Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chlebík - pečivo v troubě i v pekárně :-)

 kuk-ikonka.gif

 

 

Při pročítaní stránek si můžete pustit mé oblíbené rádijko 

myska-1.gif

 Chleba bez hnětení
Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité. 
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv zavíratelné objemu cca 2l). 
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout. 
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby. 
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme: 
3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí) - 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba) - 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky) - 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky… Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou.  
Necháme 15min odpočívat. 
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat. 
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min
 
 
 
myska3.gif
 
 Anglické rohlíky
Takže se připraví kvásek ze 3/4 kostky droždí a 250ml vlažné vody s cukrem.
2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek hladké mouky 1 žloutek  2 lžíce rozpuštěného sádla- másla  2 lžičky soli
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z těsta se vyválí kulatá placka a já jsem rádýlkem těsto rozdělila na osm dílků. Srolují se od nejširší strany ke špičce. Podle receptu se potřou rozpuštěným sádlem, já zase použila máslo a poklade se anglickou slaninou a plátkem sýra (co nejméně tučný) a peče se při 175°C až jsou krásné
 
 

myska-2.gif
 
Dalamánky

5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.
Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy

 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář