Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pamětní deska veliteli praporu SOS Rychnov nad Kněžnou

Mgr. Martin Ivan 

 

   28. září 2022 proběhl v Rychnově nad Kněžnou Den Stráže obrany státu (SOS). Jeho program měl připomenout smíšený bezpečnostní sbor, který na konci 30. let 20. století bránil hranice Československé republiky (ČSR). Akci spolupořádala Jednota Československé obce legionářské z Hradce Králové, Muzeum Orlických hor a Město Rychnov nad Kněžnou, za pomoci přátel z klubů vojenské historie zabývajících se prvorepublikovými ozbrojenými sbory. V areálu bývalých kasáren probíhaly ukázky výzbroje a výstroje SOS a výcviku čs. pěchoty. V Synagoze-Památníku Karla Poláčka proběhly přednášky o SOS a čs. legiích v Rusku. Závěrečným bodem programu bylo odhalení pamětní desky mjr. Kynychovi, veliteli praporu SOS Rychnov nad Kněžnou. Pamětní deska byla odhalena na budově bývalého okresního hejtmanství (nyní městský úřad), ve které bylo sídlo velitelství praporu. 

   František Kynych se narodil v roce 1893. V době 1. světové války byl československým legionářem v Rusku, kde dosáhl hodnosti podporučíka.  Po válce zůstal v armádě a postupně sloužil na různých útvarech a funkcích. V roce 1931 dosáhl hodnosti majora. 1. prosince 1936 byl jmenován velitelem praporu SOS Rychnov nad Kněžnou. Příslušníci jeho praporu se účastnili v září 1938 několika přestřelek se sudetoněmeckými povstalci. Největší a nejznámější incident bylo přepadení celního úřadu v Bartošovicích (v Orlických horách), při kterém budova úřadu vyhořela.  

   Po okupaci republiky nacistickým Německem a zrušení armády se mjr. Kynych zapojil do odboje. Organizoval především bývalé příslušníky SOS pro případ ozbrojeného povstání a ukrýval zbraně z výzbroje SOS, které jako velitel neodevzdal. Působil také jako vedoucí vojenské odbojové organizace Obrana národa v rychnovském okrese. Během okupace byl dvakrát zatčen gestapem. V roce 1943 byl odsouzen na šest let vězení.  

   Po osvobození pokračoval ve vojenské kariéře a v roce 1946 dosáhl hodnosti plukovníka. V roce 1948, po komunistickém převratu, začaly v armádě personální čistky a perzekuce důstojníků z doby demokratické ČSR. František Kynych byl k 1. lednu 1951 přeložen trvale do výslužby. 28. února byl zatčen orgány Vojenského obranného zpravodajství a vyšetřován pro údajnou protistátní činnost. Surové výslechy jej však nezlomily a k vykonstruovanému obvinění ze zpronevěry a zneužití úřední moci se nepřiznal. Po 16 měsících byl z vazby propuštěn. V roce 1952 byl v celém rozsahu zproštěn obvinění. Byl mu však zabaven byt a odpočinkový plat mu byl přiznán jen v poloviční výši. Plk. ve výslužbě František Kynych zemřel 29. října 1968. Vyšetření viníků a důvodů jeho nezákonného věznění znemožnil nástup komunistické normalizace. 

   Ačkoli do odhalení této pamětní desky již existovaly nejméně dvě, které připomínaly jednotky Stráže, tato je první, která připomíná konkrétního velitele a prapor SOS. 

 

 

Použitá literatura a zdroje: 

LÁŠEK, Radan: Velitelé praporů SOS. Codyprint, Praha, 2009 

Československá obec legionářská. Facebook 

Sudety, české pohraničí. Facebook