Recepty
Přejeme dobrou chut.
Máte recept o který se s námi chcete podělit?
napište nám ho dolu do komentářů a my ho zveřejníme mezi ostatní.
Šopský salát-od smrcik32
ingredience:
libovolný počet paprik
rajčata
cibule
okurka hadovka
2 stroužky česneku
olej...... bazalka... cibulova nat........ocet..cukr...voda...
balkánský sýr
postup: papriky zbavit jader,vše opláchnout vodou. záleží na zvážení jesli to smíchat dokupy nebo ne.Já vše mám zvlášt.takže pokrájet zeleninu na drobno,přidat pokrájenou cibuli,posekanej česnek,bazalku,cibulovou nať.vše vložit do mísy.zakápnout olejem a promíchat aby se vše spojilo. nálev :ocet,cukr,voda balkánský sýr stouhaný. Lze vše mít zvlášť a pak jen postupně do misky navrstvit a zalít zálivkou a posypat sýrem
Květák zapečeny v těstíčku- od smrcik32
ingredience: kořeni:
1x květák cibulová nať
3x špekáček bazalka
1x cibule drcený kmín
3x vejce nové kořeni (mleté)
2 stroužky česneku sůl
mléko kečup
pol.mouka
sádlo,
strouhanka
postup: květák povařit v osolené vodě ne úplně do měkka,vymastit plech sádlem,vysypat strouhankou,první vrstva posekaného květáku,na to pokrájené špekáčky,pokrájená cibule,bazalka,malinko osolit,opapřit,poklást další vrstvu posekaného květáku.posypa cobulovou natí posekanou na jemno,drcený kmín,nové koření,posekaný česnek na jemno,zakápnoou kečupem. asi 20 minut nechat péci,poté přelít těstíčkem z ulehaných vajec,polohrubá mouka,mléko mírně osolit a opapřit.A dopéci do zlatova.
doporučení: Jako příloha vařené brambory a zelený salát
Jahodový dortík s krémem-od Jasnule
Ingredience:
2 Vejce
4-lžíce pískového cukru
2 lžíce oleje
4 lžíce hladké mouky
24 Jahod
Nastrouhaná čokoláda
máslo a mouka na vymazání formy
Vanilkový krém:
1 a 1/3 Hrnku mléka
2 Balíčky vanilkového pudinkového prášku
4 lžíce pískového cukru
1/2 Kostky másla
Rumová esence
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny a po lžicích vmícháme olej a prosátou mouku. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou,rovnoměrně rozetřeme těsto a upečeme.pečeme 10-12 minut.
Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Jahody omyjeme.necháme okapat a odkrojíme zelené konce, připravíme krém, Z mléka,pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, odstavíme hrnec přikryjeme potravinářskou folii,aby se na pudinku netvořil škraloub, a necháme vychladnout.
Do změklého másla po lžicích všleháme vychladlý pudink a nakonec několik kapek rumové esence. Korpus potřeme polovinou krému a poklademe jahodami. Pomocí zdobícího sáčku dort ozdobíme zbylým krémem. Nakonec dortik mírně posypeme nastrouhanou čokoládou.
Velikonoční beránek-od Jasnule
Ingredience
3-4 Vejce
3/4 Hrnku cukru
3/4 Hrnku oleje
1 a pul hrnku polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva
3/4 Hrnku mléka
citronová kůra z jednoho citronu
Vše smícháme dohromady pořádně promícháme at tam nemáme hrudky,nalejeme do formy a už dáme jen pect :-)
Rychlý smetanovo-čokoládový dezert
Ingredience:
Dětské piškoty
Zakysaná smetana
nebo jogurt, nejlépe řecký
Moučkový cukr
Toping - čoko
Dále dle chuti:
Kokos
Nasekané ořechy
Ovesné vločky
Banány
pokrájené na kolečka.
Do misky nebo dortové formy vyložené fólií nebo vymazané tukem či olejem naskládáme vrstvu piškot, kterou potřeme vrstvou smetany nebo jogurtu (můžeme ji osladit), pocákáme polevou či topingem a opět vrstvíme piškoty... pokračujeme až do vyčerpání zásob. Mezi vrstvy můžeme použít i další oblíbené ingredience (ořechy, banán...) Uložíme v chladnu, necháme proležet nejlépe do druhého dne a podáváme. Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou, ovocem, posypat kakaem..
Banánky
Ingredience:
Hladká mouka | 500 g |
Vanilkový pudink | 4 balíček |
Cukr pudr |
200 g |
Hera | 370 g |
Vejce | 1 ks |
Žloutek | 2 ks |
Prášek do pečiva |
1/2 baliček |
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak slepujeme marmeládou a půlku máčíme v čokoládě nebo jen čokoládou pocákáme.
Andělská očka
Hladká mouka | 100 g |
Moučkový cukr | 40 g |
Vanilkový cukr | 1 balíček |
Pomerančová kůra z |
1 ks |
Sůl | 1 špetka |
Žloutek | 2 ks |
Máslo | 60 g |
Malinová marmeláda | 3 lžíce |
Tmavá poleva asi 75g |
1/2 balíček |
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladnu hodinu odpočinout. Z těsta vytvarujeme asi 30-40 kuliček velikosti vlašského ořechu a poklademe jimi plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 15 minut. Tmavou polevu rozpusíme a spodní část vychladlého pečiva do ní postupně namáčíme.
"Piknik" medové kuličky - kokosové
ingredience:
Piknik 1ks
Med 2 lžice
Máslo-50g
Strouhaný kokos-hrst
Piškoty mleté-150g
Kokos na obalení
Změklé máslo, med, kokos a Piknik v míse promícháme (nejlépe šlehačem) a poté podle hustoty těsta přidáváme rozdrcené piškoty. Pak už ručně, jelikož potřebujeme mít těsto tužší, vypracujeme pevnější hmotu, ze které se dají dobře tvarovat kuličky, které nakonec obalíme v mletém kokosu.
Mikulášova pomazánka
ingredience:
50g sýra Eidam,
1-2 trojúhelníčky taveného sýra,
1 cibule,
1/2 celeru,
1 majonéza v sáčku,
3 lžíce šlehačky(nemusí být),
citronová šťáva.
Všechny ingredience smícháme pořádně dohromady a mažeme na čerstvé pečivo.
Čertovské řízečky
ingredience:
40 dkg kuřecího masa
4 cibule
Na marinádu:
4 ks vejce
4 lžíce bramboroveho škrobu
1 lžíce oleje
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička soli
1lžička pepře
1 lžička sladké papriky
1lžička pálivé papriky
1lžička karri koření
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na půl a na měsíčky.
Smícháme si marinádu, vložíme maso a cibuli, řádně promícháme a necháme nejlépe přes noc marinovat. Lžící vkládáme na pánev s rozehřátým olejem a uhladíme do tvaru placičky a smažíme pomalu z obou stran.
Andělská polévka
ingredience:
1,5l vody
10dkg másla
2lžíce dětské krupice
3brambory
1tavený sýr
hrst mraženého špenátu
sul dle chuti
V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme dětskou krupičku a uděláme světlou jíšku.Zalijeme horkou vodou, do vařící polévky vhodíme brambory nakrájené na kostičky a vaříme je do měkka.špenát se solí a taveným sýrem přidáme nakonec a již jen krátce povaříme.
Tiramisu po česku
Ingredience:
piškoty-1-2 balíčky
Tvaroh-vanička
Šlehačka-1ks
Káva-1 šálek
Piškoty namočíme v kávě (nejlepe rozpustné,nebo přeceděné přes sítko).
tvaroh dáme do misky osladíme a lehce vmícháváme šlehačku.
poté už jen dáváme namočené piškoty do formy po vrstvách, nejdříve piškoty pote vrstvu krému a zase piškoty.
Dáme na hodinu do ledničky a podáváme.
Bramborové placky s dýní
Ingredience:
Vařené brambory:200g
Dýně:100g (nastrouhaná)
Vejce:1ks
Česnek:1 stroužek (nastrouhat)
Šunka:30g
Sůl a Pepř: dle chuti
Petrželka: dle chuti
Hl. mouka: cca 2 lžice
Olej: na smažení
Brambory (oloupané) rozšťoucháme nebo nastrouháme, přidáme nastrouhanou dýni, česnek, drobně pokrájenou šunku (uzeninu), vejce, sůl a koření a bylinky dle chuti. Řádně promícháme a směs podle potřeby zahustíme moukou. Navlhčenou nebo promaštěnou rukou tvoříme malé placičky, které vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninovou přílohou.
Relaxační čaj
Ingredience:
Badyan:2ks
Hřebíček:6ks
Skočice:1ks
Med:1 lžíce
Citron:1 plátek
Zmíněné ingredience dáme do sklenice (250ml) a zalijeme vroucí vodou. Necháme tak 10 minut odstát. (Dospělí mohou přidat i lžíci rumu.)
Margot řezy
Těsto: Pudinková náplň:
polohruba mouka: 300g čokoládový pudink-1 balíček
prášek do pečiva -1ks cukr-2 lžíce
vejce-3ks Kakao-1 lžíce
Olej-1dl Mléko-1/2 l
Poleva:
zakysaná smetana-2kelímky
Vanilkový cukr-1balíček
Margotka-1ks
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej, dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a dle potřeby ředíme mlékem. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Stejnoměrně rozprostřeme a na povrch nalijeme cik cak teplý pudink (pěkně z výšky, aby protekl těstem) a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut
Ještě na teplou buchtu natřeme kysanou smetanou prošlehanou s vanilkovým cukrem a povrch posypeme strouhanou Margot čokoládou.
Řezy Raffaelo
Ingredience: Posyp:
Moučkový cukr-1/2hrnku Strouhaný kokos-1 hrnek
Vejce-2ks Moučkový cukr-1/2 hrnku
Mléko-1 hrnek Šlehačka-1ks
Polohrubá mouka-2x hrnky
Olej-1/2 hrnku
Prášek do pečiva-1ks
Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví.
Když jsou řezy hotové, hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A už popřejeme jen dobrou chut:-)
Perník s blumami-od andilek123
Ingredience:
400g polohrubá mouka
250g cukr
1/4 mléka
vejce-1ks
10lžic-oleje
1x lžice kakaa
1ks kypřící přášek do perniku
300g blum
Veškeré ingredience smícháme dohromady, řádně promícháme, a nakonec přidáme vypeckované blumy. v předehřáte troubě pečeme na 170C.
Mini medovníčky-od cody
na 50 trojuhelníčku. ingredience: krém:
125g másla 125ml slazeneho kondenzovaného mléka
2 lžice medu 150g mléka
vejce-2ks 50g vlašských ořechů
150g cukr krupice
200g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
Máslo, med, vejce a cukr rozehřejte ve vodní lázni a zlehka suroviny vyšlehejte. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a poté k nim přimíchejte mouku a jedlou sodu. Těsto rozetřete po plechu s pečicím papírem (stačí tenká vrstva) a pečte ho při 180 stupních Celsia asi 7-8 minut. Tato dávka vám vystačí na 2 plechy.
Když placky vychladnou, přepulte je , aby vám vyšly na 4 vrstvy nad sebe. Každou vrstvu nezapomeňte promazat krémem, který vznikne vyšleháním másla s kondenzovaným mlékem. Na vrchní část pužijte zbytek náplně a nasekané vlašské ořechy. Medovník je třeba zatížit a nechat 2 dny v lednici odpočívat. Pak ho už jen nakrájejte na malé trojúhelníčky a podávejte.
Komentáře
Přehled komentářů
libovolný počet paprik v barvě zelené,bílé,žluté,červené,rajčata,cibule1 ks okurky hadovky,2 strožky česneku,olej,bazalka,cibulová nať,ocet,cukr voda,balkánský sýr
postup: papriky zbavit jader,vše opláchnou vodou. záleží na zvážení jesli to smíchat dokupy nebo ne.J8 vše mám zvlášt.takže pokrájet zeleninu na drobno,přidat pokrájenou cibuli,posekanej česnek,bazalku,cibulovou nať.vše vložit do mísy.zakápnou olejem a promíchat aby se vše spojilo.
nálev :ocet,cukr,voda
balkánský sýr stouhaný.
Lze vše míst zvlášť a pak jen postupně do misky nabrstvit a zalít zálivkou a posypat sýrem
Květák zapečený v těstíčku
(smrcik32, 25. 6. 2016 21:25)
1 květák ,3 špekáčky,1 cibule,2 stroužky česneku,3 vejce,mléko,mouka polohrubá,sádlo,strouhanka,cibulová nať zelená,bazalka,drcený kmín,nové koření mleté,sůl,kečup
postup: květák povařit v osolené vodě ne úplně do měkka,vymastit plech sádlem,vysypat strouhankou,první vrstva posekaného květáku,na to pokrájené špekáčky,pokrájená cibule,bazalka,malinko osolit,opapřit,poklást další vrstvu posekaného květáku.posypa cobulovou natí posekanou na jemno,drcený kmín,nové koření,posekaný česnek na jemno,zakápnoou kečupem.
asi 20 minut nechat péci,poté přelít těstíčkem z ulehaných vajec,polohrubá mouka,mléko mírně osolit a opapřit.A dopéci do zlatova.Jako příloha vařené brambory a zelený salát
přidat prosím
(andilek123, 23. 8. 2014 19:12)čuper recepty určo zkusím:-) přikládám svuj recept...perník s blumami: tady jsou všechny ingredience: 400gramu polohrubé mouki.250gramu cukru,hrnek mléka,1vejce,10lžic oleje,lžice kakaa,kypřici prášek do perniku,300gramu blum.. smícháme vše dohromady když je to smíchané tak přidáme blumy. ..prosila bych přidat mezi ostatní recepty.. děkuji angel
Šopský salát
(smrcik32, 25. 6. 2016 21:41)