Jdi na obsah Jdi na menu
 


Září - Lindava a Zákupy

AJETO GLASS LINDAVA

Sklárna Ajeto leží v malé severočeské vesničce, zvané Lindava, asi deset kilometrů východně od Nového Boru, který je pokládán za jedno z nejvýznamnějších center světové sklářské výroby. Sklárna byla vybudována v letech 1992 - 1994 na základech bývalé německé soukromé manufaktury pro stříhání a barvení sametu, kterou založil a vlastnil významný textilní podnikatel Ignaz Richter a jeho synové.

 Nejvýznamnější bylo pak pravděpodobně první a do jisté míry osudové setkání Petra Novotného a Bořka Šípka. Bylo to v roce 1982, tedy v době izolace tehdejšího Československa tzv. Železnou oponou, kdy do Čech na malou chvíli přijíždí mladý a v té době neznámý Bořek Šípek, který po své emigraci v roce 1968 žije nejprve v Německu a poté v Holandsku.

 Spolu se svým opatrovníkem René Roubíčkem, který patřil a stále patří mezi nejslavnější světové sklářské výtvarníky, pak navštíví sklářskou huť Hantych v Novém Boru, tehdy spadající do koncernového podniku Crystalex Nový Bor. Tam je Bořek Šípek představen Petru Novotnému, stejně tak mladému, ale v té době již velice talentovanému skláři a několik minut nato pak tato unikátní dvojice designér - řemeslník vytváří první skleničku, kterou to vše začíná…



Při všech pozdějších kontaktech se pak jejich plodná spolupráce a hlavně silné přátelství prohlubuje a po několika letech a hlavně díky Sametové revoluci v roce 1989 přirozeně vyústí ve vznik sklárny. Ta ale ovšem nebyla hned založena v Lindavě, ale jako každý nový a unikátní projekt si prožila své porodní bolesti. V době, kdy byla po dlouhém hledání vhodného objektu pro založení sklárny zakoupena ruina staré německé textilky a následně pak probíhala její rozsáhlá rekonstrukce a přestavba, firma se svými prvními zaměstnanci pracovala formou pronájmu v jiných sklárnách, a to například v Kamenickém Šenově a Novém Boru, odkud vlastně její zakládající tým původně vzešel. Tým prvních asi osmi sklářů se totiž pomalu formoval již v roce 1990 - 1991 a byla to právě stará novoborská huť Hantych, ze které všichni skláři pocházeli a kde od svého vyučení pracovali.
V prvních momentech mohli pro Bořka Šípka skláři pod vedením Petra Novotného tvořit pouze o pátečních odpolednech nebo sobotách, ale o to více to bývaly unikátní a jedinečné momenty. Momenty, kdy vznikaly první slavné Šípkovy objekty, kterým on sám věnoval jména po svých sklářských kamarádech, podílejících se na jejich vzniku.
Vázy jako Novotný, Laurin, Sobotka, Barkovský, Štolún, mísy Šáral, Fafala nebo svícen Kubela již sice dnes patří k historickým momentům ve vývoji firmy a její tvorby, nicméně jsou milovníky špičkového designu stále vyhledávány.
Také všechny tyto skláře, jejichž jména skleněná díla nesou, můžete ve sklárně stále spatřit spolu s jejich dalšími kolegy při práci pro celou řadu špičkových výtvarníků, designérů či architektů. To vše ale mělo svůj začátek, kdy byl poprvé zapálen oheň v lindavské sklářské peci.


Tím opravdu prvním dnem zahájení provozu v Lindavě se stal 28. říjen 1994, kdy byla zbrusu nová sklárna slavnostně otevřena na počest konání Mezinárodního sklářského symposia, které se konalo jak zde, tak i v novoborské sklárně Egermann, podílející se na organizaci této akce. Slavnostního setkání a vůbec celého symposia se tehdy zúčastnilo na tři desítky významných světových a českých umělců a designérů, mezi jinými například David Palterer, George Sowden a Paolo Deganello z Itálie, Marvin Lipofski a Charles Parriott z USA, Shimizu Fumio a Atsushi Kitagawara z Japonska a mnoho dalších.

Vysoká kvalita práce zdejších sklářských mistrů, jejich řemeslná úroveň a v neposlední řadě i schopnost mezinárodní komunikace pak ze sklárny Ajeto vytvořily světově unikátní místo, vyhledávané jak ryze sklářskými výtvarníky, tak i architekty, designéry, módními návrháři, filmaři a dalšími tvůrčími osobnostmi opravdu ze všech světadílů.

 

 

Zámek Zákupy

 

Zámek si v tomto měsíci připomíná 2 významné události

 

700 LET PRVNÍ ZMÍNKY O ZÁKUPECH
 

115 LET OD SVATBY
FRANTIŠKA FERDINANDA D´ESTE
A ŽOFIE CHOTKOVÉ

 

Zákupský zámek v době pobytů císaře Ferdinanda Dobrotivého

 

Zámek Zákupy, obklopený anglickým parkem a terasovitou barokní zahradou, nabízí svým návštěvníkům prohlídku více jak dvaceti luxusně vyzdobených a bohatě zařízených místností, které v minulosti sloužily jako reprezentační a obytné pokoje rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky císařovny Marie Anny.