Jdi na obsah Jdi na menu
 


Program výletů v roce 2016

5. 1. 2016

A už je tady další rok ...

Je na čase se podívat, co nás čeká v tomto roce. Zatím jenom rámcově měsíce, přesné termíny budou známé tak v březnu.

Květen

Hospital Kuks - národní kulturní památka

Tato památka byla znovu otevřena v březnu 2015 po náročné rekonstrukci. Kuks má tři procházkové a prohlídkové trasy. Kromě hospitalu je to Braunův Betlém a Šporkův Kuks.

Hospital Kuks v noci

 

Červen

Zámek Náchod, Kudowa Zdroj - lázeňské město

 

Před několika lety jsme jen nahlédli na nádvoří zámku, tentokrát si ho prohlédneme podrobně i zevnitř.

A protože jsme na samých hranicích, podíváme se k sousedům do Polska. Hned za hranicemi leží město s krásným lázeňským parkem. Zajímavá je i nedaleká kostnice.

 

 

Srpen

Ústí nad Labem - Větruše, Střekov

Ústí nad Labem se nachází v srdci chráněné krajinné oblasti České středohoří, jíž jednoznačně dominuje údolí Labe s Portou Bohemicou, tzv. Bránou Čech. Krajina je zde typická kužely kopců dávno vyhaslých sopek. Překrásné pohledy na krajinu pak nabízí řada vyhlídkových míst a rozhleden, např. Erbenova vyhlídka, Větruše.

Dnes se zámeček Větruše opět stává místem společenského života nejen Ústečanů. Součástí hlavní budovy Větruše je výletní restaurace s vyhlídkovou terasou, taneční sál a několik salónků, které slouží jako konferenční prostory a od podzimu roku 2012 i nově přistavený hotel. Stavba má také 30m vysokou  věž, která slouží jako rozhledna.  Z  věže je překrásný  výhled na labské údolí a město Ústí nad Labem. Pro lepší orientaci jsou ve věži umístěny panoramatické fotografie s označením zajímavých míst. Věž je otevřena celoročně.

Dalším lákadlem tohoto areálu je zrcadlové a přírodní bludiště, dětské hřiště a sportoviště. V zrcadlovém bludišti se návštěvníci mohou pobavit pohledem do křivých zrcadel, prohlédnout si expozice ve výstavní části a navštívit informační středisko. V sousedství zrcadlového bludiště se návštěvníci ztratí v labyrintu zelených tújí přírodního bludiště.

Hrad Střekov

Upravená hradní zřícenina tvoří výraznou dominantu na jihu města nad pravým břehem Labe na 100 m vysoké znělcové skále. Hrad byl založen k ochraně obchodní cesty v roce 1318. Romantický vzhled hradní zříceniny přitahoval řadu významných osobností (např. malíře Adriana Ludwiga Richtera, Ernsta Gustava Doerela, skladatele Richarda Wagnera, básníka Karla Hynka Máchu). V letech 1923 – 1936 bylo pod hradem na řece Labi postaveno Masarykovo zdymadlo s plavební komorou a elektrárnou.
Do hradního paláce je umístěna expozice historie hradu a blízkého regionu. Z terasy od restaurace je překrásný výhled na město a do labského údolí. Po roce 1989 se hrad vrátil do vlastnictví Lobkowiczů.

Září

Zámek Veltrusy

01_Veltrusy_©Razim.jpg

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami.

Zámecký park je otevřen celoročně od úsvitu do soumraku. Přírodně krajinářský park z počátku 19. století, doplněný drobnými architekturami,daňčí oborou a malebnými zákoutími, láká celoročně k vycházkám a odpočinku. Parkem prochází mezinárodní cyklotrasa Praha- Drážďany.
Historické užitkové stavby i hlavní zámecká budova, přestože prochází náročnou rekonstrukcí, nabízí návštěvníkům pestré možnosti poznání i odpočinku. Zámek nabízí také několik prohlídkových tras s průvodcem:

Aristokracie: začátek konce: Expozice v severozápadním křídle zavede návštěvníky do bytu posledního majitele zámku, hraběte Karla Chotka z Velkého Března, a jeho manželky, uherské hraběnky Livie Mailáthové. Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly jejich domovem od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu Chotků. Temné období pro ně nastalo za druhé světové války a především pak po ní, kdy byli odsunuti do Německa. Díky dějinným událostem tak na zámku Veltrusy končí éra jedné šlechtické rodiny.  

Malá výprava do velké historie zámeckého areálu: Malá výprava je prohlídkový okruh s výkladem po okolí zámecké budovy nejen pro ty, kteří jsou již klasickými interiérovými prohlídkami přesyceni. Dozvíte se zde jak o místní historii a zajímavostech týkajících se parkových dřevin, tak o tom, jak do utváření areálu zasahovaly povodně. Ty zde datujeme již od doby vzniku samotné zámecké budovy a právě ony mohou za to, že se zámek ocitl na říčním ostrově. Povodní se dotýká i dopis místního zahradníka hraběti, ve kterém si právě na vysokou vodu stěžuje. Také jeho úryvek v rámci Malé výpravy uslyšíte.