Jdi na obsah Jdi na menu
 

Patero NEpravd o sportovním šermu

 

O šermu se říká leccos, když už na něj přijde řeč. Někomu se líbí, někteří jej odsuzují jako nebezpečný a nevýchovný. Podívám se tedy na oněch pět pomluv, které slýchám nejčastěji a pokusím se je vyvrátit…
 
  1. Šerm je velmi nebezpečný sport.
Tak to je nesmysl číslo jedna. Není to pravda ani náhodou. Je to jeden z nejbezpečnějších sportů – vzhledem k výbavě, kterou máme k dispozici. Zkrátka – pokud se šermuje v tom, v čem se šermovat má, nehrozí ve většině případů nic horšího, než pár modřin Jen tak pro zajímavost – za celou historii sportovního šermu zemřel jen jeden člověk. Nevím, jak je to u ostatních sportů, nicméně nedivila bych se, kdyby u takového plavání a jiných byly statistiky mnohem tragičtější.
  1. Šerm podněcuje agresivitu.
Ano, možná v některých případech podněcuje, ale zde se jedná o zdravou agresivitu, která vzniká v zápalu hry. Taková je přirozená, rodí se při boji a zaniká po něm. Je to jako s ostatním bojovými sporty – mimo planš se netoleruje. Už jenom proto, že si šermíři po každém zápase podávají ruce a děkují si. Zde naopak rozvíjí rytířskost a smysl pro čest
3.   Šerm není pořádný sport.
S tímto tvrzením se setkávám docela často. Někteří šerm za sport v pravém slova smyslu. nepovažují – možná proto, že není zprofanovaný a v televizi jej uvidíte jen těžko. Vykoukne vždy na olympiádě (zčásti snad i díky modernímu pětiboji, jehož je součástí) a ihned po jejím skončení po něm už neštěkne ani pes, což považuji za škodu, už jen proto, že je jedním z mála sportů, které jsou v programu moderních LOH od jejich založení.
4.   U šermu se člověk moc nenadře a nejvíc dostává zabrat ozbrojená ruka.
Tohle si myslí většina lidí, kteří si to nikdy nezkusili. Takové je nejlepší vzít s sebou na trénink a počkat si, co budou říkat po něm. Šerm je dost fyzicky náročný. A světe div se – nejvíc to odnášejí nohy. Každý divák si musí všimnout, že šermíři se pohybují obdivuhodně lehce a energicky (tedy většina). Rychlost je důležitá a tu dokáže zajistit jen dostatečně rychlý pohyb nohou. Z toho vyplývá, že nohy šermířů musí být silné. Proto každý trénink obsahuje tzv. šermířské nohy, což je posilování nohou a cvičení techniky před samotným šermem.
5. Šerm je jenom pro kluky.
Mohlo by se zdát, jako ostatně u většiny bojových sportů.Ale není to tak. Je spousta holek, které jsou v šermu vážně dobré a baví je. A není na tom nic neobvyklého, vždyť jen a olympiádě má ženský šerm zastoupení v pěti disciplínách – stejně jako muži (málokdo ví, že na OH je celkem deset šermířských disciplín – všechny zbraně ženy, muži + dvě zbraně muži družstva a dvě zbraně ženy družstva – u žen myslím kord a fleret, u mužů kord a šavle, ale nejsem si úplně jistá)
 
Tak to by bylo. Kdyby kdokoli měl jakoukoli připomínku, ráda doplním :)
M.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Doplnil bych za seste

(Rudolf, 4. 2. 2016 16:27)

6. Serm nema moc spolecneho s bojovym umenim. Nenauci Vas byt sermirem, nauci Vas rozsvitit svetelko. ANO, nema to ani naucit. Chybi tam mentalita, pritomna ve vsech umeni boje, tedy, kdy moderni sport sermu se zameruje jen na ziskavani bodu a nejsou postizene vylozene sebevrazedne typy utoku, jen, abychom dostali bod. Naopak trestny bod dostane ten, jez se brani sebevrazednym zpusobem. Tedy, kdyz vi, ze je zasazen a chce vzit s sebou i utocnika...coz ale presne odpovida bojove mentalite. Jediny rozdil mezi olympionikem a beznym sportovnim sermirem je ten, ze olympionik tu bojovou mentalitu ma a snazi se byt nezasazen, ne zasahnout jako prvni a rozsvitit svetelko.

Tedy za seste muzete doplnit Sportovni serm NENI bojove umeni.