Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestou z nádraží v Praze

dsc_0258-001.jpgJubilejní synagoga byla postavená v maurském slohu podle plánů vídeňského architekta Wilhelma Stiassneho jako náhrada za 3 synagogy, které byly zbořeny v rámci asanace Židovského města. Byla dokončena v roce 1906. Název Jubilejní vychází ze skutečnosti, že byla postavena na památku 50. jubilea vlády Františka Josefa I. Dodnes slouží svému účelu. Bohaté zdobné ornamenty, barvy, secesní výmalba, barevné vitráže a stálá výstava „Židovská obec v Praze od roku 1945 po dnešek“ s mnoha unikátními fotografiemi a dokumenty.

Karolinum - původně kolej Karlovy Univerzity, dnes sídlo rektorátu a místo dsc_0310.jpgslavnostních promocí. V rozsáhlé sklepní části je umístěna výstava k 700. výročí narození Karla IV. K vidění jsou jednak krásně spravené sklepní prostory a různé dobové dokumenty, zakládající listiny mapující historii Karlovy Univerzity, včetně vzpomínky na slavné osobnosti, které byly s univerzitou spojeny.

Dům U Černé Matky Boží postavený v r.  1912 ve stylu kubismu podle projektu dsc_0341.jpgarchitekta Josefa Gočára. Název pochází od barokní sošky, která je umístěna na vnějším nároží budovy. Dnes je budova sídlem expozice českého kubismu: nábytek, doplňky ze skla, kovové plastiky, obrazy - to vše od nejznámějších představitelů kubismu u nás. Ve 4. patře bývají krátkodobé výstavy. Tentokrát tématické fotografie kubistické architektury Josefa Sudka u nás. A v 1. patře se nachází stylová kubistická kavárna, navržená včetně detailů architektem Gočárem, a to vše je propojeno nádherným schodištěm, které hovoří samo za sebe.
dsc_0328-001.jpg