Jdi na obsah Jdi na menu
 



alet-conch--king-conch---ann-tribute--and-vasterbo-sea-star.jpg

Švédové 2011: dobrý ročník

1. listopadu 2012 dorazilo do Kostomlat osm švédských ročků, aby se tady připravovali na budoucí dostihovou kariéru. Zatímco devět jejich předchůdců z předchozího roku disponovalo převážně francouzskými původy, ve kterých figurovala méně známá jména, většině stávajících kostomlatských Švédů koluje v žilách americká krev a mohou se pochlubit velmi zajímavými původy. Dobře spolupracovali při zapřahání a nyní již všichni bez problémů pracují v sulce.

Perlou mezi nyní již dvouletými Švédy je 10. června narozená VästerboDayofHope, dcera amerického šampióna Credit Winner a švédské klisny Västerbo Daylight (po Spotlite Lobell, rekord 1:10,5 a zisk 6,3 mil. SEK), vítězky Gr. I v sulce a bývalé světové rekordmanky v monté. První potomci Västerbo Daylight byli na dráze zklamáním, jak tomu u nejlepších dostihových klisen často bývá, ale v loňském roce se nadějně ukázal tříletý Västerbo PayMyDay (Credit Winner). Zatím dokázal vyběhnout 1:14,1 na střední trati a 1:15,2 na vytrvalecké trati, vydělat 271 827 SEK a umístit se mj. druhý v Sören Nordins lopp. 

vasterbo-dayofhope-2.jpgVästerboDayofHope

 

 

V červnu se narodil také líbivý černý hřebec Västerbo Exclusive po Mr Pine Chip z Bella Victoria CMF (Giant Victory). V roce 2003 z USA do Švédska dovezená Bella Victoria CMF dala v roce 2004 vynikajícího Västerbo Paradise (po Dream Vacation, rekord 1:11,5 a zisk 1,3 mil. SEK), který v tréninku svého majitele, amatéra Kenta Knutssona, zahájil kariéru sérií šestnácti vítězství. Dalším výjimečným synem Belly Victorie CMF byl předčasně uhynulý Västerbo Traveller (San Pellegrino) s rekordem 1:11,9 a ziskem 452 500 SEK.

vasterbo-exclusive-2.jpg
Västerbo Exclusive

 

 

Potomkem Mr Pine Chipa je také hnědka Västerbo Sea Star, první hříbě klisny Fruit de Mer (Coktail Jet). Ta absolvovala pouze devět dostihů, z kterých tři vyhrála a má rekord 1:15,2. Bába Shesellseashells (po Bonefish, rekord 1:11,8 a zisk 1,3 mil. SEK) byla dovezená z USA v roce 1987 a jejích dvanáct švédských potomků vydělalo zatím 5,4 mil. SEK.

vasterbo-sea-star-1.jpg
Västerbo Sea Star

 

 

Dvakrát je zastoupen také další kmenový plemeník Västerbo Stuteri, Coktail Jetův syn Quevert. Hnědák Västerbo OuiOuiOui, s datem narození 26. června nejmladší z celé skupiny, dostal jméno po matce Västerbo YesYesYes (Enjoy Lavec). Ta se na dostihové dráze neobjevila, ale dalších šest potomků báby Oak Hill Vixi (Bonefish), dovezené v roce 1993 z Dánska, získalo na švédských drahách 847 749 SEK na dotacích.

vasterbo-ouiouioui.jpg
Västerbo Ouiouioui

 

 

Narostlá hnědka VästerboInterstate po Quevert je druhým hříbětem v Itálii narozené Fast Wise As (Yankee Glide), která svoji dostihovou kariéru absolvovala úspěšně ve Švédsku. Celkem odběhla čtyřicet dostihů, ze kterých vyhrála sice jen čtyři, ale jako pětiletá si v Eskilstuně vyběhla kvalitní rekord 1:13,2 a na dotacích posbírala celkem 355 066 SEK. Bába Hollywood Report (American Winner) se narodila v roce 1995 v USA.

vasterbo-interstate-1.jpg
VästerboInterstate

 

 

Hnědka Lookh Tea je dcerou francouzského Quaker Jeta a americké klisny Baja Hal (Conway Hall), narozené v roce 2002 na Walnut Hall Farm v Kentucky. Ve Švédsku v přípravě Stiga H Johanssona odběhla jako tříletá jen šest dostihů, z nichž jeden v kilometrovém čase 1:18,6 vyhrála. Lookh Tea je jejím třetím hříbětem. 

lookh-tea-and-vasterbo-ouiouioui.jpg
Lookh Tea a Västerbo Ouiouioui

 

 

Ve francouzské plemenné knize jsou zapsáni ryzák Bravo Västerbo (Qalypso Jiel - Please Me Darling po Cygnes du Odyseé) a hnědka Blixtra Västerbo (Nuage de Lait - Princesse Seya po Fortuna Fant), která je s datem narození 10. března nejstarší ze „Švédů 2011“. Bravova matka Please Me Darling má rekord 1:15,7 vyběhnutý na vytrvalecké trati v Cagnes-sur-Mer, celkem z 37 startů tři dostihy vyhrála a vydělala 47 299 eur. Matka Blixtry, nezvítězivší Princesse Seya, byla na dráze méně úspěšná, když vydělala celkem 22 296 eur a rekord 1:15,7 vyběhla ve Švédsku.

bravo-vasterbo-1.jpg
Bravo Västerbo

 

 

blixtra-vasterbo-1.jpg
Blixtra Västerbo