Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzea a expozice k letům 1938 a 1939 Jihomoravský kraj

17. 4. 2020

Mgr. Martin Ivan

 

Muzea a stálé expozice k letům 1938 a 1939 v Jihomoravském kraji. Přehled nemusí být úplný. Aktuální informace a otevírací dobu je vhodné zjistit na webových stránkách.

 

Areál čs. opevnění a železné opony v Šatově 
Areál čs. opevnění a železné opony v Šatově provozuje Technické muzeum v Brně. 
Objekty areálu
Pěchotní srub MJ-S 3 Zahrada, ve kterém probíhají pravidelné prohlídky s průvodcem. Srub je uveden do podoby z osmdesátých let. Je vybaven původní výzbrojí a vybavením, které zde armáda používala v letech 1960 – 1999, včetně dvou pevnostních kanónů vz. 44/59.
Pěchotní srub MJ-S 2 Úvoz, jehož interiér je veřejnosti nepřístupný. 
Lehký objekt (řopík) vzor 37. 
Venkovní expozice
Protitankové a protipěchotní překážky, exponáty dokumentující historii železné opony z let 1948 – 1989, konkrétně strážní věž bývalé Pohraniční stráže či replika signální stěny a EZOH (elektrického zařízení ochrany hranic).
Exponáty k roku 1938
Protože těžké objekty na jižní Moravě byly stavebně dokončeny a využívány až po 2. světové válce, je značná část vnitřního vybavení také poválečná. Výjimkou jsou lehké kulomety vz. 26 a těžké kulomety vz. 37, které byly převzaty z výzbroje armády první republiky.
V interiéru události roku 1938 připomíná panel s informacemi k bojům se sudetoněmeckými povstalci v okolí. Unikátním exponátem je pamětní deska z původního pomníku poručíka Otmara Chlupa, který padl v boji se Sudetoněmeckým Freikorpsem o celní úřad Hnanice. Pomník byl v době socialismu zničen a na jeho místě byl po roce 1989 postaven nový pomník s novou pamětní deskou.  
Součástí venkovní expozice je pancéřová závora Ippen, která sloužila v 30. letech 20. století k zamezení průjezdu nepřítele po silnicích a cestách a replika hraničního orientačního sloupu.
Dalším venkovním exponátem je replika dřevěného domku pro finanční stráž a pasovou kontrolu z roku 1938, které byly stavěny na hranicích druhé republiky po Mnichovu.
Místo: Šatov (okres Znojmo), jihovýchodní okraj obce
Web: http://www.technicalmuseum.cz/vsechny-pamatky/

 

Minimuzeum obrany hranic v Dyjákovičkách
V budově obecního úřadu Dyjákovičky je umístěna malá expozice, která se věnuje historii ochrany hranic na jihu Moravy. Jsou zde modely opevnění, vybavení, zbraně a uniformy obránců hranic od doby první republiky až do roku 1999.
Minimuzeum obrany hranic Dyjákovičky vybudovali členové Klubu vojenské historie "Roto Chvalovice". Expozice je rozdělena do dvou místností. První místnost je věnována první republice, Stráži obrany státu, prvorepublikové armádě, výstavbě opevnění a zajištění hranic.
Druhá místnost se věnuje  ochraně hranic v poválečném období, jednotám Československé lidové armády (ČSLA), Pohraniční stráže, poválečné reaktivaci objektů pohraničního stálého opevnění. V expozici je možné zhlédnout krátké video věnované poválečné reaktivaci lehkého opevnění.
Při dnech otevřených dveří v Pěchotním srubu MJ-S 4 "Zatáčka" ve vedlejší obci Chvalovice je část exponátů přesunuta do expozice pevnosti.
Adresa: Dyjákovičky 1 (okres Znojmo)
Web: https://www.dyjakovicky.cz/obec/organizace/minimuzeum-vojenske-historie/

 

Muzeum čs. opevnění 1938 ve Slupi
Muzeum leží na soukromém pozemku, který slouží k vystavování vojenských exponátů z období první republiky. Hlavní objekt muzea je pevnůstka vz. 37 A-160. Je rekonstruována do stavu odpovídajícímu podzimní mobilizaci roku 1938. V nástavbě z vojenského vozidla je umístěna výstava modelů objektů opevnění. Další část expozice je věnována zbraním již zrušené Pohraniční stráže. V replice dřevěné celnice z období druhé republiky je umístěna výstava zaměřená na finanční stráž.
Místo: Slup (okres Znojmo), v blízkosti polní cesty na jižním okraji obce.
Web: http://www.nezradime1938.cz/   

 

Použitá literatura a zdroje:
PLCH, Roman; PLCH, Milan: Kam za vojenskými památkami. CPres Brno, 2018
Museum.cz. Rozcestník mezi českými muzei. Internet
Kolektiv: Nejkrásnější výlety na pevnosti a opevnění. Euromedia Group a.s., 2017
LAKOSIL, Jan; DUBÁNEK, Martin: Nové putování po československém opevnění 1935-1989. Kapesní průvodce. Mladá fronta a.s., 2017
Webové stránky jednotlivých muzeí.