Jdi na obsah Jdi na menu

Bran Stark

4. 6. 2015

50px-house_stark.pngBran Stark50px-house_stark.png

 

 

Brandon Stark, obvy250px-bran_stark_dreams_by_teiiku.jpgkle nazýván Bran Stark je druhým synem lorda Eddarda Starka a lady Catelyn Tully. Má čtyři starší sourozence – Robba, Jona, Sansu a Aryu a jednoho mladšího bratra, Rickona. Stejně jako jeho sourozenci, má běžně po svém boku zlovlka. Ten jeho se jmenuje Léto a má s Branem velmi silné pouto.

Na začátku příběhu je Branovi sedm let.

 

 

Vzhled a charakter

Bran se podobá spíše matce. Má husté kaštanové vlasy a hluboké modré oči Tullyů.

Bran je sladký a přemýšlivý chlapec, milován všemi v Zimohradu. Fascinuje ho lezení a prozkoumávání zdí a valů hradu. Lady Catelyn jednou prohlásila, že Bran uměl šplhat ještě předtím, než se naučil chodit. Podobně, jako jeho starší sourozenci, je poslušný, ale zároveň trochu tvrdohlavý. Má sklony k dobrodružství a vzrušení.  Jon si o něm vždy myslel, že je zvědavý a má kuráž. Pokaždé se chtěl zúčastňovat aktivit, které dělali jeho bratři, a myslel si, že v sedmi letech je dospělý. Po pádu z věže a následném ochrnutí se stal mnohem vážnějším.

Bran má silné měničské pouto se svým vlkem, Létem, a také zelené vidění = sny, ve kterých do jisté míry vidí budoucnost.

 

Historie

Bran byl narozen roku 290 po Aegonově vylodění. Narodil se uprostřed dlouhého léta jako druhý syn a čtvrté dítě lorda Eddarda Starka a lady Catelyn Tully. Jméno dostal po svém strýci, Eddardově bratru, Brandonovi, který zemřel během Robertovy rebelie v roce 282 po Aegonově vylodění.

Jako dítě byl Bran vyučován Zimohradským maestrem Luwinem a také byl trénován se zbraněmi. Už od doby, kdy byl batole, lezl po zdech hradu a stresoval tak lady Catelyn k smrti. Lady Catelyn po Branovi žádala, aby jí slíbil, že už nikdy lézt nebude. Bran svůj slib dodržel sotva dva týdny. Když se Bran sužován výčitkami svědomí přiznal svému otci, lordu Eddardovi, poslal ho do Božího háje, aby se vyzpovídal u stromu srdce. Později toho dne ho našli spícího pod největším stromem srdce v Božím háji. Ned pak přijal jeho lezení, ale požádal Brana, aby byl opatrný a aby nešplhal před matkou.ned_bran.jpg

Bran snil o tom, že bude rytířem a miloval poslouchat rytířské příběhy. Jeho cílem bylo stát se rytířem královské gardy, ale jeho otec jeho plány trošičku překazil tím, že mu prozradil, že nároky na rytíře královské gardy se rok od roku snižují a tím pádem tento prastarý řád ztrácí na exkluzivitě.

 

Nedávné události

Bran byl členem asi dvacetičlenné skupiny, která se jela podívat na popravu zběha z Noční hlídky. Potom, co lord Eddard zběha popravil, zeptal se Brana, jestli rozumí tomu, proč to musel udělat. Bran odpověď neznal a tak mu Eddard vysvětlil, že podle zvyku Prvních lidí musí popravu provézt ten, kdo vynese rozsudek.

Po cestě zpět do Zimohradu skupina našla mrtvou zlovlčici a šest jejích živých štěňat. Protože zlovlk je symbolem rodu Starků, podařilo se Branovi přesvědčit otce, aby si štěňata směli nechat. Bran dostal šedé štěně, kterému dal jméno Léto.

S příjezdem královské skupiny rostlo i Branovo vzrušení. Byl poněkud nervózní z plánované cesty do Králova Přístaviště, ale i tak si tuto příležitost nemohl nechat ujít. Bran se utkal s princem Tommenem v souboji s dřevěnými meči a vyhrál.

Když král Robert Baratheon s velkou družinou odjel do lesa na lov, Bran chtěl vyšplhat na nejvyšší zimohradskou věž, aby zástup rytířů mohl sledovat co nejdéle. Během šplhu narazil na okno, ve kterém zahlédl souložit sera Jaimeho Lannistera a královnu Cersei. Poté co mu bylo jasné, že ho viděli, byl trochu v šoku a málem upadl. Ser Jaime ho chytil, ale po krátkém rozhovoru se svou sestrou se rozhodl Brana shodit, aby o jejich tajemství nemohl nikomu říci. Bran pád přežil, ale upadl do komatu.

Během Branova komatu se ho pokusil zabít neznámý nájemný vrah. Lady Catelyn, která seděla u Branovy postele, se podařilo ho zdržet na tak dlouho, než přiběhl Branův vlk Léto a neprokousl vrahovi hrdlo. Bran měl po dobu komatu četné vize. Matně viděl svůj pád z věže, a také často vídával tříokou vránu, která mu slibovala, že ho naučí létat. Potom, co se probral, zjistil, že je od pasu dolů ochrnutý.

Když se v Zimohradu po cestě ze Zdi zastavil Tyrion Lannister, předal zimohradskému sedláři návod na konstrukci speciálního sedla pro Brana, díky němuž bude schopen jezdit na koni. Když si šťastný Bran poprvé vyjel do Božího háje, přepadla ho skupina divokých lidí. Robb, Theon Greyjoy, Léto a Šedý vítr ho ale naštěstí osvobodili a kromě ženy jménem Osha zabili všechny ostatní útočníky. Osha šla s nimi do Zimohradu jako vězenkyně. Bran se s ní zanedlouho spřátelil, díky jejich společné víře ve Staré bohy.

300px-miguelregodonharkness_bran_hodor.jpgBran byl nucen zastoupit Robba ve funkci lorda Zimohradu poté, co Robb svolal vazaly a vyjel na jih osvobodit uvězněného Eddarda. Později se Branovi zdál sen, ve kterém viděl svého otce v kryptě pod Zimohradem. Následujícího dne se tam s Oshou vypravil, ale otce tam nenašel. Když s Oshou vylezli z krypty, uviděli na nádvoří stát maestra Luwina, který právě obdržel zprávu o Eddardově popravě na příkaz Joffreyho Baratheona.

Potom, co byl Robb prohlášen králem Severu, stal se Bran princem ze Zimohradu. Skamarádil se se sourozenci Meerou a Jojenem Reedovými, dětmi vazala jeho otce, Howlanda Reeda. Během spánku Bran často vstupoval do Létovy mysli. Jojen, který měl podobný dar, okamžitě vysvětlil Branovi, jak tyto schopnosti využívat. Potom, co Bran Jojenovi popsal své sny o tříoké vráně, Jojen prohlásil, že se musí vydat za Zeď a tříokou vránu najít.

V době, kdy Theon Greyjoy obsadil Zimohrad, se Bran s Rickonem, Oshou, Hodorem a sourozenci Reedovými schovávali v kryptě pod Zimohradem. Později se jim podařilo utéct a Theon, aby zamaskoval jejich útěk, zabil a upálil dva sirotky a tvrdil, že jsou to Bran s Rickonem. Theon byl poté zrazen Ramsayem Sněhem, bastardem Roose Boltona, který se vzbouřil proti Starkům. Jeho muži vtrhli do Zimohradu a zavraždili všechny Starkovy muže. Ženy a děti poslali do Hrůzova (Dreadfort) a Zimohrad zapálili. Bran s Rickonem na útěku v Božím háji našli umírajícího maestera Luwina, který jim poradil, aby se rozdělili. Rickon s Oshou a Chundeláčem se tedy vydali směrem k Bílému přístavu, Bran s Hodorem, Létem, Meerou a Jojenem zamířili na sever za Zeď.

Ramsay Bolton věděl o tom, že Theon nezabil Brana s Rickonem a tak po nich vedl pátrání. Bran a jeho skupina se vyhýbali hlavním cestám, aby se vyhnuli průzkumníkům, kteří po nich šli. Jojen měl jedné noci zelený sen, ve kterém se vydali do Nightfortu místo do Černého hradu. Uposlechli jeho vizi a vydali se tam. Po cestě na sever se skupina mimo jiné schovávala i v Kr300px-queenscrown.jpgálovnině koruně – opuštěném sídle obklopeném vodou. Během času stráveného v této pevnosti byla veliká bouře. Bran byl očima Léta schopen vidět jejich nevlastního bratra, Jona, obklopeného divokými lidmi, kteří na něj útočili. Pomocí měničských schopností navedl Léta, aby zaútočil na Jonovy nepřátele, a pomohl mu tak utéct. Léto byl raněn šípem, ale za pomoci Meery se brzy uzdravil.

V noci Brana probudil zvuk kroků. Skupina se probudila a všichni měli obavy, že byli odhaleni. V pevnosti se oběvil obtloustlý muž Noční hlídky, Samwell Tarly ve společnosti divoké ženy, Fialky. Poznal Brana, ukázal jim tajný tunel, který začínal na dně studny a končil na druhé straně Zdi. Slíbil Branovi, že Jonovi neprozradí, že je potkal a rozloučili se. Když skupinka vylezla z tunelu, čekala tam na ně mystická postava, kterou Bran pojmenoval Studenoruký (Coldhands).

Skupina společně se Studenorukým pokračovala v hledání tříoké vrány. Po cestě Jojen velmi slábnul a občas už ani nebyl schopen jít dál a musel se nechat nést. Všichni byli na pokraji vyhladovění a Bran „jedl“ tak, že vstupoval do Létova těla a jedl syrové maso zvířat, které Léto ulovil. V jednu chvíli už byli tak zoufalí, že nezbylo nic jiného, než zabít losa, na kterém Studenoruký jel. Maso z losa skupinu uživilo na sedm dní.

Konečně se jim v hlubinách Začarovaného lesa podařilo najít obydlí tříoké vrány. Studenoruký Brana a ostatní varoval, že v okolí se vyskytují oživlé mrtvoly, které vytvořili Bílí chodci. Léto začal pociťovat nebezpečí. Oživlé mrtvoly skupinu napadly přesně před vstupem do chýše. Bran díky svým schopnostem vstoupil do Hodorovy mysli a byl schopen obra ovládat a bojovat tak proti mrtvolám. Když se vrátil zpět do svého těla, probudil se uvnitř chýše. Celá skupina se seznámila s podivně vyhlížejícím stvořením – byla to dívka jménem Leaf a patřila k Dětem lesa. Pomohla Branovi a jeho přátelům zničit oživlé mrtvoly tím, že je pomocí kouzla zapálila.

300px-three_eyed_crow_marc_simonetti.jpgLeaf vzala skupinu hlouběji do nitra jeskyně. Prošli pod masivními kořeny stromů srdce, přes podlahu z kostí a konečně uviděli tříokou vránu - kostnatého starce, posledního člověka, který měl dar zeleného vidění.  Bran se vrány okamžitě zeptal, jestli mu opraví nohy, aby mohl zase chodit. Vrána mu ale odpověděl, že to je nad jeho síly. Branovy oči se začaly zalévat slzami, a vrána mu slíbil, že ho místo toho naučí létat.

Bran se dozvěděl, že starcovo jméno je Brynden. Brynden dal Branovi jakousi pastu vyrobenou ze stromu srdce, což v Branovi probudilo jeho zelené vidění. Bran vstoupil do kořenů stromů srdce a viděl obraz z minulosti. Viděl svého otce jak pláče v Božím háji u Zimohradu. Pokoušel se na něj mluvit, ale všechno co slyšel, bylo šumění větru. Tříoká vrána mu vysvětlil, že se může dívat do minulosti a poučit se z ní. Bran potom opět vstoupil do Hodorovy mysli a v jeho těle prozkoumával hlubší části jeskyně. Když šel večer spát, viděl další vize skrz zimohradský strom srdce.

Viděl:

Svého otce, jak se se sklopenou hlavou modlí: „Kéž by vyrostli jako bratří a byli si blízcí. Kéž by moje lady manželka našla ve svém srdci pochopení a odpustila mi.“

Malou dívku a chlapce jak si hrají s klacky.

Těhotnou ženu, která se přišla pomodlit za syna.

Hubenou dívku stojící na špičkách, která líbala vysokého rytíře.

Bledou, tmavookou dívku, která ořezávala větve ze stromů a vyráběla si z nich šípy.

Další lordy Zimohradu: Vysoké a tvrdé muže v kožešinách a drátěných brněních.

Vousatého muže, který tlačil zajatce na kolena a bělovlasou ženu, která ho sťala bronzovým srpem.

Je také možně, že se Branovi podařilo kontaktovat Theona Greyjoye a domluvit mu, aby pomohl zachránit Jeyne Poole.