Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký fotbal

21. 9. 2014

Americký fotbal je branková sportovníhra, hraná 11 hráči s oválným míčem. Cílem týmu je získat více bodů než soupeř. Skórovat lze postupem s míčem (během či zachycením přihrávky) až do soupeřovy koncové zóny (touchdown), kopem (field goal) či složením protihráče s míčem v jeho vlastní koncové zóně (safety).


Historie

Historie amerického fotbalu začala někdy v 19. století v Anglii, kdy William Webb Ellis, hráč obyčejného fotbalu znuděný tím, že s míčem mohl manipulovat pouze nohama, se rozhodl jednoduše míč zdvihnout a běžet s ním. Přestože to bylo v rozporu s pravidly fotbalu, ostatním hráčům se to líbilo a tak se zrodilo ragby. Nový sport se rychle stal světově oblíbeným a našel si svoji cestu do Ameriky v polovině 19. století. Rozšířil se hlavně mezi univerzity na severovýchodě a netrvalo dlouho a představitelé tohoto sportu z Harvardovy univerzity a Yale University se roku 1876 setkali v Massachusetts, aby se dohodli na pravidlech ragby, které byly podobné jako v Anglii. Avšak existovaly v nich rozdíly: namísto kulatého míče se univerzity rozhodly používat míč vejcovitého tvaru a název tohoto sportu změnili z ragby na americký fotbal. Na závěr střetnutí byla vytvořená organizace International Federation of American Football(IFAF), aby předsedala tomuto americkému sportu. Americký fotbal byl však stále americkou verzí ragby. Nakonec však Yaleský hráč Walter Camp přesvědčil organizaci IFAF, aby změnili několik pravidel tohoto sportu a vytvořili tak sport velmi podobný tomu dnešnímu. Díky tomu je Walter Camp považován historiky za otce dnešního moderního amerického fotbalu.


Pravidla

Americký fotbal hraje 11 hráčů na každé straně, kteří se můžou při přerušení libovolně střídat. Každé mužstvo má minimálně dva 11členné týmy – jeden určený pro útok – (offense) a jeden pro obrannou hru (defense). Na hřiště vždy nastupuje útok jednoho týmu proti obraně druhého a naopak. Útočící je to mužstvo, které má v držení míč. Hraje se na hřišti ve tvaru obdélníku s nafouknutým balónem ve tvaru protáhlého sféroidu. Týmy získávají body za skórování dle platných pravidel a pokud hra není vzdána, je vítězem ten tým, který má na konci hry, včetně prodloužení, více bodů.



Hra

Snahou útoku je dosáhnout maximálního bodového zisku, tedy dosáhnout touchdown nebo alespoň field goal. Tým má 4 pokusy (downy) na překonání 10 yardové vzdálenosti. Místo, odkud se rozehrávají jednotlivé akce a kolem kterého se stavějí týmy do základního postavení, se nazývá line of scrimmage. Jde o pomyslnou přímku protínající hřiště v místě, kde skončila předchozí akce. Akci začíná center přihrávkou na quarterbacka (snap), který pak buď míč hodí receiverovi (pass), nebo předá runningbackovi (run), který běží s míčem do soupeřovy endzony. Pokud se útoku podaří nejvíce na 4. pokus překonat 10 yardovou hranici, získává tým opět první down a pokračuje v útoku. Pokud se však útok neposune o 10 yardů ani na čtvrtý pokus, získává míč a tím i právo k útoku soupeř.

Vlastní akce začíná v okamžiku, kdy centr na smluvený signál podá mezi nohama míč quarterbackovi, a končí v momentě, kdy obrana složí hráče s míčem, vytlačí ho do autu, hráč s míčem se dotkne země jinou částí těla než podrážkou a nebo dlaní ruky. Při pasu je hra ukončena, pokud přihrávka šla mimo hřiště (out of bounds) či mimo chytajícího hráče (nebo ji hráč nezpracoval) a míč spadl na zem (incomplete pass). Útok pak přichází o jeden pokus a rozehrává se ze stejného místa jako při předchozím pokusu.

Obrana může pro svoje mužstvo získat míč při kterémkoliv pokusu útoku v následujících případech (turnover):

  • Fumble - jde o vypadnutí míče hráči, jenž ho má v držení (např. při předávce mezi hráči útoku nebo vypadnutí při srážce hráče s míčem a obráncem). Pokud dojde k fumble, jedná se o volný míč a tým, který ho získá, má právo okamžitě útočit, hráč s míčem může běžet co nejdál do soupeřova pole (třeba i dosáhnout touchdown), popřípadě ho zalehnout a tím si vydobýt právo útoku na místě, kde byl míč získán (fumble recovery).

Jakýkoliv útočící hráč může míč při fumblu vzít a pokračovat dál, ale při fumblu, který nastane v průběhu čtvrtého downu nebo v průběhu posledních 2 minut na konci 2 a 4 čtvrtiny může míč získat a pokračovat s ním pouze ten hráč útoku, který fumble způsobil. Pokud se ho však zmocní jiný hráč z útočícího týmu jedná se o tzv. mrtvý míč a obrana bude začínat svůj útok z toho místa, kde útočící hráč vzal míč (protoře byl už 4 down, který je poslední). Obrana se může míče zmocnit a pokračovat s ním dál kdykoliv.

  • Interception - jedná se o zachycení míče hráčem obrany při pasu, tedy při přihrávce útoku směrem vpřed. Musí ale jít o zachycení přímo ze vzduchu, pokud míč obránci vypadne, jedná se o incomplete pass a útok může pokračovat dalším pokusem. Pokud však obránce míč zachytí a udrží, je situace jako při fumble, jeho tým získává okamžitě právo útoku.

Na začátku zápasu, začátku druhé poloviny a po každém touchdownu a field goalu se provádí výkop (kickoff) z 35 yardové čáry. Kdo bude kopat na začátku utkání, se určí losem, v polovině zápasu si vybírá soupeř, který prohrál los na začátku. Po touchdownu nebo field goalu vykopává mužstvo, které bodovalo, tedy doposud útočilo. Zvláštní výkop se provádí po safety, kdy vykopává mužstvo, kterého hráč byl složen v endzone a navíc musí kopat už z 20 yardové čáry. Při výkopu mohou nastat tyto situace:

  • kopnutý míč padne do soupeřovy endzone, nebo protne (dotkne se) goal line. V tomto případě se jedná o tzv. Touchback a přijímací tým (který bude útočit) bude své útočné pokusy začínat z 20 yardové čáry.
  • kdokoliv z přijímacího týmu míč chytí nebo zdvihne ze země a rozběhne se směrem k soupeřově endzone. Další útočné akce začíná jeho mužstvo z místa, kde byl hráč soupeřem složen nebo vytlačen do autu.
  • kdokoliv z vykopávajícího týmu (potom, co míč překoná 10 yardů) míč chytí nebo zdvihne ze země a rozběhne se směrem k soupeřově endzone. Další útočné akce začíná jeho mužstvo z místa, kde byl hráč soupeřem složen nebo vytlačen do autu - onside kick.
  • balón po výkopu opustí hřiště ještě před tím, než protne goal line, nebo se dotkne autové čáry. V tomto případě se jedná o faul a přijímací tým si může vybrat tyto možnosti :

a) vykopávající tým bude provádět znovu kickoff o 5 yardů dál, tedy na 30 yardové čáře

b) přijímací tým bude rozehrávat útok 30 yardů od místa kde byl kopnut kickoff (nejčastější volba týmů)

c) přijímací tým bude rozehrávat z toho místa kde míč opustil hřiště

Další herní situací, která může nastat, je punt. Jedná se o kopnutí míče z ruky daleko do soupeřova pole. Útok provádí punt (většinou) tehdy, jestliže má čtvrtý pokus a z předchozích akcí je zřejmé, že se mu nepodaří získat první down, a dosud se nedostal tak blízko soupeřově brance, aby mohl kopnout field goal. Tímto kopem se útok vzdává míče a práva útočit a funkce týmu na hřišti je stejná jako při kick off. Odkopnutý míč mohou chytat jak hráči přijímacího týmu (doposud hráli obranu), tak hráči útoku. Pokud punt přeletí line of scrimmage a jakýkoliv hráč z týmu, který prováděl punt ho chytí, tak přijímací tým bude rozehrávat útok od toho místa kde hráč z vykopávajícího týmu míč chytil, nebo se ho dotkl. Pokud se však hráč vykopávajícího týmu dotkne míče před tím než míč přeletí line of scrimmage, jedná se o fumble a může se ho zmocnit jakýkoliv tým, pokud je tato situace v souladu s pravidly fumblu. Pokud se míč dotkne jakkoliv některého z hráčů přijímacího týmu a spadne na zem, jde o tzv. volný míč a získává ho (a tím pádem i právo útoku) mužstvo, kterého hráč jako první míč zalehl. Tady je (poměrně malá) šance útoku, který punt provedl a tím se vzdal práva dále útočit, znovu získat zpět míč a pokračovat v útoku.


Hrací čas a přestávky

Celkový čas utkání je 60 minut, rozdělený do čtyř čtvrtin po 15 minutách, s jednominutovou přestávkou mezi čtvrtinami a 12minutovou přestávkou mezi poločasy (tj. mezi druhou a třetí čtvrtinou). Některá utkání se hrají na 4x12 minut. V tomto sportu se hraje na čistý čas.

  • Rozhodčí zastavuje čas v případě, že útočící hráč vyběhne (nebo je vytlačen) do autu (tzv. out of bounds)
  • Rozhodčí zastaví čas v případě, že útočící tým nezkompletuje přihrávku.
  • Čas je zastaven v případě, že jeden z týmu skóruje (touchdown, field goal, safety).
  • Čas je zastaven v případě, že si jeden z týmu vybere timeout (každý tým má 3 timeouty na poločas).
  • Čas je zastaven v případě, když se rozhodčí ,,potřebují poradit“ (např. při zkoumaní videozáznamu, měření prvního downu, posuzování faulů)
  • Časomíra se zastaví v případě, že je potřeba ošetřit zraněného hráče.
  • Časomíra je zastavena v případě, že si týmy vyměňují pozice (útočící tým jde bránit, bránící tým útočit).
  • Rozhodčí zastaví čas v případě komerční přestávky.
  • Čas je automaticky zastaven v druhé a čtvrté čtvrtině, jestliže zbývají dokonce utkání 2 minuty (tzv. two-minute warning).
  • Rozhodčí nechá čas puštěný, když se hráči útoku posunou nebo ztratí yardy.

Skórování

  • Touchdown - 6 bodů - akce, při které hráč donese míč do endzone soupeře nebo v endzone přijme přihrávku vzduchem (pass od svého quarterbacka). Po touchdownu má tým možnost dalšího bodování. Rozehrává se z 2 yardové čáry a mužstvo může bodovat dvěma způsoby:
    • Conversion - 2 body - tým má jeden pokus (down) na rozehrání normální akce a skórování touchdownu
    • Extra point - 1 bod - kop ze země do brány
  • Field goal - 3 body - kop ze země, do brankové konstrukce (háčka), provedený kdekoliv ze hřiště.
  • Safety - 2 body - tímto způsobem může skórovat obrana. Jde o složení útočícího hráče s míčem v jeho vlastní endzone. Nastane také při situaci, kdy útočící tým provádí punt a míč zblokuje bránicí tým a míč skončí v autu v útočící endzone.

Hrací pole

Čísla na hřišti značí počet yardů k bližší koncové zóně.

Americký fotbal se hraje na obdélníkovém hřišti (trávníku nebo umělém povrchu) dlouhém 120 yardů (1 yard = 0,914 m), které je pravidelně rozděleno na 12 desetiyardových pásem. Dvě krajní pásma se nazývají end zone - koncové zóny. Jednotlivé čáry jsou označeny od středu směrem ke koncovým zónám postupně 50, 40, 30, 20, 10 yardů. Čára, kterou začíná end zone, se nazývá goal line – gólová čára a na konci endzone stojí branky. Každá branka se skládá ze dvou bílých nebo žlutých, alespoň 9 m vysokých vertikálních sloupů, spojených ve výšce 3 m nad zemí stejně barevnou horizontální tyčí.

Míč

  • Obal je ze čtyř kusů kůže ve tvaru zrna, které krom švů nevykazují žádné nepravidelnosti.
  • Míč má jeden velký šev, s osmi šněrováními.
  • Barva míče je přirozeně hnědá.
  • Na polovině, kde se nachází šněrování, jsou namalovány dva bílé pruhy.
  • Je napumpován na tlak 0,85 – 0,92 atm.
  • Hmotnost míče je mezi 400 – 425g.

Hráči a herní výstroj

Číslování hráčů

Hráči mohou mít čísla v rozmezí 1 – 99. Jakékoliv číslo, kterému by předcházelo číslo 0 je neplatné. Ale každý post ve fotbale má svá určená individuální čísla:

1-9:QB,K,P
10-19:QB,K,P,WR
20-49:RB,DB
50-59:LB,C
60-69:OL
70-79:OL,DL
80-89:WR,TE
90-99:DL
Toto rozdělení platí pouze pro National Football League (NFL). V univerzitních ligách není číslo hráče omezeno pozicí


Barvy

Hráči soupeřících družstev musí mít dresy odlišných barev s tím, že hostující tým má světlou barvu dresů. Světlou barvu dresů může mít i domácí tým, pokud se tak týmy dohodly před začátkem sezóny. Hráči jednoho týmu musí mít stejnou barvu i design dresů.

Předepsaná výstroj

  • Ochranné mřížky na obličej
  • Chrániče ramen, kyčlí s kostrčním ochranným prvkem a stehenní chrániče
  • Dobře viditelná ochrana chrupu (nesmí být použita bílá a průhledná barva) z vyzkoušeného FDA materiálu, který pokrývá všechny zuby horní čelisti. Je doporučeno, aby tento chránič zubů přesně seděl v ústech hráče.
  • Dres s rukávy, který úplně překrývá chrániče ramen, je z odolného materiálu a vyhovuje pravidlům. Dres musí být dlouhý a zastrčený do kalhot. Souběžně se nesmí nosit jiná trička nebo druhý dres během zápasu.
  • Na dresu musí být jasně viditelná, trvanlivá čísla v arabském stylu
  • Všichni hráči jednoho týmu musí nosit zjevně viditelné sportovní ponožky nebo pokrývku nohou, které jsou identické jak v barvě a designu tak i v délce


Kopy

Dovolené a nedovolené kopy

Kopáním rozumíme úmyslný úder do míče kolenem, holením nártem nebo chodidlem.

  • Dovolený kop je punt, drop-kick, place-kick provedený ve shodě s pravidly hráčem útočícího družstva. Jakékoliv jiné formy kopů jsou nedovolené.
  • Kterýkoliv volný kop nebo scrimmage kop je kopem až do okamžiku, dokud není míč chycen nebo zalehnut hráčem nebo dokud se nestane mrtvým.

Punt

Punt je kop, kdy hráč pustí míč a kopne jej dříve, než dopadne na zem.

Drop-kick

Drop-kick je kop, kdy hráč upustí míč a kopne jej v okamžiku kdy se míč dotkne země.

Place-kick

  • V případě field goal je place-kick kop provedený hráčem týmu, který má míč v držení, přičemž míč je na zemi a je přidržován (kontrolován) jeho spoluhráčem.
  • V případě free kick je place-kick kop provedený hráčem týmu, který má míč v držení, přičemž míč je umístěn na speciálním podstavci pro míč nebo je na zemi. Může být přidržován spoluhráčem.
  • Podstavec pod míč je pomůcka, která vyzdvihuje míč od země za účelem kopu. Nesmí vyzdvihnout nejnižší bod míče více než 5cm nad povrch země.

Free-kick

Free-kick je kop provedený hráčem týmu, který má míč v držení.

Kick-off

Kick-off je free-kick, kterým začíná každý poločas a kterým se otvírá hra po extra-point nebo field-point. Tento kop musí být proveden formou place-kick nebo drop-kick.

Scrimmage kick

Scrimmage kick je kop, který je proveden z neutrální zóny, nebo z prostoru před neutrální zónou. Může být proveden pouze před tím, než dojde k výměně držení míče mezi družstvy. Tento kop projde neutrální zónou teprve v okamžiku, kdy spadne na zem, nebo se jej dotkne hráč, rozhodčí nebo cokoliv jiného za neutrální zónou.

Return-kick

Return-kick je kop provedený hráčem týmu B, který má míč v držení, poté, co se ho zmocnil ve stejném downu, který započal tým A, a provedl kop. Jedná se o zakázaný kop – live-ball faul, míč se stává mrtvým.

Touchback

Nastává jestliže hráč chytí míč ve vlastní end zone a zaklekne, poté začíná jeho tým útočit na vlastních 20yardech.

Soutěže

Mezinárodní soutěže

  • Mistrovství světa
  • Mistrovství Evropy
  • Evropská fotbalová liga (EFL)
    • Eurobowl
  • EFAF Cup

Národní soutěže

National Football League

National Football League (NFL) je největší profesionální liga amerického fotbalu na světě hraná ve Spojených státech. à==== Česká liga amerického fotbalu (ČLAF) ====

V České republice jsou první zmínky datovány od roku 1990, kdy prvotní aktivita Martina Vobořila vedla k založení prvního týmu - Prague Lions. Česká Asociace Amerického Fotbalu, byla založena v roce 1994 odkdy se koná pravidelně soutěž o mistra ČR. Historický nejúspěšnějším týmem jsou Prague Panthers (12x mistr, 4× vicemistr) a Prague Lions (4x mistr, 8× vicemistr). Ligu hraje 11 týmů rozdělených do dvou divizí.

Divize A: Prague Lions, Prague Panthers, Prague Black Hawks, Brno Alligators, Bratislava Monarchs, Ostrava Steelers Divize B: Liberec Titans, Šumperk Dietos, Budweis Hellboys, Pardubice Stallions, Příbram Bobcats

Česká juniorská liga existuje od roku 2002. Historicky nejúspěšnějším juniorským týmem jsou Prague Lions, kteří vyhráli celkem 6 titulů za posledních 8 let.

Série A7 (AF-UVAS)

Turnajová série pro začínající týmy v 7 on 7 fooball, která je mimo ČAAF.

Hraje se formou turnajů, které se pořádají cca každý měsíc. Týmy hrají systémem "každý s každým" o body v celkové tabulce. Na závěr sezóny se hraje hlavní finálový zápas, tzv. Rice Bowl. Historicky prvním vítězem série A7 se stal v roce 2010 tým Znojmo Knights.

V sezóně 2011 se turnajové série zúčastnily týmy: Prague Béčko, Prague Mustangs, Trutnov Rangers, Vochov Tornadoes a Znojmo Knights. Tým Milovice Wolfs ze série odstoupil. Sezónu vyhrál tým Prague Béčko, který ve finále porazil tým Vochov Tornadoes, v napínavém zápase, 7:6.

Asociace

Mezinárodní:

  • International Federation of American Football (IFAF)
    • European Federation of American Football (EFAF)
    • Pan American Federation of American Football (PAFAF)
    • Asian Federation of American Football (AFAF)
    • Oceania Federation of American Football (OFAF)

Národní:

 

NFL

 

National Football League (česky Národní fotbalová liga) je nejvyšší profesionální liga amerického fotbalu ve Spojených státech amerických a na světě[1]. Byla založena v roce 1920 jedenácti týmy jako American Professional Football Association, o dva roky později se přejmenovala na National Football League. V současnosti ji tvoří 32 týmů z USA rozdělených do dvou konferencí AFC a NFC po šestnácti týmech. Každá konference se dále skládá ze čtyř divizí pojmenovaných podle světových stran, přičemž každá divize obsahuje čtyři týmy. NFL je federální nezisková asociace[2] nezapsaná v obchodním rejstříku[3][4][5] v USA.

Základní část sezóny NFL je rozvržena do sedmnácti týdnů, během kterých každý tým odehraje šestnáct utkání a jeden týden má volno. V současnosti sezóna startuje čtvrtečním utkáním první týden v září a končí na konci prosince nebo na začátku ledna. Po skončení základní části postoupí šest týmů z každé konference do play-off (každá divize musí mít alespoň jednoho zástupce), přičemž se hraje na jeden vítězný zápas a vítězové konferencí se potkají ve speciálním zápase nazvaném Super Bowl. Hostitel tohoto utkání je vybrán několik let dopředu.

NFL je nejnavštěvovanější soutěží na světě, průměrná návštěva na utkání činila v sezóně 2011 67 394 lidí. [6]

Historie

Související informace naleznete také v článku Historie NFL.

V roce 1920 se ve městě Canton ve státě Ohio sešli představitelé několika profesionálních týmů amerického fotbalu a nezávislých týmů, a založili American Professional Football Conference, později přejmenovanou na National Football League. První oficiální mistrovský zápas se odehrál až v roce 1933; do té doby neexistoval systém play-off, takže se šampionem NFL stal ten tým, který měl po základní části nejlepší bilanci. Po sezóně 1958, jejíž finálový zápas byl nazván „největší utkáním všech dob“, se profesionální americký fotbal stal jedním z nejpopulárnějších sportů v USA[7]. Nová soutěž, American Football League, odstartovala v roce 1960, a její expandující trh a atraktivní ofenzivní fotbal měli za následek, že se od roku 1965 stal profesionální americký fotbal nejpopulárnějším televizním sportem v Americe. Sloučení NFL a AFL, které začalo v roce 1966 a skončilo 1970, umožnilo další expanzi tohoto sportu a vytvořilo Super Bowl, který se stal jednou nesledovanějších sportovních událostí na světě.[8]

Oficiální pravidla a nejznámější odchylky

Přestože pravidla pro NFL, vysokoškolský i středoškolský americký fotbal jsou v zásadě stejná, existuje několik výjimek. NFL často mění pravidla v závislosti na tom, co se děje na hřišti i mimo něj, a podle toho jedná. Některé zásadní odlišnosti v pravidlech:

  • Přihrávka je zkompletovaná jedině tehdy, když má hráč po zachycení míče obě nohy ve hřišti. Ve vysokoškolském a středoškolském fotbale stačí pouze jedna noha.
  • V NFL je hráč zastaven teprve tehdy, dotkne-li se ho protivník (takzvaný „down by contact“). Ve vysokoškolském fotbalu je hráč zastaven pokaždé, když se dotkne hřiště jakoukoliv části těla, kromě chodidel nohou a dlaní rukou.
  • Hráči na některých pozicích nemohou zachytávat přihrávky, viz níže. Aby rozhodčí mohli lépe hlídat toto pravidlo, nosí hráči čísla podle pozic na hřišti.
  • Pokud je v základní hrací době stav utkání nerozhodný, následuje patnáctiminutové prodloužení, které ovšem nemusí rozhodnout a zápas tak skončí remízou. V play-off se prodlužuje do té doby, dokud některý tým neskóruje. Od sezóny 2012 platí, že pokud je jako první dosažen field gól, šanci na skórování dostane i druhý tým. Pokud i ten zaznamená tři body, platí pravidlo náhlé smrti. Touchdown ukončuje zápas okamžitě. Ve vysokoškolském fotbalu v prodloužení každý tým dostane jednu šanci na skórování, přičemž začíná ve vzdálenosti 25 yardů od soupeřovy end zóny a čas se nepočítá. Tým vedoucí po obou výměnách je vyhlášen vítězem, v případě dalšího nerozhodnutého stavu je dále prodlužováno, protože vysokoškolský zápas nemůže skončit remízou.
  • V NFL platí „two minute warning“, automatický timeout dvě minuty před koncem poločasů a každého prodloužení.
  • Při úspěšné zkompletovaném první downu se hodiny nezastavují.
  • Při pokusu o „two-point conversion“ se začíná z 2-yardové linie, zatímco ve vysokoškolském fotbalu z 3-yardové.
  • Ve vysokoškolském fotbalu lze zablokovat „point-after touchdown“ a vrátit ho do endzóny soupeře a získat tak dva body. NFL toto neumožňuje, pokus je poté automaticky označen jako „no good“ (neúspěšný).
  • Existuje také několik rozdílů v pravidlech bránění. Například při defenzivní „pass interference“ se rozehrává ze vzdálenosti, ve které k provinění došlo. Ve vysokoškolském fotbalu je stejný přestupek potrestán ztrátou maximálně patnácti yardů.
  • Každému týmu jsou při utkání dány dvě možnosti (challenges) nechat si pomocí videa překontrolovat sporné situace. Pokud jsou obě situace vyřešeny kladně, tým dostává ještě třetí možnost. Všechny skórovací situace v posledních dvou minutách každého poločasu jsou automaticky zkontrolovány pomocí oficiálního videa. Od sezóny 2012 jsou kontrolovány také všechny turnovery. Ve vysokoškolském fotbalu má tým pouze jednu „challenge“ (dvě, pokud je první úspěšná).

Struktura sezóny

Od roku 2002 má sezóna každého týmu tento pevný řád:

  • 4 exhibiční utkání před startem základní části během srpna a září
  • 16 utkání v základní části během sedmnácti týdnů od srpna do prosince nebo ledna
  • vyřazovací část pro nejlepších 12 týmů v lednu, kulminující Super Bowlem v únoru

Tradičně se hrají středoškolská utkání amerického fotbalu v pátek večer, vysokoškolská utkání ve čtvrtek a sobotu, a většina zápasů NFL v neděli. Protože sezóna NFL je delší než ostatní, sobotní zápasy a sobotní play-off zápasy NFL se hrají až po skončení vysokoškolské fotbalové sezóny. Stanice ABC přišla v roce 1970 s Monday Night Football (pondělní dohrávkou), čtvrteční předehrávky byly zavedeny v 80. letech.

Přípravné období

Po malých soustředěních na jaře, a tréninkovém kempu během července a srpna týmy NFL sehrají každý 4 přípravné (exhibiční) zápasy. Každý tým hostí na svém stadionu dva zápasy ze čtyř. Tyto výsledky se nezapočítávají do základní části. Přípravné období začíná utkáním „Pro Football Hall of Fame Game“, takže dva týmy z dvaatřiceti odehrají pět utkání[9]. Dříve se před začátkem základní části hrál „American Bowl“.

Tyto čtyři utkání jsou vhodné pro nováčky, kteří nejsou zvyklí hrát před spoustou diváků. Zkušení hráči do těchto zápasů nenastupují, nebo pouze na krátký časový úsek, aby snížili riziko zranění. Z tohoto důvodu i přes snahy manažerů týmů nejsou tyto zápasy příliš navštěvované.

Základní část

Soupeři Cleveland Browns v sezóně 2008. Browns hráli s modře zvýrazněnými týmy dvakrát a se žlutě jednou, dohromady 16 utkání.

Přichází po přípravném období, každý z 32 týmů sehraje 16 utkání během 17 týdnů, přičemž jeden týden uprostřed sezóny má tým volný. Základní část začíná po „Labor Day“ (státní svátek v USA) čtvrteční „Kickoff Game“, na nějž v současnosti vlastní vysílací práva stanice NBC. Nejranější začátek v poslední době tak připadl na 4. září v sezóně 2008, naopak nejpozdější na 10. září 2009, protože 1. září 2009 bylo úterý. Základní část neskončí dříve jak 3. ledna kteréhokoliv roku.

NFL používá pevně daný formát, kdo a kde se s kým v každé sezóně utká. Současný formát platí od sezóny 2002[10][11]:

  • Každý tým sehraje se svými třemi divizními soupeři dvě utkání, jedno doma a jedno venku (celkem 6 zápasů).
  • Každý tým sehraje čtyři zápasy proti týmům z jedné divize jejich konference, dva doma a dva venku (celkem 4 zápasy). O tom, která divize to bude, rozhoduje tříletý, pevně daný cyklus rotace.
  • Každý tým sehraje čtyři zápasy proti týmům z jedné divize z druhé konference, dva doma a dva venku (celkem 4 zápasy). O tom, která divize to bude, rozhoduje čtyřletý, pevně daný cyklus rotace.
  • Každý tým sehraje dva zápasy proti týmům z různých divizí jejich konference, které se umístili v předchozí sezóně na stejném místě v rámci své divize. Jedno utkání doma, druhé venku (celkem 2 zápasy).

Ačkoliv tento řád určuje každému týmu soupeře, vedení soutěže obvykle nezveřejňuje data a časy jednotlivých utkání až do jara. NFL potřebuje několik měsíců k propracování rozpisu tak, aby nenastaly konflikty a byly maximalizovány televizní ratingy [12].

Play-off

Struktura play-off NFL.

Po skončení základní části sezóna vyvrcholí zvláštním turnajem pro dvanáct týmů, který je zakončen Super Bowlem. Do play-off postoupí šest týmů z konference AFC a šest z NFC:

  • Čtyři divizní šampióni, kteří mají ve své divizi po základní části nejlepší statistiku výher a porážek. Do pavouka jsou nasazeni na místa 1-4 podle toho, který tým má nejlepší statistiku.
  • Dvě „divoké karty“ obdrží dva týmy z dané konference bez ohledu na divizní příslušnost. Lepší z nich je nasazen jako číslo 5, horší jako 6. Prakticky tak na těchto dvou pozicích můžou být týmy, které mají lepší celkovou bilanci než nasazené týmy na 3. a 4. místě.

Nasazení do pavouka play-off je také pevně dané. V rámci každé konference se v prvním kole play-off (tzv. Wild Card Round) střetnou 3. a 6. nasazený tým, a ve druhém utkání 4. a 5. První a druhý nasazený tým mají volno. Ve druhém kole play-off (tzv. Divizeal Round) záleží na tom, které týmy postoupily. Tým nasazený jako číslo 1 totiž musí hrát proti nejníže postavenému soupeři, tým nasazený jako číslo 2 dostane zbývajícího soupeře. Oba vítězné týmy si to ve finále konference (tzv. Conference Championships) rozdají o vítězství a postup do Super Bowlu. Ve všech těchto zápas automaticky platí, že utkání hostí výše nasazený tým.

Pořadatelství Super Bowlu je určeno několik let dopředu, takže se může stát, že jeden z týmů bude hrát na domácím stadionu. V historii NFL se nicméně ještě nestalo, aby takovýto tým získal Super Bowl. Protože jeden tým musí použít „domácí“ dresy a druhý venkovní, mění se rozdělení mezi konference každý rok.

NFL je jediná ze čtyř velkých profesionálních soutěží v USA, která používá eliminační systém jediného vyhraného zápasu ve všech kolech play-off.

Týmy

Současné týmy NFL

NFL se skládá z třiceti dvou týmů. Každý klub může mít na své soupisce maximálně 53 hráčů, nicméně většina využívá dresy pouze pro 45 hráčů každý týden. V souladu s rozložením obyvatel v USA se drtivá většina týmů nachází ve východní části země: sedmnáct jich spadá do východního časového pásma, 9 do centrálního, 4 do pacifického a pouze 2 do horského časového pásma.

V téměř všech velkých metropolitních oblastí USA se nachází alespoň jeden tým NFL, i když Los Angeles, druhá největší oblast, nemá tým již od roku 1994. Rams a Raiders zde sídlili v letech 1949–1994, respektive 1982–1994. 9. srpna 2011 LA City Council odsouhlasil plány na vybudování stadionu Farmers Field, aby tak přilákal jeden již existující tým. Potenciálními kandidáty na stěhování jsou San Diego Chargers, St. Louis Rams a Oakland Raiders.

Na rozdíl od MLB a MLS není v NFL zastoupený žádný plně kanadský tým, i když Buffalo Bills hraje jedno utkání ročně v Torontu a stále se diskutuje o přesunu klubu do tohoto města. Navíc Jacksonville Jaguars budou od ročníku 2013 hrát jedno domácí utkání základní části v Londýně[15].

Dallas Cowboys jsou s odhadovanou hodnotou 2,1 miliardy dolarů nejcennější značkou v NFL[16] a druhou nejcennější na světě po Manchesteru United. New England Patriots a Washington Redskins jsou druzí a třetí s hodnotou 1,64, respektive 1,6 milionu dolarů[16]. Všech 32 týmů NFL patří mezi 50 nejhodnotnějších sportovních klubů na světě. Od sezóny 2002 jsou týmy rozděleny takto:

Divize Tým Stadion Město/Oblast Založeno[17] Přidal se k NFL Hlavní trenér Majitel
American Football Conference
East Buffalo Bills Ralph Wilson Stadium 1 Orchard Park, New York 28. října, 1959 1970 Doug Marrone Ralph Wilson
Miami Dolphins Sun Life Stadium Miami Gardens, Florida, Florida 16. srpna 1965 1970 Joe Philbin Stephen M. Ross
New England Patriots Gillette Stadium Foxborough, Massachusetts 22. listopadu 1959 1970 Bill Belichick Robert Kraft
New York Jets MetLife Stadium East Rutherford, New Jersey 14. srpna 1959 1970 Rex Ryan Robert Wood Johnson IV
North Baltimore Ravens M&T Bank Stadium Baltimore, Maryland 9. února 1996 1996 2 John Harbaugh Steve Bisciotti
Cincinnati Bengals Paul Brown Stadium Cincinnati, Ohio 23. května 1967 1970 Marvin Lewis Mike Brown
Cleveland Browns Cleveland Browns Stadium Cleveland, Ohio 4. června 1944 1950 2 Rob Chudzinski Jimmy Haslam
Pittsburgh Steelers Heinz Field Pittsburgh, Pensylvánie 8. července 1933 1933 Mike Tomlin Dan Rooney
South Houston Texans Reliant Stadium Houston, Texas 6. října 1999 2002 Gary Kubiak Bob McNair
Indianapolis Colts * Lucas Oil Stadium Indianapolis, Indiana 23. ledna 1953 1953 Chuck Pagano Jim Irsay
Jacksonville Jaguars EverBank Field1 Jacksonville, Florida 30. listopadu 1993 1995 Gus Bradley Shahid Khan
Tennessee Titans * LP Field Nashville, Tennessee 14. srpna 1959 1970 Mike Munchak Bud Adams
West Denver Broncos Sports Authority Field at Mile High Denver, Colorado 14. srpna 1959 1970 John Fox Pat Bowlen
Kansas City Chiefs * Arrowhead Stadium Kansas City, Missouri 14. srpna 1959 1970 Andy Reid Clark Hunt
Oakland Raiders * O.co Coliseum Oakland, Kalifornie 30. ledna 1960 1970 Dennis Allen Mark Davis
San Diego Chargers * Qualcomm Stadium San Diego, Kalifornie 14. srpna 1959 1970 Mike McCoy Alex Spanos
National Football Conference
East Dallas Cowboys Cowboys Stadium Arlington, Texas 28. ledna 1960 1960 Jason Garrett Jerry Jones
New York Giants MetLife Stadium East Rutherford, New Jersey 1. srpna1925 1925 Tom Coughlin John Mara a Steve Tisch
Philadelphia Eagles Lincoln Financial Field Filadelfie, Pensylvánie 8. července 1933 1933 Chip Kelly Jeffrey Lurie
Washington Redskins * FedEx Field Landover, Maryland July 9, 1932 1932 Mike Shanahan Daniel Snyder
North Chicago Bears * Soldier Field Chicago, Illinois 17, září 1920 3 1920 Marc Trestman Virginia Halas McCaskey
Detroit Lions * Ford Field Detroit, Michigan 1929 1930 Jim Schwartz William Clay Ford, Sr.
Green Bay Packers Lambeau Field Green Bay, Wisconsin 11. srpna 1919 1921 Mike McCarthy Green Bay Packers Board of Directors
Minnesota Vikings Hubert H. Humphrey Metrodome Minneapolis, Minnesota 28. ledna 1960 1961 Leslie Frazier Zygi Wilf
South Atlanta Falcons Georgia Dome Atlanta, Georgie 30. června 1965 1966 Mike Smith Arthur Blank
Carolina Panthers Bank of America Stadium Charlotte, Severní Karolína 26. října 1993 1995 Ron Rivera Jerry Richardson
New Orleans Saints Mercedes-Benz Superdome New Orleans, Louisiana 1. listopadu 1966 1967 Sean Payton Tom Benson
Tampa Bay Buccaneers Raymond James Stadium Tampa, Florida 24. dubna 1974 1976 Greg Schiano Malcolm Glazer
West Arizona Cardinals * University of Phoenix Stadium Glendale, Arizona 1898 4 1920 Bruce Arians Bill Bidwill
St. Louis Rams * Edward Jones Dome St. Louis, Missouri 1936 1937 Jeff Fisher Stan Kroenke
San Francisco 49ers Candlestick Park San Francisco, Kalifornie 4. června 1944 1950 Jim Harbaugh Jed York
Seattle Seahawks CenturyLink Field Seattle, Washington 4. června 1974 1976 Pete Carroll Paul Allen
Poznámky

Hvězdička (*) označuje přesunutí licence. Pro podrobnější informace viz jednotlivé týmy. „Majitel“ odkazuje na hlavního majitele, tedy takového, který reprezentuje klub na setkání majitelů.

Vítězové Super Bowlu

AFL-NFL World Championships

National Football League American Football League
Ročník Datum Vítěz Poražený Skóre Místo
I. 15. 1. 1967 Green Bay Packers Kansas City Chiefs 35:10 Memorial Coliseum, Los Angeles
II. 14. 1. 1968 Green Bay Packers Oakland Raiders 33:14 Miami Orange Bowl, Miami
III. 12. 1. 1969 New York Jets Baltimore Colts 16:7 Miami Orange Bowl, Miami
IV. 11. 1. 1970 Kansas City Chiefs Minnesota Vikings 23:7 Tulane Stadium, New Orleans

NFL Championships

Jméno San Francisco 49ers, nejúspěšnějšího týmu historie Super Bowlu, na štítku Lombardiho Trofeje ze XVI. Super Bowlu v roce 1982
American Football Conference (AFC) National Football Conference (NFC)
Ročník Datum Vítěz Poražený Skóre Místo
V. 17. 1., 1971 Baltimore Colts Dallas Cowboys 16:13 Miami Orange Bowl, Miami
VI. 16. 1., 1972 Dallas Cowboys Miami Dolphins 24:3 Tulane Stadium, New Orleans
VII. 14. 1., 1973 Miami Dolphins Washington Redskins 14:7 Los Angeles
VIII. 13. 1., 1974 Miami Dolphins Minnesota Vikings 24:7 Rice Stadium, Houston
IX. 12. 1., 1975 Pittsburgh Steelers Minnesota Vikings 16:6 Tulane Stadium, New Orleans
X. 18. 1., 1976 Pittsburgh Steelers Dallas Cowboys 21:17 Miami Orange Bowl, Miami
XI. 9. 1., 1977 Oakland Raiders Minnesota Vikings 32:14 Rose Bowl Stadium, Pasadena
XII. 15. 1., 1978 Dallas Cowboys Denver Broncos 27:10 Louisiana Superdome, New Orleans
XIII. 21. 1., 1979 Pittsburgh Steelers Dallas Cowboys 35:31 Miami Orange Bowl, Miami
XIV. 20. 1., 1980 Pittsburgh Steelers Los Angeles Rams 31:19 Rose Bowl Stadium, Pasadena
XV. 25. 1., 1981 Oakland Raiders Philadelphia Eagles 27:10 Louisiana Superdome, New Orleans
XVI. 24. 1., 1982 San Francisco 49ers Cincinnati Bengals 26:21 Pontiac Silverdome, Pontiac
XVII. 30. 1., 1983 Washington Redskins Miami Dolphins 27:17 Rose Bowl Stadium, Pasadena
XVIII. 22. 1., 1984 Los Angeles Raiders Washington Redskins 38:9 Tampa Stadium, Tampa
XIX. 20. 1., 1985 San Francisco 49ers Miami Dolphins 38:16 Stanford Stadium, Stanford
XX. 26. 1., 1986 Chicago Bears New England Patriots 46:10 Louisiana Superdome, New Orleans
XXI. 25. 1., 1987 New York Giants Denver Broncos 39:20 Rose Bowl Stadium, Pasadena
XXII. 31. 1., 1988 Washington Redskins Denver Broncos 42:10 Jack Murphy Stadium, San Diego
XXIII. 22. 1., 1989 San Francisco 49ers Cincinnati Bengals 20:16 Joe Robbie Stadium, Miami
XXIV. 28. 1., 1990 San Francisco 49ers Denver Broncos 55:10 Louisiana Superdome, New Orleans
XXV. 27. 1., 1991 New York Giants Buffalo Bills 20:19 Tampa Stadium, Tampa
XXVI. 26. 1., 1992 Washington Redskins Buffalo Bills 37:24 Metrodome, Minneapolis
XXVII. 31. 1., 1993 Dallas Cowboys Buffalo Bills 52:17 Rose Bowl Stadium, Pasadena
XXVIII. 30. 1., 1994 Dallas Cowboys Buffalo Bills 30:13 Georgia Dome, Atlanta
XXIX. 29. 1., 1995 San Francisco 49ers San Diego Chargers 49:26 Joe Robbie Stadium, Miami
XXX. 28. 1., 1996 Dallas Cowboys Pittsburgh Steelers 27:17 Sun Devil Stadium, Tempe
XXXI. 26. 1., 1997 Green Bay Packers New England Patriots 35:21 Louisiana Superdome, New Orleans
XXXII. 25. 1., 1998 Denver Broncos Green Bay Packers 31:24 Qualcomm Stadium, San Diego
XXXIII. 31. 1., 1999 Denver Broncos Atlanta Falcons 34:19 Pro Player Stadium, Miami
XXXIV. 30. 1., 2000 St. Louis Rams Tennessee Titans 23:16 Georgia Dome, Atlanta
XXXV. 28. 1., 2001 Baltimore Ravens New York Giants 34:7 Raymond James Stadium, Tampa
XXXVI. 3. 2., 2002 New England Patriots St. Louis Rams 20:17 Louisiana Superdome, New Orleans
XXXVII. 26. 1., 2003 Tampa Bay Buccaneers Oakland Raiders 48:21 Qualcomm Stadium, San Diego
XXXVIII. 1. 2., 2004 New England Patriots Carolina Panthers 32:29 Reliant Stadium, Houston
XXXIX. 6. 2., 2005 New England Patriots Philadelphia Eagles 24:21 ALLTEL Stadium, Jacksonville
XL. 5. 2., 2006 Pittsburgh Steelers Seattle Seahawks 21:10 Ford Field, Detroit
XLI. 4. 2., 2007 Indianapolis Colts Chicago Bears 29:17 Dolphin Stadium, Miami Gardens
XLII. 3. 2., 2008 New York Giants New England Patriots 17:14 University of Phoenix Stadium, Glendale
XLIII. 1. 2., 2009 Pittsburgh Steelers Arizona Cardinals 27:23 Raymond James Stadium, Tampa
XLIV. 7. 2., 2010 New Orleans Saints Indianapolis Colts 31:17 Dolphin Stadium, Miami Gardens
XLV. 6. 2., 2011 Green Bay Packers Pittsburgh Steelers 31:25 Cowboys Stadium, Texas
XLVI. 5. 2. 2012 New York Giants New England Patriots 21:17 Lucas Oil Stadium, Indianopolis
XLVII. 3. 2., 2013 Baltimore Ravens San Francisco 49ers 34:31 Superdome, New Orleans
XLVIII. 2. 2., 2014 Seattle Seahawks Denver Broncos 43:8 MetLife Stadium, New York/New Jersey
XLIX.         University of Phoenix Stadium, Glendale

Nejúspěšnější týmy

6 vítězství - Pittsburgh Steelers

5 vítězství - San Francisco 49ers a Dallas Cowboys

4 vítězství - Green Bay Packers, New York Giants

3 vítězství - Oakland/L.A. Raiders, Washington Redskins a New England Patriots

2 vítězství - Miami Dolphins, Denver Broncos a Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens

1 vítězství - Los Angeles/St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář