Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie školy

 Historie školy

Historie školy sahá až do roku 1952, kdy bylo založeno odborné učiliště státních pracovních záloh zřízené oblastní správou MPS v Hradci Králové. Úkolem tohoto zařízení bylo vychovávat mladé odborníky strojírenských profesí a rozmisťovat je do různých závodů v kraji. V roce 1959 bylo odborné učiliště zrušeno a zřízeno jako výchovné zařízení při závodu Chotěbořské strojírny.

V roce 1979 byla všechna výchovná zařízení pro výchovu dělnické mládeže zařazena do systému středních škol a bylo zřízeno Střední odborné učiliště strojírenské Chotěboř, které vychovávalo mládež ve studijních a učebních oborech. Bylo zde zřízeno také večerní studium pro absolventy tříletých učebních oborů. Studenti tak měli možnost získat středoškolské vzdělání s maturitou a zvýšit svoji kvalifikaci, popřípadě studovat vysokou školu.

Střední odborné učiliště technické, Chotěboř, Žižkova 1501 vzniklo 1. ledna 1998 na základě optimalizace sítě středních škol sloučením Středního odborného učiliště strojírenského Chotěboř, Středního odborného učiliště Štěpánov u Chotěboře a SPV Havlíčkův Brod. Nově vytvořená střední škola tak navázala na tradice jednotlivých subjektů. Spojením vznikla možnost rozšíření nabídky učebních i studijních oborů, nově byl zaveden obor s výučním listem elektrikář a obory s maturitní zkouškou operátor dřevařské a nábytkářské výroby a mechanik elektronik. Se svými pracovišti v Havlíčkově Brodě a v Hlinsku je významným zdrojem odborníků pro firmy regionu.