Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turistika

  • Vltava

V blízkosti 3 kempy (Trhovky, Podskalí a Popelíky)                                       možnost vykoupání a ubytování

 

Husova kazatelna

Chráněná přírodní památka za obcí Petrovice (okres Příbram). Jedná se dvoumetrový kamenný viklan.  Nachází se mezi spoustou ostatních kamenů,  ale nedá se přehlédnout. Je největší a je to jediný viklan. Jeho rozměry jsou 2 metry na výšku, 3 metry délky a na šíři měří 1,8 metrů. Ostatní kameny jsou klasické a v různých velikostech. Tento viklan má nahoře jakoby vyhloubenou mísu o rozměrech 80 a 60 cm. Zde podle pověstí stával kněz při kázáních k lidu. V nejstarších dobách zde mělo docházet k obětem.Podle pověstí na něm kázal Jan Hus.

 

  • Langova rozhledna

Rozhledna byla postavena v roce 2001a byla pojmenována po Ing. Čestmíru Langovi, obdivovateli zdejší krajiny a bývalém majiteli zámečku. Stavba je vysoká 15 m, má čtyři patra a nejvyšší vyhlídková plošina se nachází ve výšce 11 m. Vrchol rozhledny je v nadmořské výšce 615 m n. m. Na jaře roku 2006 byla opravena a natřena černou a bílou barvou. Z rozhledny je dobrý výhled na sever, jih a západ. Dobře viditelný je např. zámek Orlík, Orlická přehrada, pás pohoří Brdy, Temelín nebo Šumava, za výjimečně dobrého počasí je viditelná severní část Alp.

 

  • Rozhledna Kuníček

Byla otevřena v roce 2003.

Věž s rozlednou je atypická ocelová příhradová konstrukce s vnitřním tubusem z ocelové roury. Nejvyšší patro rozhledny je ve výšce 36 metrů.

Otevírací doba
od 1.5. až 18.6., 
pouze o sobotách, nedělích a svátcích 
10:00 - 12:00, 13:00 - 19:00 

20.6. až 17.9. 
denně mimo pondělí 
10:00 - 12:00, 13:00 - 19:00 

18.9. až 29.10. 
pouze o sobotách, nedělích a svátcích: 
10:00 - 12:00, 13:00 - 18:00 

 

  • Vrškamýk

Zřícenina hradu je dvoudílné dispozice. Vstup do první části, při jejímž boku se nacházela dlouhá budova, vedl věžovitou Branou. Nádvoří ze tří stran ohraničovaly obytné budovy. Z těchto křídel se dochovaly části příček a nádvorní stěny. V jedné z místnosti budovy, která nádvoří uzavírala, se nacházel křížově zaklenutý strop, z čehož se dá usuzovat, že tu bývala kaple. V jižní části jsou ještě patrny zbytky roubených komor.

 

  • Červený hrádek

Červený hrádek stojí ve stejnojmenné obci nedaleko Sedlčan. V případě Červeného Hrádku není jednoduché rozhodnout, jestli se jedná o zámek, tvrz či dokonce hrad. Zámecký objekt působí impozantním a romantickým dojmem, který ještě umocňuje zámecký park s rybníkem.

 

  • Vodní nádrž Orlík a Kamýk

Možnost prohlídka elektrárny.

 

  • Zámek - Orlík

jihočeský zámek umístěný na skalnatém ostrohu nad Vltavoua vlastněný Schwarzenbergy. V pramenech je jeho existence doložena nejdříve v polovině 13.století, tehdy ještě jako dřevěného hrádku a součást královského majetku, který plnil úlohu celnice. Zámek byl díky výborné poloze na ostrohu Vltavy takřka nedobytný.V současnosti díky Orlické přehradě je hladina vody o 80 metrů výše. Nejstarší stavbou je hradba jihozápadního křídla gotického hradu. Hrad má nepravidelný lichoběžníkový tvar.