Jdi na obsah Jdi na menu
 

Co je sportovní šerm?

 Základní otázka pro ty, kteří o něm ještě neslyšeli, neviděli, nezajímali se. Co je to vlastně ten sportovní šerm? Relativně složitá otázka pro zodpovězení. Wikipedie nám říká, že: "je úpolový sport (tzn. zápolení, při němž soupeři překonávají živou sílu protivníka) sečnými nebo bodnými zbraněmi; kdysi byl součástí vojenského výcviku."
Tak tomu není asi co vytknout, ale upřímně, z této věty se toho příliš nedozvíme. Ve zkratce z Wiki ještě zjistíme, že se vyvinul ve Francii, že z dřívějších nepraktických zbraní se vyvinuly lehké moderní a že počátky moderního šermu mapujeme v 16. - 17. století v románských zemích. 
Dále následuje obsáhlý výklad pravidel jednotlivých zbraní a podobně. 
Pokusím se být trochu čitelnější a vysvětlit i úplnému laikovi, o co ve sportovním šermu jde.
Jak již víme z internetu, jedná se o úpolový sport. To znamená, že se soupeři snaží jeden druhého pokořit, k čemuž mají k dispozicic stejné zbraně. Vše se odehrává na tzv. planši, což je nejčastěji kovová, čtrnáct metrů dlouhá a 1,5 - 2 metry široká podložka, která bývá uzeměná. Oba protivníci se na ni postaví na svoji tzv. střehovou čáru do postoje zvaného střeh, počkají na povel a potom začnou šermovat. Cílem je bodnout/seknout (ano, skutečně se tomu tak říká) protivníka do platné plochy pětkrát, desetkrát, patnáctkrát, podle toho, na kolik bodů "hrajeme". Šerm je neuvěřitelně rychlý, proto si zásahy nepočítáme (většinou) sami - registruje je elektrický přístroj, ke kterému jsou šermíři připojeni dlouhou šňůrou. Při zásahu přístroj zapíská a rozsvítí se světélko na straně toho, kdo dal zásah. Někdy se stane, že zasáhnou oba zárověň - rozsvítí se obě světla a říká se tomu double, čili soubod. Ten se počítá pouze v kordu.
Málokdo, kdo se v šermu nepohybuje, ví, že sportovní šerm zná tři zbraně - kord, fleret a šavli.

kord.jpg

 Toto je kord. Je to zbraň bodná - to znamená, že se počítají zásahy dané pouze hrotem a v tomto případě do clého těla, hlavu a tkaničky od bot nevyjímaje. Hrot tvoří takzvaný aret - věcička, která se při zásahu zmáčkne a přenese elektrický impuls do vodivého výlepu čepele, osobní šňůry, dloué šňůry a konečně do přístroje, který zásahy registruje. Takhle nějak to funguje a celý proces je neuvěřitelně rychlý. 
Kord smí měřit nejvíce 110 centimetrů a vážit nějakých 770 gramů. Je ze zbraní nejtěžší a také nejrozvážnější. Mně osobně na něm vyhovuje, že zápas není ztížen složitými pravidly. Co svítí, to se počítá a hotovo.

fleret.jpg

Zde máme fleret. Opět bodná zbraň, ovšem platná zásahová plocha je vymezena pouze na trup a krk. Oproti kordu je zde ještě jedna změna v pravidlech - platí zde tzv. právo útoku. Ve zkratce to znamená, že zásah platí pouze tomu, kdo útočí, nikoli tomu, kdo se brání. Ten kdo se brání samozřejmě může pozici útočníka přebrat, ale do té doby se mu zásah nepočítá. To je důvodem, proč při fleretových zápasech běhají závodníci po planši sem a tam. 
Co se týká stavby - fleret má viditelně menší číšku než kord - to je ta věc, co má chránit ruku), měřit smí stejně a hmotnost je povolena pouze 500 gramů. Jedná se tedy o drobnější a lehčí provedení kordu.

savle.jpg

Tahhle vypadá šavle. Zbraň sečná i bodná - platí jak seky čepelí, tak body hrotem. Podle mě dost zajímavá věc. Šerm s ní je super rychlovka. Doporučuji najít si nějaká videa kordu, fleretu a šavle na YouTube a porovnat to. Platná zásahová plocha je vymezena na celou vrchni polovinu těla - od pasu nahoru. A také zde máme právo útoku jako u fleretu.
Co se parametrů zbraně týká - již na první pohled je značně jiná než dvě předchozí. Číška je spojená s ručkou, čepel je plochá a není zakončená aretem, nýbrž takovým zploštělým obloučkem. Povolená délka zbraně je 105 cm a hmotnost 500 gramů.
 

Tak. To by bylo obecně o pravidlech sportovního šermu a o zbraních. Samozřejmě to není všechno, například co se týká vybavení a ochranného oblečení platí poměrně přísná pravidla a normy, vše rozeberu zvlášť v příštích článcích.
Děkuji za váš čas při čtení :)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář