Jdi na obsah Jdi na menu

Zasloužený mistrovský titul získal Jiří Martynek

 

Soutěž v ovladatelnosti s kládou v rámci výstavy Koně v akci byla v neděli dopoledne zahájena po poněkud chaotické prohlídce trati, kdy se chvíli rozhodčí dohadovali se staviteli trati, nakonec našli společnou řeč a soutěž započala po desáté hodině dopolední.

Staviteli trati byli Jan Blizňák a Petr Novák. Materiál pro stavbu trati pak zajistil Josef Hradec, který sám v soutěži startoval a z větší části Jaroslav Marvan, který se stavbou osobně pomáhal, patří jim za to naše poděkování. Sbor rozhodčích zůstal totožný jako předešlý den při těžkém tahu a přidal se k nim ještě Petr Novák. Celá soutěž byla bohužel poznamenána chybějícím ozvučením. Komentáře se pro příchozí diváky ujala letos nově zvolená členka předsednictva SCHCHK Pavla Pavlíková.

Na start se postavilo 15 soutěžních dvojic, čekalo na ně 10 překážek, na kterých mohli soutěžící získat od pěti do deseti trestných bodů podle náročnosti překážky. Nejčastěji se trestné body sbírali na překážce č. 4, což bylo navalení na vůz, dále pak soutěžícím nejvíce dělala starosti překážka č. 7, jež po soutěžících vyžadovala navalení a vyvážení klády. Optimální čas byl stanoven na 9 minut a čas maximální pak na 13 a půl minuty. Do optimálního času se vešli při své jízdě všichni soutěžící, rozhodoval tak především počet trestných bodů získaných na trati.

Na pátém místě se umístil Miroslav Ježek s Maxem, čtvrtý skončil rovněž s pěti trestnými body Karel Školka s českomoravským belgikem 55/762 Britem. Pět trestných bodů ovšem v lepším čase a třetí místo získal Josef Hradec reprezentující stáj Dolní Jelení s norickým plemenným hřebcem 2804 Spartakus. Svůj úspěch z předchozího dne rozšířil Miroslav Šuhaj s 67/219 Borgisem o druhé místo v této soutěži. Jediný, kdo překonal dráhu bez trestných bodů a ještě navíc v nejlepším čase byl Jiří Martynek s polským chladnokrevníkem Festrem a získal tak zasloužený mistrovský titul. Do Návsí tak kromě druhého místa z těžkého tahu putuje také mistrovský titul z ovladatelnosti s kládou, Jiří Martynek tak zažil velmi úspěšný víkend. Stejně jako u soutěže v těžkém tahu proběhlo vyhodnocení na místě soutěže bezprostředně po jejím ukončení.

Šampionát tříletých klisen a hříbat chladnokrevných plemen stejně jako mistrovství v těžkém tahu a ovladatelnosti s kládou finančně podporují Lesy České republiky, a. s., touto cestou jim za Svaz chovatelů chladnokrevných koní děkuji, stejně jako děkuji všem zúčastněným chovatelům, majitelům, soutěžícím a dále vedení dostihového spolku Pardubice a Asociaci svazu chovatelů koní ČR.

 

Jana Nováková - předsedkyně SCHCHK, z. s.