Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium,

Ostrava, příspěvková organizace

 

 

MATURITNÍ PRÁCE

Téma maturitní práce

Výskyt a likvidace křídlatky v povodí řeky Morávky

 

Zadavatel

Mgr. Jana Vlčková

Termín odevzdání

28. 3. 2014

Způsob zpracování

Způsob zpracování je určen vnitřním předpisem školy Maturitní práce a jejich hodnoceníPravidly pro psaní prací.

Pokyny k obsahu a rozsah maturitní práce

Teoretická část práce bude obsahovat popis povodí řeky Morávky a invazivních druhů rostlin
v této oblasti. Zaměří se na charakteristiku křídlatky a její likvidaci. V praktické části se práce bude zabývat monitoringem křídlatky v povodí řeky Morávky.

Rozsah práce je 20–30 stránek.

Kritéria hodnocení maturitní práce

Kritéria hodnocení jsou určena vnitřním předpisem školy Maturitní práce a jejich hodnocení.

 

 

ÚVOD

Svou praxi jsem absolvoval u neziskové organizace ČSOP Salamandr v Rožnově pod Radhoštěm. Mým úkolem bylo po dobu deseti dní chodit podél břehu řeky Morávky i stejnojmenné vodní nádrže. Do mapek oblastí, které jsem dostal, jsem zakresloval pokryvnost invazního druhu rostliny křídlatky. Ta v minulosti byla a stále je označována za ekologicky velmi závažný problém, jelikož vytlačuje původní druhy. Na likvidaci křídlatky byl v roce 2007 zahájen projekt "Záchrana lužních stanovišť v povodí Morávky", který byl částečně dotován Evropskou unií. Tento projekt byl podle plánu ukončen v roce 2011. Já jsem tedy kontroloval monitorováním, zda se na tato místa křídlatka opět nevrací. Ve výsledcích jsem se tedy snažil určit, do jaké míry byl projekt úspěšný a jak často, nebo zda vůbec je potřeba tuto likvidaci opakovat. V práci vycházím jak z porovnání mapek pokryvnosti křídlatky mnou vyznačených, tak z mapek zhotovených po monitorování před projektem a tím srovnám situaci před a po projektu. Mimo jiné jsem také vytvořil dotazník pro občany obce Raškovice a Morávky, jehož úkolem bylo zjistit informovanost občanů o tomto problému a také výsledek projektu.

 

Dále jsem vytvořil pracovní list pro návštěvníky a školní exkurze v obci Morávka, který může posloužit k procvičení znalostí z této monitorované oblasti.