např. Sýrie).
Tito koně mívají vždy největší úspěch na Svodech a šampionátech. Jsou to opravdu klasičtí arabští koně, s úžasnou hlavou, většinou jsou menší a s kratším hřbetem. No prostě ty co jsem viděla právě na Prague Intercupu, jak v roce 2010 tak v roce 2011 byli absolutně dokonalí.
Crabbet
Jednalo se o chov arabských koní, dovezených za Středního východu v Anglii. Později přidala také polského hřebce Skowronka, který ovlivnil chov arabů po celém světě.
Polské
Koně jsou na vysoké úrovni, prověřováni na dostihové dráze.
Ruské
Po zničení původního chovu během revoluce byl dašlí chov založen na koních Crabbet, polských, franouzských (kvůli přeferenci dostihového typu) a egyptském hřebci.
Španělské
Základem dnešního chovu jsou importy koní ze Středního východu a Polska na počátku 20. století.
Info o liniích je opět z ACHPAK. Je to jen výtah, takže jestli si chcete přečíst o liniích podrobně, klikněte TADY
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář