Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památník Lejčkov

Události spojené se závěrečnými dny druhé světové války v prostoru Táborska byly poznamenány velkou tragédií, která stála životy více jak dvou desítek osob, našich tehdejších českých lidí. Na tuto smutnou událost v předvečer radostného osvobození vlasti Rudou armádou a jejími západními spojenci, bychom neměli nikdy zapomenout. Připomínat našim lidem, zejména mládeži, že není cennějšího statku v lidském životě,

než je spokojený život v míru a bezpečí.

Tato hodnota byla v minulosti vykoupena mnoha lidskými životy, mimo jiné také životy lidí, které byly zmařeny koncem války na Táborsku.

Tyto nevinné oběti strašné války nám připomíná památník v obci Lejčkov. Na něm jsou vytesány jména tragicky padlých občanů Táborska v době už po ukončení války. Nacistické Německo už kapitulovalo, ale na Táborsku stále ještě umírali naši lidé rukou běsnících nacistických vrahů.


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Seznam padlých občanů dne 9.5. 1945 na Táborsku z pamětní desky památníku Lejčkov

Zdeněk Trippé, předseda klubu,3. 4. 2016 12:25

obec Lejčkov (1)

1. Garhöfer Alfons

obec Oblajovice (1)

2. Havlíčková Petronila

Horní Hořice (2)

3. Kubart Śtěpán
4. Vácha František

obec Prasetín (6)

5. Dráb Alois
6. Dráb Karel
7. Němec Josef
8. Rais Augustin
9. Souček Karel
10. Žitt František

obec Cetoraz (2)

11. Janžura Jiří
12. Mašát Jan

obec Pořín (1)

13. Čekal Jan

Zahrádka Hrobská (3)

14. Baloun Josef
15. Pivoňka Alois
16. Sváček František

obec Vodice (1)

17. Říha Václav

obec Hájek (1)

18. Holub Alois

obec Blatiny (3)

19. Baloun Václav
20. Dvořák Jan
21. Šimek Josef

obec Domamyšl (1)

22. Novotný Jan

obec Bradáčov (1)

23. Lískovec Josef

obec Pojbuky (1)

24. Vesecký Jan

Re: Seznam padlých občanů dne 9.5. 1945 na Táborsku z pamětní desky památníku Lejčkov

Zdeněk Trippé, předseda klubu,3. 4. 2016 14:03

Jak se to celé přihodilo a co dnes o tom víme? Naši předci a pamětníci zanechali solidní prameny, z kterých můžeme čerpat informace a hlavně fakta. Jsou zde perfektně vedeny místní kroniky a rodáci z Lejčkova a okolí jsou svědomití vlastenci. Na tuto tragickou událost nezapomněli a zanechali nám o ní vše potřebné. Jak to tedy bylo? Zde je stručný popis události. Další informace naleznete na přiložených fotografiích z kronik.

Re: Seznam padlých občanů dne 9.5. 1945 na Táborsku z pamětní desky památníku Lejčkov

Zdeněk Trippé, předseda klubu,3. 4. 2016 14:08

Před příchodem Rudé armády, osvoboditelky ČSR zpod Hitlerovského jha, v závěru války se stala tato tragická událost.
Bylo už po válce. 8.května 1945 pokračoval všeobecný ústup německé armády z východní fronty po silnici od Havlíčkova Brodu směrem na Tábor. Státní silnice v obci byla ucpaná projíždějícími německými obrněnými transportéry a nákladními auty. V dopoledních hodinách 9.Května 1945 zapálil jeden vojín zbraně SS, jedno z těchto vyřazených nákladních aut. Oheň ohrožoval stavení a dřevěnou stodolu. Před tím přišlo k silnici mnoho civilních osob i ze vzdálenějšího okolí, kteří přišli přivítat Rudou armádu, která již byla v blízkosti. Asi kolem 12.15 hod. rozpoutal se mezi ustupujícím německým vojskem, pravděpodobně zbraněmi SS a Wehrmachtem a také Maďarskou armádou, velký boj, mezi ně se vmísila i posádka německého pancéřového vlaku, který zastavil na trati v lese mezi strážnými domky č.27 a č.28. Hlavní boj nastal na křižovatce pod obcí Prasetínem, který se rozšířil po silnici k Lejčkovu a až do obce Cetoraze. Tento boj nastal ze sporu, který vznikl pravděpodobně mezi ustupující armádou po silnici od Havlíčkova Brodu a po silnici od Jihlavy o přednostní právo v dopravě. Ještě zuřivěji řádili Němci, když se dostalo zprávy, že Rudá armáda je již v Pacově. Tento boj byl pro obce velikým překvapením, lidé se rozprchli se do polí a lesů. Při útěku bylo na ně Němci stříleno a mnoho jich bylo usmrceno a zraněno. Boj se rozšířil do obce Lejčkov. Němci stříleli zápalným střelivem do hospodářských budov. Boj v obci Lejčkově skončil teprve o 19. hod. dne 9. května 1945. Celkem shořelo 8 stavení,která byla dřevěná a měla došky a jedna stodola, ostatní stavení byla prostřílena z lehkých útočných děl. Zemřelo zde 24 lidí mezi nimi i školák.