Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHYSTANÁ DRAMATICKÁ DÍLA - HISTORICKÉ SOUVISLOSTI

1. 9. 2014

FRANCKÝ KUPEC SAMO

JAN VALENTA

HISTORICKÉ SOUVISLOSTI VE FOTOMONTÁŽÍCH :

SAMOSLAV VELIKÝ .....FRESKA

Půl století vlády a výbojů, ale i obrany. Následovníci Sama si říši rozdělili, ale zcela podle nových poznatků nezanikla. Následnickým státem byla Velká Morava později, vycházející z části sídel Samových potomků- Mikulova. Samoslav Veliký ( správně nazýván Slovany)  žil v létech 597-9 až asi 661 . Roku 621 navštěvuje Řezno, sídlo krále Franků Chlotara II. Roku 624 jej Slovanské kmeny zvolí králem ! O jeho bigamii jsou pochyby, Fredegar ( francký letopisec) neměl důvodů mu "fandit". Mohl ovdovět. Ostatně jeho rod byl plodný . Ve hře si bere dceru Lužického náčelníka a mohl s ní mít syna Kroka, Kraka ( podle něj Krakov), Mstislava  ( Unislav bylo sídlo), a je možné z posledního obrazu hry, že Samo ovdověl a i jedna z jeho konkubín byla moravská kněžna Radana ( ve hře) , ta mu již dříve mohla porodit několik dětí ( Svatovít, Radoslav, Zdislav ap.) . Porazil již po svém nástupu Avary a vytlačil z části Slovenska . Roku 631 v historicky doložené bitvě u Kadaně ( Wogadisburk ??) na hlavu Franckého krále Dagoberta . K této bitvě se bude vázat 7 část hry nově upravená a závěr. Novodobé výzkumy tomu dávají za pravdu....Váš Jan Valenta  

 

samo1--samoslav-kral.jpgKrál SAMO 624-661?(659)

Podle nejnovějších výzkumů lze předpokládat , že Samo sjednotil velkou část Slovanských kmenů  na území ČECH, MORAVY A SLEZSKA, ČÁSTI SLOVENSKA, SLEZSKA A POLSKA A ČÁST DNEŠNÍHO RAKOUSKA A LUŽICE AŽ PO DRÁŽĎANY .......

inka--morava-samova-rise-samo.jpg

 

Staré kroniky , ze kterých čerpali František Palacký, Josef Pekař, Josef Kuchař či Alois Jirásek, ale i tak slavní spisovatelé jako Vladislav Vančura či Miroslav V. Kratochvíl , zejména však kronikář 11.století Kosmas , na svou dobu s jistou „rezervou „ k franckému „tendenčnímu“ germánu Fredegarovi ( 9.stol.) byly pozoruhodné, nikoliv zcela pravdivé. Avšak popis vyhození Sicharia, vyslance krále Dagoberta je u všech věrohodný, stalo se to roku 631 !

Samo , hlavní postava mé hry nebyl nijak „negramotný“, naopak . Pravděpodobně se narodil v Horní Lužici ( viz mapa) asi roku 599 ! 6il nejspíš do roku 661 . Nebyl bigamista jak praví Fredegar ale měl i milenky , které mu povily děti . Z Dolní Lužice mohl pojmout za ženu některou z náčelníků kmene Lužiců , což odpovídá i jeho vzdělání.

Podle mé hry mohl být synem smíšeného vztahu. Je zajímavé, že majordomus Bavorska Rodulf je historická postava odbojného velmože vůči „tupému“ Dagobertovi . Za jeho otce Chothara II ( Marovejci )bylo sídlem Regensburg ( neboli Řezno) . Ravenna ( Itálie) ani Řím nebyly bezpečné, samo „věčné město“ ovládal papež ! Podle všeho Rodulf ovládal i Durynsko, které sousedilo s Lužicí. A zde máme postavu ze hry pod jménem Svatava. A je tu pouto: Bavory čile obchodovaly se Slovany a kvetl výměnný obchod . Slované již vyráběli napůl „římské tvary“ různých ozdob a nádob( karafy). Leccos vidíme i dnes na výrobě porcelánu, skla a keramiky. Krom toho, Slované stavěli hradiště což jejich předchůdci Keltové moc neuměli . Obodritové byli významný Severní kmen a na jeho území byl podle Fredegara Wogdisburg ( francky) …. Dalším sídlem budoucí říše byl Moravský Mikulov, což se potvrdilo i zde mhl mít Samo milenku v podobě kněžny Radany z mé hry....

Co předcházelo vzniku prvé Slovanské říše? Z možného svazku Samo dostal obchodní ale i vojenské vzdělání. Ocitá se v Konstantinopoli , kdy k moci se dostal Řecký císař Herakleios, který roku 620 zastavil Avary a Protobulhary před hlavním městem! Zavedl místo latiny řečtinu ! A v té době tu mohl býtmladý Samo, který karavanou dopravil do Francké říše a zejména do Čech a Lužice zboží velké hodnoty. Určitěovládl latinu a řečtinu, počty ( kupecké) a seznámil se s římskou vojenskou taktikou ( vojenské ležení, systém hradeb, římský tábor). Východořímská říše, od Herakleia Byzanc musela být pro příštího prvého krále Slovanské říše velkou školou . A zřejmě se o původu věci dozvěděl o dvě století dále kniže Velké Moravy Rostislav.

2.

Samo se vrací z Byzance a tady zaíná naše hra : V Řezně se mohl setkat s otcem Rodulfem ( majordomus) a matkou Svatavou ( I. Obraz). Král Franků Chlothar II. Byl nemocný ale vládl vcelku rozumně. Přijal Sama a zde se asi Fredegar nemýlil . Samo žádal o ochanu kupeckých karavan před Avary. Jejich chán Orbán napad Moravské kmeny a i Slovenské Podunají . Sicharius však radil nedat Samovi vojsko! Chyba.... Dagobert je následník trůnu s nenávistí k Polabským Slovanům.

A tak Samo jde do země svého původu Lužice. Mstislav (podle hry) jej přijímá a zde Samo nachází svou nevěstu. Nemohl být „barbar“, ale mít konkubíny bylo běžné i ve středověku . S Radanou asi měl děti ….

Mlada , jeho nevěsta mi mohla povít šest dětí, což u Slovanů bylo naprosto normální....

Tváří v tvář hrozivému nebezpečí Avarů a díky krátkozrakosti nového krále Franků Dagoberta a jeho rádců se Slované spojují a volí mladého Samo( slava ) králem kmenů Lužiců-Obodritů, Děčanů, Čechů, Lemuzů, Litoměřiců, Těpťanů, Moravjanů, Lučanů, aj. A Samo sestavil za krátkou dobu silné vojsko podle Byzantského vzoru, které drtivě u Veligradu ( Velehrad ??? ) porazil Orbána a vhnal jej z velké části Moravy, Slezska a okolí nynější Wroclawi ( Vratislav) . Obsadil i Podunají na Slovensku a Korutansko …..

Podle hry Radana umírá v rukou zdivočelých Avarů. Stávalo se že při rabování unášeli a vraždili ženy. Na Slovensku se mísilii potomci znásilněných žen... Potud je scéna drastická ale obvyklá té době. Samo upeňuje svou moc a má i poradce z Byzance. Vyslance Maravia …..

A Francká říše rozdělená na čtyři majordomáty není ucelená , Rodulf, Arnulf a další provádí vlastní politiku. A ze je asi základ pádu Francké říše po vymření Karlovců v 9.století …..

A Samo pouští karavany, ale jena z nich je přepadena franky....

Totéž provedl Samo s karavanou Franků na Severu a celou ji zabavil. A Dagobert vysílá i podle M.V. Kratochvíla Sicharia k hradišti Wogadisburg. Rodulf ví o válečných přípravách ale přeci nepůjde proti svému synovi.... A v tom je i původ příští bitvy ….( pokračování příště)

 

 

Náhledy fotografií ze složky PROFILY SLAVNÝCH OSOBNOSTÍ