Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z ME žáků 2008 (foto)


autor: Klára Jelínková

Obrazek

 

 

Mistrovství Evropy žáků, tj. profesionálních jezdců do 25 let, kteří se učí u trenéra nebo jinak dál vzdělávají (jako např. Elena Volf na trenérské nástavbě), se konalo 7. a 8. června 2008 v Belgii a Nizozemí. Nejmladším z 12 účastníků byl sedmnáctiletý Belgičan Gregory Celis (149 startů v dostihu, 20 vítězství), nejstarším naopak 25letý Vidar Tjomsland z Norska (764 odjetých dostihů, 51 vítězství). ME žáků se konají od roku 1986 a mezi dosavadními vítězi můžeme najít známá jména jako např. Erik Adielsson, Hugo Langeweg junior, Michael Nimczyk nebo Johan Untersteiner.

Belgická část šampionátu se odehrála na dráze Jekerhippodroom v městečku Tongeres – provinčním, ale velmi dobře fungujícím závodišti, kde se konají dostihy každou sobotu od března do října. Jekkerhipodroom byl založen v roce 1945, původně se zde běhalo na pravou ruku, v roce 1992 byla 1000m dlouhá dráha zrekonstruována a směr dostihů se otočil. V březnu letošního roku zde uspořádali část ME amatérských jezdců a a cedulka se jménem českého účastníka Lubomíra Rokyty je dosud umístěna u jezdecké šatny.

Obrazek

 

Tři sobotní dostihy žáků byly autostarty na 2150m, povrch dráhy byl po pátečním vydatném dešti pomalejší, ale korektní. Krátce před dostihy jsme se dozvěděli, že papírově nejlepší z belgických koní Eleny Volf byl z prvního dostihu šampionátu škrtnutý a namísto něho Elen pojede pětiletou klisnu Vanille du Lombart (po Allergy), v posledních čtyřech startech disvalifikovanou pro cválání. Vanille du Lombart nastupovala do dostihu bez nahřívání, s vatou v uších, pokyny trenéra byly jet opatrně a stále mít klisnu v rukách. Dámská ruka však klisně evidentně svědčila, Vanille du Lombart dobře odstartovala, z průběžného druhého místa se na protější rovině posunula do vedení, po opatrnějším absolvování oblouku se v cílové rovině soupeřům vzdálila a jistě zvítězila. Překvapení a radost jejích majitelů i trenéra byly velké. Kilometrový čas vítězky byl 1:20,2, druhá doklusala Ambrosia s Belgičanem Celisem a třetí byl Avion du Lombart s Nizozemcem De Jongem.

 

Obrazek
Vanille du Lombart jde na dráhu

 

 

Obrazek

 

Obrazek
Vanille du Lombart před dostihem

 

 

Obrazek
Vanille du Lombart - první kolo

 

 

Obrazek
vítězka Vanille du Lombart a Elen 

 

 

 

Ve druhém dostihu šampionátu jela Elen nejhoršího koně v poli, osmiletou klisnu Marlyne Gazou s rekordem 1:20,1 a celoživotním ziskem 148 eur. Dostih musel být zastaven pro pád finského jezdce Bollstroma po závadě na výstroji ze sulky ryzky Venezuely Vege, Marlyne Gazou už v této době měla za sebou cvalové intermezzo. Henri Bollstrom naštěstí vyvázl bez zranění a také Venezuela Vege byla po absolvování několika kol bezpečně odchycena, opakovaného dostihu se samozřejmě nezúčastnila a Bollstrom podle platných pravidel dostal za neúčast v dostihu 6 bodů. Marlyne Gazou opakovaný dostih absovovala čistě v zadní části pole, v cílové rovině však na snahu Eleny o zrychlení a zlepšení pozice zareagovala cvalem a byla diskvalifikována. Z vítězství se radoval Michail Bakilin z Ruska se čtyřletou klisnou Alisia (po La Paz Kievitshof) v tempu 1:19,5 před Španělem Lliterasem s Vasterbo Playboyem II (tento kůň se narodil v Belgii, není to odchovanec Michaela Demmerse, jak by se podle jména zdálo) a Dánem Andersenem s klisnou Sexy Palermo.

 

Obrazek

 

 

Obrazek
Marlyne Gazou

 

 

Obrazek
Marlyne Gazou před dostihem

 

 

 

Do třetího dostihu šampionátu měla Elen vylosovaného šestiletého valacha Un Espoir Indicar, v posledních sedmi startech neumístěného. Podle slov trenéra tento kůň navíc týden před dostihem měl zdravotní potíže a výpadek v tréninku. V dostihu neměl světlejší moment a po dvou cváláních byl diskvalifikován. Start – cíl suverénně vyhrál Super Arnieho syn Trackmaster (1:18,9), v jehož sulce si po dvou diskvalifikacích spravil chuť Švéd Karlstedt, před Urbie Lobell (Bakilin) a Uno Plenty Pride s Rakušankou Hagenhoferovou. Po prvním dnu se Elen dělila o čtvrté místo s Karlstedtem (oba měli jedno vítězství a dvě diskvalifikace), vedl Bakilin (vítězství, druhé místo a diskvalifikace) před Bollstromem (dvě čtvrtá místa a nezaviněná neúčast v dostihu).

Obrazek
Un Espoir Indicar

 

 

Obrazek
jeho trenér

 

 

Obrazek
Trackmaster a Tommy Karlsted (Švédsko)

 

 

Obrazek
ME po 1.dnu - Tongeren

 

 

 

Nizozemská část šampionátu sestávala ze tří dostihů (autostarty na 2000m) odběhnutých v neděli 8.6.2008 ve Wassenaaru poblíž Haagu, na závodišti Duindigt. Tento hipodrom funguje již od roku 1906, kromě klusáckého 1200m dlouhého oválu je zde i travnatá dráha pro anglické plnokrevníky a araby a v areálu trénují také koně pro pólo.

Ve čtvrtém dostihu šampionátu jela Elena sedmiletého valacha Top Class Fortuna (po Super Arnie, rekord 1:16,6, zisk 6590 eur), který rozhodně nebyl bez šancí – předchozí start absolvoval také v Duindigtu a doběhl druhý. Top Class Fortunovi se bohužel z venkovního čísla 8 nepovedl start a první polovinu dostihu klusal až na konci pole, silným finišem v dlouhé cílové rovině pak získal páté místo v kilometrovém čase 1:18,7. V poměrně těsném doběhu zvítězila v čase 1:18,5 pětiletá klisna Verari (po Nevele Cero 0) vedená Henri Bollstromem před Unexpected Well (Lliteras) a Usigny Metjo (Celis).

 

Obrazek
Top Class Fortuna

 

 

Obrazek
Top Class Fortuna - nahřívání

 

 

 

 

Konečně přišla řada na pátý dostih šampionátu a v něm na Elenu čekal stájový kolega Top Class Fortuny, pětiletý valach VIP Fortuna (po Echo, rekord 1:16,0, zisk 3030 eur), který letos z šesti startů třikrát vyhrál, dvakrát byl druhý a jednou třetí. VIP Fortuna byl topfavoritem dostihu a na start nastupoval s kursem 1,8. Silný kůň s velkou chutí závodit z čísla 7 dobře odstartoval, na protilehlé rovině již byl v čele (podle Eleny se snažil určovat si průběh dostihu sám) a bez problémů lehce zvítězil v kilometrovém čase 1:18,1 před Vickers Valiant (Bakilin) a Tissum Well (Hagenhoferová). Za nedodržení jízdní stopy na vedoucí pozici si Elena od přísné dostihové komise vysloužila sankci odebrání licence na tři dostihové dny.

 

Obrazek
VIP Fortuna

 

 

Obrazek
VIP Fortuna - jde se nahřívat

 

 

Obrazek
VIP Fortuna - dekorace

 

 

Obrazek
Trenér, majitel a chovatel VIP Fortuny

 

 

Obrazek
Stájové barvy Fortuny

 

 

 

V závěrečném dostihu šampionátu Elena jela devítiletého valacha Radetzky Strauss (po Strausie, rekord 1:16,8, zisk 11852 eur), který také letos dokázal zvítězit a několikrát se umístit, je však spíše specialistou na menší ovály a travnatý povrch dráhy. Tento kůň, zvyklý asi spíš na silnou mužskou ruku, Elenu potrápil již v nahřívání a řádně protáhl její svaly; na pomoc české jezdkyni přispěchal trenér Bas Crebas, odchytil ho a odvedl z dráhy. Do dostihu ho potom přivedli až po přehlídce, těsně před rozjetím startovního auta. Radetzky Strauss měl také číslo 7 a Eleně se po startu nepovedlo vzít ho zpátky a schovat za některého ze soupeřů, takže v první části dostihu obíhal venkovními stopami a postupně se propadal až na poslední místo; naše jezdkyně navíc dostala další sankci za nadměrné použití biče. Pěkným finišem a lehkým vítězstvím v tempu 1:17,3 v tomto dostihu potěšil domácí fanoušky šestiletý valach Ukano Limburgia (po Kano Comfort) s De Jongem, druhá doběhla Une de Bleu s Francouzem Bigeonem a třetí Revanche S s Karlstedtem.

 

Obrazek
Radetzky Strauss

 

 

 

Mistrem Evropy se stal překvapivě 22letý Michail Bakilin z Ruska, který působí na závodišti v Permu na dalekém Uralu. Před šampionátem absolvoval celkem 168 dostihů a 42 z nich vyhrál, neúspěšně se zúčastnil loňského ME žáků v Itálii. Stříbro získal 24letý Fin Henri Bollstrom, ten měl odježděných již 1005 dostihů a 88 vítězství. Bronz putuje do Čech zásluhou 22leté Eleny Volf, které se tak povedlo zúročit zkušenosti získané několikanásobnou účastí na žákovských šampionátech. K 8. červnu 2008 Elen odjezdila 82 klusáckých dostihů a 16 z nich vyhrála.

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek
Elen před prvním dostihem v Duindigtu

 

 

Obrazek
...s Vanille du Lombart po dostihu

 

 

 

Obrazek
...s VIP Fortunou a jeho ošetřovatelkou

 

 

Obrazek
Henri, Elen a Michail

 

 

Obrazek
Ruská ekipa a Elen

 

 

Obrazek
Duindigt

 

 

 

Obrazek
Duindigt

 

 

 

Obrazek
Duindigt

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář