Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srdce a běh

18. 9. 2014

behsrdce.jpg

Ať chci a nebo ne musím už reagovat na úmrtí běžce na půlmaratonu v Ústí nad Labem. Četl jsem již mnoho článků a postřehů a komentářů k této nešťastné situaci, ale pojďme se na to podívat trochu jinak. Každý den někdo umře, ale nehovoří se o tom, toto je opravdu téma k medializaci a kde jaký novinář či pisálek se toho chytne. Zatím však není známa příčina úmrtí onoho 28 letého běžce, který zvládl svůj závod a zkolaboval. Co mohlo být příčinou, přetížené srdce? 

Já na takováto témata poslední dobou začínám mít svůj pohled, o který bych se rád podělil. Myslím si, že hlavní problém je v tom, že spousta, ba dokonce masy lidí nemají na závody dostatečně natrénováno a nebo trénink podceňují a snaží se během hodně krátké doby třeba čtvrt roku zvládnout přípravu na maraton, o půlkách a desítkách či kratších závodech nemluvě. Ono je to jasné, když kde jaký propagátor běhu s touto myšlenkou razí svou jakousi politiku a nejlépe to okořenit ještě tím, že zhubneme apod. Podívejte se na běžecké weby a rozhlédněte se. Co je tam vidět? Každý posuďte sám. Jak dobře všichni víme, běh je parádní věc a dokáže člověku pomoci se vším a je to relax, pajáda, odvar, zkrátka jak kdo chce. Ono ale asi bylo ne moc často řečeno, že vytrvalostní běh je škodlivý pro srdce a celý kardiovaskulární systém, tedy pro tělo. Pokud běžíme třeba maraton, srdce musí přepumpovat mnohonásobné množství krve než normálně nebo kratším běhu. A samozřejmě pokud je jedinec trénovaný má i více trénované srdce a zvládá takovéto zatížení více než méně nebo dokonce vůbec netrénovaný jedinec. A není to jen o srdci, kde jsou ostatní ty věci co máme v těle? Např. ledviny, játra atp.. Nechci tu teoretizovat o funkci všech součástek co máme v našich tělech, ale o tom co by se mělo například změnit nebo udělat jinak...

 

Nevím zda jste někdo zjišťoval jak je možné se registrovat na maraton v Bostonu. Proč právě tento závod? Neboť chcete-li zvládnout registraci musíte mít zaběhnutý maraton v určitém časovém limitu, který je nastaven podle věku. Proč toto není i u nás? A myslím, že nejen u nás. Zavedl bych takovéto věci i k nám. Jednak bychom nemuseli koukat na běžce, kteří si kolikráte sáhnou až za dno a vyčerpají tělo na tolik, že nejsou schopni dva týdny pomalu ani chodit. Proti nikomu nic, vše v pohodě, jsem rád, že běháte a je mi jedno jak běháte, pořád je to vaše zdraví a vaše tělo a jak s ním zacházíte je jen na každém z nás. Bohužel občas vidím nějaké běžce, kteří se kroutí a pomalu i hroutí, ale snaží se dostrkat do cíle jak je to jen možné. Je to skvělé, mají to v hlavě, kde je jak to říci vše, ale zase až tak vše ne, i když v hlavě je vše. Malinko si tu tím protiřečím, ale snad mě někdo pochopí. Je krásné, že některé závody jsou velice medializované a propagované, nechci a nebudu je jmenovat. Jsou to krásné závody a klobouk dolů takovéto masovky zorganizovat, ale nikde není psáno, že musíme běžet hned, letos apod. Pojďme si běhat pro radost v parcích, lesích, městech, polích a lukách, vytrénujme se na tolik, abychom si neničili celý organismus a zvládli uběhnout jakoukoliv trať ve vysněném čase, který by snad ani neměl přesahovat nějakou hranici, např. 7 hodin se mi zdá, že je až moc. Jak se asi cítí naše tělo, pokud běžíme maraton 3 hodiny nebo 7, co myslíte? Čím kratší dobu, tím líp, nejen pro tělo, ale i pro tu hlavu, které nemusíme neustále dokola něco nalmlouvat. V dnešní době je to těžké, všude se propaguje a hlásá, že maraton, půlku a další i třeba desítky uběhne každý. Ano, uběhne, tvrdím to i já, ale za jakou cenu? Je skvělé přijít nebo se připlazit po maratonu do práce a pochlubit se, že to mám. Všichni budou gratulovat a budou nevěřícně tlachat a vyptávat se jaké to bylo, ten pocit chhvály a nadhodnocení je fajn, ale kolik maratonů a dalších tratí takto zvládneme? Doběhneme i příště do cíle ve zdraví nebo cílovou čáru nepotkáme? Všude je spousta dobrých lidiček, kteří pomohou s tréninkem a doporučí dávky tak jak mají být. Vždyť není kam spěchat, běhat se dá po celý život tak proč sem tam nějaký ten závod neodložit a více se natrénovat? 

 

Jak jsem už napsal, zavedl bych na všechny závody rozumné limity, které by člověk musel splnit aby jej pustili na půlku či maraton. I když jak sleduji bylo by dobré i na desítky, neboť občas se i tam kolabuje... Navíc například nechápu, proč se dívat na záznamy závodů v ČT. V záběru vidíme neustále keňské a etiopské gazely, ale na naše vytrvalce pomalu ani záběr, ještě, že komentátor si občas vzpomene, že někoho z našich na tom startovním poli máme a někde v davu běží. To už čeští běžci nstojí ani za to aby o nich věděla celá veřejnost? To mi je vždy smutno, když tam nikoho nevidím...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

I do not know English

(vipergot, 6. 6. 2022 3:47)

я гадюка. я жив в україні в маріополі зараз живу в польщі. де знайти роботу??? гадюка

Free Credits On IMVU

(bellelieli, 17. 6. 2021 21:14)

https://simplebooklet.com/howtogetfreecreditsonimvumobile1

===========
wow. i found it finally. thanks!

IMVU How To Get Free Credits
How To Get 10 000 Credits On IMVU Free 2022
How To Get Free Credits On IMVU Mobile

Where To Get ROBLOX Gift Cards In Auckland 2021

(MixSaw, 1. 1. 2021 15:54)

https://booksfactorypdf.weebly.com/about.html

KW:
All Gift And Credit Cards That Work For ROBLOX 2021
ROBLOX Gift Cards Codes February 7 2021
ROBLOX Gift Cards Event Wiki 2021
Do Visa Gift Cards Work For ROBLOX 2021

Get ROBLOX For Free 2020 DECEMBER UPDATED

(MixSaw, 15. 12. 2020 23:42)

https://graws-things.tumblr.com/post/633693984223576064/free-roblox-hack-2021-generator-online-for

KW:
Were To Find ROBLOX Gift Cards At Walmart 2021
Are ROBLOX Gift Cards Worth It 2021
Gamestop Sell ROBLOX Gift Cards? 2021
ROBLOX Gift Cards In Canada 2021

What have you been up to? Talking about covid

(ramboidews, 6. 11. 2020 1:17)

What have you been up to? I am fascinated about covid19. Can you talk about it? If the same thread is opened please redirect my post :). Thanks :).

PS: I don't know any people with covid and you? rambo :D

Thank you very much for the invitation

(MixSaw, 13. 7. 2020 0:32)

Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)

Re: Thank you very much for the invitation

(Martin, 13. 7. 2020 16:06)

I am fine, thanks. Welcome France :-)

Buy Robux Online 2020 APRIL UPDATED

(rardBew, 15. 4. 2020 6:09)

https://billscheatworld.com/ROBLOXHackOnlineUltimate - ULTIMATE GENERATOR for ROBLOX GAME Club BUILDERS AVAILABLE! 2020 APRIL/MAY UPDATED!

KW:
Robux Generator 2020 MAY UPDATED
Free Robux No Human Verification 2020 APRIL UPDATED
ROBLOX Get Free Online 2020 APRIL UPDATED
Easy Robux Hack 2020 APRIL UPDATED
Robux Generator 2020 MAY UPDATED
Free Robux No Download 2020 MAY UPDATED
Free Robux No Survey No Download 2020 APRIL UPDATED
ROBLOX Robux Code Generator 2020 APRIL UPDATED
Free Robux No Survey 2020 APRIL UPDATED
ROBLOX Hack Free 2020 APRIL UPDATED
Give Me Free Robux 2020 APRIL UPDATED
How To Hack ROBLOX Accounts September MAY 2020
ROBLOX How To Hack Into A Accounts With Cookie Editor MAY 2020
How To Hack Into Accounts On ROBLOX MAY 2020

Can you help me translate

(rardBew, 2. 12. 2019 15:53)

i am from Italy hello. Can you help me translate? /rardor

hi guys i am new on web

(rardBew, 26. 10. 2019 21:19)

hi :) bross :)

Půlka je 800 m

(Iggy, 18. 9. 2014 9:45)

Půlka je 800 m. Vždy byla a doufám, že i bude. Zapsat za uši.

Ne všechny atletické tradice je potřeba znásilňovat.

Re: Půlka je 800 m

(Martin, 18. 9. 2014 19:19)

Ano, pravda, já se omlouvám a příště tu chybičku neudělám a dopíši, že se jedná o půlmaraton. Nicméně píši zde jasně o tom, že se jedná o vytrvalostní běh, kam se půlka (800m) nezařazuje.