Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďabel a sladká jako láska.
Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.
Je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Koffea Robusta a Koffea Arabica (méně používanné Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta.
Příprava kávy má mnoho způsobů, nejčastěji se používá: Filtrovaná káva, Espresso, Vacuum pot, Cafeteria (French press), Mokka press, instantní káva, arabská (někdy mylně zaměňována s tureckou, vaří se ve speciální konvičce "džezva, ibrik")
Český turek - bohužel specialitka, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte.
Zdraví
Ať už pijete kávu jakoukoliv, nikdy nezapomínejte, že káva dehydruje, čili je dobré servírovat se sklenicí čisté vody.
Pití kávy a čaje nemá vliv na riziko vývinu reumatoidní artritidy (dříve někteří badatelé uváděli pozitivní či negativní vliv). Zato se zdá, že pijákům kávy se vyhýbá cirhóza jater.