Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět padaly rekordy - den šestý


6.dostihový den - 23.05.2011

Bývala doba, kdy jsme na nový rekord čekali roky, dnes nestačíme tabulku rekordů přepisovat.
Dostihové pondělí bylo ve všech směrech rekordní - v letošním roce rekordní počet dostihů (10) s rekordním počtem startujících koní (77), možná i s rekordním počtem zlepšených osobních rekordů našich koňských hrdinů (17).

V každém případě nový rekord padl hned v první letošní klasice, Jarní ceně tříletých. Postaral se o něj letos úžasnou a gradující formou disponující hřebec Botero (Zdeněk Škobis). Sice jen o desetinu na 1:15,4, ale přeci přepsal 3 týdny starou hodnotu svého největšího soupeře Victima As (M.Kalčík), kterého také po boji porazil. O rekordní tempo se jim ale postaral třetí v pořadí Busby Cartouche (J.Kotásek).  Další rekord padl hned v následujícím Zlatém okruhu. Raketový start a jemu odpovídající tempo nasadil Mage du Bourg (J.Klaubenschalk) a bylo zaděláno na pořádný cvrkot. Mage du Bourg tempu vzhledem k distanci nakonec podlehl, zrychlit naopak dokázal Grafik (M.Volf) a jeho vítězných 1:14,6 znamenalo letošní nejrychlejší "středotraťovku". Pouhé 2 desetiny dělily od vítěze druhého Lucase de La Bassee (H.Pokorná), a to je pro dvanáctiletého matadora úctyhodný výkon. Trojici nejlepších doplnil Starfighter LM (J.Kotásek). Hranici svých možností postrčili výrazně taktéž čtyřletí, i když šlo v tomto případě pouze o rekordy osobní. Výrazný výkonnostní posun předvedla ryzka Vanessa G, do jejíž sulky usedl po rok a půl dlouhé nucené pauze Alle Loman. Její vítězství před Walentine (M.Kalčík) bylo nakonec snadné, protože největší favorit Kaizer Jamacan (J.Svoboda) tlak neustál a zacválal. Třetím místem nezklamal český odchovanec Treviso (Z.Vávra), který teprve před necelým měsícem podle zpráv z kuloárů absolvoval kastraci.

Tím bychom měli za sebou zlaté hřeby dne, nikoliv však další zajímavosti. Úspěšný den slavil v pondělí trenér Šamšurin, neboť až na jedinou výjimku vyhrál vše, kde startoval, a to už jsme hodně dlouho neměli možnost vidět - s šesti koňmi vyhrál v konečném součtu pět z deseti vypsaných dostihů. Jako první to byl Sláva s Bob Harleyem (první výrazný časový posun dne), pokračoval Zdeněk Škobis s Boterem a valachem Young Love, v monté se prosadila Sněženka s jezdkyní Výtiskovou a zakončil opět Sláva s Instantem Diamant. Smekám a gratuluji!
Dva vítěze přivezl do Chuchle Mykola Volf - kromě Grafika ještě "Orlovačku" Pushinku. Cílem jejího dostihu sice proběhl jako první debutující tříletek Bon Ami (A.Loman), ale dostihová komise ho pro zacválání v oblouku u internátu diskvalifikovala, což rozlítilo sázející, kterým se tento počin zdál předčasný (nehodnotím - neviděla jsem, jen konstatuji). Čest levínské centrály preventivně hned v úvodním handicapu zachránila Shake the Mountain (M.Kalčíková), i když dvě hodnotná druhá místa z obou klasik rozhodně k zahození nejsou. Na Moravu odcestoval tentokrát pouze jeden vítěz - Espace Giant (J.Dobrovolný).
 
Rekordům nezůstala nic dlužná ani dostihová komise. Jejich "zásahové" akci unikl pouze jediný dostih a pokladna ČKA tak zbohatla o 6.300 Kč. Byl-li by nastavený trend trvalý (nejen náhlé hnutí mysli) a smysluplný (sankce za nahřívání mimo časový limit při podmínkách, jaké v Chuchli jsou, teda neberu), pak by to bylo snad v pořádku. Za zamyšlení ale stojí fakt, že zatím nebyla vyplacena ani jediná koruna a trestat za takových to okolností některé prkotiny?
Snad jedinou výhradou vůči komisi je nestandardní ohodnocení cvalu, což však může být dost zásadní. Jednoduše jeden může cválat, jak se mu zlíbí, druhý ani jeden krok. To asi není "košer", že?
Navíc se ne vždy podaří dotyčného včas informovat vytažením číslice, že?
Výhradu musím tentokrát mít opět k organizátorům, a to kropení dráhy. To byl teda zase jednou děs a běs!
 
Jinak myslím vydařený a bezkonfliktní den. Jen více takových.
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kijblijk - Den 7

Čekám na další část seriálu......... a nic, to se den sedmý nic nedělo? To je opravdu divné, že by nebylo co komentovat? Žádné "chytré" poznámky od "chytré" Horákyně?

C.I.A. - Re: Den 7

Je třeba vyčkat klasu jako husa klasu, nikdo nevisí na hřebíčku, pane CHytrý.

\yhfhydfh - Re: Re: Den 7

Ano, vyčkám klasu jako husa klasu.

Sázkař - Den 7

je přede dveřmi, tak koukejte ať vidíte, žádné podrázečky, jen samé slušné a sportovní chování aby DK nemusela nic řešit, považte, jaké to má náročné za těch pár šupů na hodinu(cca.200Kč).Přeji hodně štěstí a spoustu příjemných sportovních zážitků.

xy - Re: Den 7

Když k tomu připočteš plat paní MVDr. , tak se nediv že chybí peníze. Za takovou almužnu by to nikdo nedělal.

člen DK - Den 7

Sázkaři, ujišťuju Vás, že já zítra budu naprosto v klídku! 2Z6T0

Tvrz Pavel - Proč???

Viděl jsem,hodnotím i konstatuji,to jak předčasně a neoprávněně diskvalifikovala DK Lomanova Bon Ami je sprosťárna neomluvitelná,na tom se jednoznačně shodlo více diváků,nějaké eventuelní osobní averze, či co to je,do sportu(pokud to lze ještě takto nazývat)rozhodně nepatří.Loman svůj trest,podle mého názoru nespravedlivý,řádně absolvoval,takže by měl začínat s čistým štítem!Lituji koně,ten za nic nemůže a takhle to dopadlo díky tzv.lidskému faktoru.Slušností by byla případná omluva,když jde po zhlédnutí záznamu dodatečně diskvalifikovat,je možné po tomtéž alespoň přiznat omyl,ale to asi těžko, hlavně,že někteří z vás mají pocit,že dělají někomu blbouny a to ještě za málo peněz! PS.Jak bych rád byl vulgární,to by se mi ulevilo dvojnásob!

- Re: Proč???

Naprosto souhlasím. Diskvalifikace naprosto neoprávněná a nefér. No, holt Alle se vrátil se vší parádou, zase mu to běhá, zase vyhrává.. tak je asi potřeba ho zase "srazit dolů".. Hnus.

bývalý majitel - Re: Re: Proč???

Bon Ami byl diskvalifikován (nesprávně) DK (ve
stejném složení jako v dubnu),která si nevšimla v dubnu cválání Busby Cartouche v celém oblouku u internátu a tohoto koně tehdy diskvalifikovala až na podnět rozčíleného Zdeňka Škobise, který přilítl do komise a komise si milostivě prohlédla videozáznam a uznala svou chybu. Teď holt pánové z DK nasadili přísnější metr a Lomanova Bon Ami vyhodili radši hned (a zase to udělali blbě).

Tvrz Pavel - Re: Re: Re: Proč???

Souhlasím s vámí,ale pánové z DK nemají co na metru měnit,ten je daný tj.100cm,klusácký=100metrů a to by mělo být svaté pro každou DK v jakémkoliv složení,ale o tom to právě je.Neváží si práce jiných,zřejmě neví co je to za řeholi,připravit koně od hříběte do špičkového výkonu.

Expert - Re: Re: Proč???

Naprosto nesouhlasím. Bon Ami byl diskvalifikován zcela správě. Všichni samozvaní odborníci by si měli nejdřív pořádně přečíst klusácký dostihový řád, který v § 264 stanoví jako předpoklad pro diskvalifikaci nejen nedovolený chod (cválání delší než 100 metrů), ale také získání půdy nebo udržení pozice. Pondělní dostihová komise tedy rozhodla v souladu s dostihovým řádem a diskvalifikace byla zcela na jejím uvážení. Pokud se týká jezdce Bon Ami, tak dostihová komise byla naopak velice mírná, neboť již za změnu jízdní stopy a omezení koně Kissin Dynamite měla následovat sankce, nemluvě potom o nevhodné gestikulaci jezdce v cílové rovině, která je obvyklen postihována i v případě zvednutí ruky na oslavu vítěztví. Pokud již zde je srovnáváno rozhodování dostihové komise s poměry v Německu, tak jsem si naprosto jistý, že v podobném případě by se odnímala licence. Vhledem k tomu, že Loman musí mít ještě podmínku (jakým způsobem mu byla VV ČKA vrácena jezdecká licence nevíme), tak dostihová komise byla velmi milostivá.

Arnost - Re: Re: Re: Proč???

Experte jestli ste ten dostih neviděl tak ho najdete na webu české televize

Nestranný. - Re: Re: Re: Proč???

Bože chraň klusáky před experty podobného typu jako je pisatel bludu na který by snad bylo lépe vůbec neodpovídat.Pokud autor jen hecuje,tak na pobavení no dejme tomu,ale jestli to myslí vážně,tak platí moje první věta!Hlavně aby se nedostal někdy do DK to by byla katastrofa.Doporučuji podívat se na web ČT a to několikrát,já to udělal právě také,záznam je kvalitní,vše je vidět,takže pochybnosti žádné!

- Experte,

ty jsi vůl jak stůl. Podívej se aspoň na záznam, když jsi slepý při dostihu. Kissin Dynamite tam omezil Coufal s cválající Gilli. Navíc Kissin pak před protilehlou rovinou zacválala dřív než Bon Ami. Tak v klidu.
Diskvalifikace Alleho byla NEFÉR!

Míša Zemanová - Re: Proč???

S tím lze jen souhlasit, k diskvalifikaci Bon Ami nebyl důvod, a stejně tak myslím (a to nejen sama) necválali 100 metrů ani Zazazoo (ostatně vítěz více než 3500 dostihů Dieter Marz jel dál a doháněl soupeře) a Kaizer Jamacan. Co je u nás další nešvar, je vítězení koně nečistým klusem, tak jako např. zvítězila bezesporu jinak talentovaná Vanessa G. S tímhle by se němečtí rozhodčí nepárali a byla by disk.blau. Vím, že proto v tuhle chvíli není opora v Dostihovém řádu, ale koně, kteří si takhle pomáhají, pak porážejí čistě klusající soupeře a to podle mého názoru správné není. Minimálně za tento prohřešek v cílové rovině by měli být koně diskvalifikováni. A za další by mělo dojít k přeměření dráhy, někde je chyba a za chvíli tu budeme běhat časy jako ve Francii... To je sice krásné přepisovat neustále tabulku rekordů, ale zatím nestačíme ani na německé klusáky...

Alena - chyba časomíry

Co se týká časů, vzbuzují opravdu určité pochybnosti. Neřekla bych však, že je chyba v dráze, ta je pořád stejná. Spíš jsem přesvědčená, že je základní chyba ve způsobu měření, respektivě ve spouštění časomíry. Podle informací je časomíra spouštěna ručně - to je první zádrhel. Stačí spustit stopky o pár metrů dál a je to. Za druhé: spouštím-li časomíru z takového úhlu, je naprosto jasné, že je čas zkreslený. Jestliže totiž stojím na tribuně zhruba na úrovni cíle a měřím 1670 metrů, zmáčku čas v momentě, kdy z mého pohledu první kůň protne sloupek. Kůň je ale ve skutečnosti o nějaký ten metr dál. Pak není distance 1670 metrů, ale o něco kratší, což je trochu rozdíl, právě v tom čase.

nono - Re: chyba časomíry

Blondýno stopky se spouští po starterově mávnutí praporkem!?

Alena - Re: Re: chyba časomíry

no stopky se asi samy nespouští, že ne? Ale dobře, tím spíš je to špatně. Časomíra by se měla zapnout v momentě, kdy první kůň protne startovní metu. Správně by tam měla být kamera s paprskem, stejně jako v cíli, což ale není. Lidský faktor není 100%.

P.S.přečtěte si to ještě jednou, něco Vám uniklo. A nezoufejte, svět je barevný...nono

nono - Re: Re: Re: chyba časomíry

Nic mi neuniklo "jestliže stojím na tribuně atd."na úhlu v jakém stojí časoměrič nezáleží stopky mačká v momentě mavnutí praporku startera.Kamera s paprskem Vy jste snad zhulená závodí se zadarmo a Vy chcete kameru s paprskem. Já nezoufám a svět je naprosto ale úplně ŠEDIVEJ!!

... - Re: Re: Re: Re: chyba časomíry

časy se měří jestli se běhá zadarmo nebo ne, to s tím vůbec nesouvisí. A ta kamera by asi nestála milion...