Káva bez kofeinu
Kává bez kofeinu bývá častou volbou pro ty, kdo si chtějí vychutnat aroma a chuť šálku kávy bez vedlejšího efektu stimulantu v kávě obsaženého, tedy kofeinu. Víte, jak se tato káva vyrábí? Abyste si udělali představu o tom, jak se vlastně kofein z kávových zrn dostává, přečtěte si následující řádky.
Proces, při kterém se z kávy odstraní téměř veškerý kofein, se nazývá dekofeinizace. Ta se provádí ještě na zelených kávových zrnech před tím, než jsou pražena. Dle evropských zákonů nesmí káva bez kofeinu obsahovat více než 0,1% kofeinu v případě zrnkové a 0,3% v případě kávy instantní.
Proces dekofeinizace zahrnuje následující kroky:
- Nabobtnání zrn namočením či spařením.
- Extrakci kofeinu z kávových zrn.
- Parní odstranění zbytků rozpouštědel ze zrn (v případě použití).
- Vysušení kávových zrn.